Skatteverket ska under vissa förutsättningar återkalla ett godkännande för F-skatt.
En återkallelse av ett godkännande för F-skatt är en mycket ingripande åtgärd. Återkallelsegrunderna i lagtexten ska därför tolkas restriktivt (prop. 1991/92:112). Skatteverket har också getts möjlighet att ta hänsyn till samtliga omständigheter för att kunna underlåta att återkalla om det finns särskilda skäl.
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren begär det enligt 9 kap. 4 § första stycket 1 SFL.
Eftersom F-skatt är en frivillig skatteform kan den som har F-skatt när som helst begära att få sitt godkännande för F-skatt återkallat.
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om förutsättningarna för godkännande inte är uppfyllda enligt 9 kap. 1 § andra stycket SFL. Prövningen ska enligt 9 kap. 2 § SFL även avse annan än sökanden. Läs mer på sidan Vem kan inte bli godkänd för F-skatt?
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om näringsverksamhet varken bedrivs eller kommer att bedrivas enligt 9 kap. 1 § andra stycket 1 SFL.
Bestämmelsen tillämpas normalt bara för fysiska personer när
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren eller någon annan som ska prövas enligt 9 kap. 2 § SFL har brutit mot villkor som har meddelats enligt 9 kap. 3 § SFL (FA-skatt).
Även om innehavaren har missbrukat sitt godkännande för F-skatt på något annat sätt ska Skatteverket återkalla ett godkännande för F-skatt.
Om missbruket är ringa ska godkännandet för F-skatt inte återkallas, se SKV A 2012:6.
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren eller någon annan som ska prövas enligt 9 kap. 2 § SFL brister i redovisning eller betalning av skatter enligt SFL i en utsträckning som inte är obetydlig. En utsträckning som inte är obetydlig är
Skatteverket ska överväga att återkalla ett godkännande för F-skatt på grund av redovisnings- eller betalningsbrister tidigast en månad efter den dag då den första bristen uppkom. Ett övervägande ska innehålla alla brister:
Ett beslut om återkallelse kan dock inte fattas förrän de sammanlagda bristerna är tillräckliga för att inte anses obetydliga. Vid den bedömningen får endast avstämda betalningsbrister medräknas.
När man beräknar antalet brister ska man lägga ihop brister i redovisning och betalning. Innehavaren kan, efter att Skatteverket har övervägt att återkalla ett godkännande för F-skatt, betala eller redovisa sina skatter i en sådan utsträckning att de kvarvarande bristerna anses som ringa. Om innehavaren har fyra brister men skuldbeloppet understiger 20 000 kr och innehavaren betalar eller redovisar sina skatter så att det vid beslutstillfället endast finns högst två kvarvarande brister, ska det ses som en sådan ringa brist att godkännandet för F-skatt inte ska återkallas. Det skulle exempelvis kunna vara en oredovisad arbetsgivardeklaration och en obetald mervärdesskatt.
Skatteverket anser att ett godkännande för F-skatt kan återkallas om innehavaren under ett helt års tid ”rullat” en skatteskuld. Det innebär att innehavaren fortlöpande betalat endast tidigare förfallna skatter samtidigt som innehavaren låter bli att redovisa och betala innevarande månads skatter. Om innehavaren har ”rullat” en skatteskuld som inte är obetydlig så att beloppet har funnits vid Skatteverkets månatliga avstämning under minst tolv månader i följd är det skäl att återkalla ett godkännande för F-skatt.
Mervärdesskatteskyldiga som har ett beskattningsunderlag som uppgår till högst en miljon kr får redovisa mervärdesskatten för ett beskattningsår i en mervärdesskattedeklaration. Om innehavaren inte lämnar en sådan deklaration kan Skatteverket återkalla godkännandet för F-skatt, trots att antalet brister inte uppgår till fyra. Ett beslut om skönsbeskattning ska också ha fattats innan ett övervägande om återkallelse skickas ut. Godkännandet kan också återkallas om innehavaren vid tidpunkten för godkännandet inte lämnat en sådan deklaration och Skatteverket efter godkännandet fattat ett beslut om skönsbeskattning för perioden.
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren eller någon annan som ska prövas enligt 9 kap. 2 § SFL, och som varit deklarationsskyldig enligt 30 kap SFL, inte har följt ett föreläggande att lämna inkomstdeklaration. Detsamma gäller om deklarationen är så bristfällig att den inte kan ligga till grund för beskattning.
Handelsbolag är normalt inte deklarationsskyldiga men ska till ledning för delägarnas beskattning lämna särskilda uppgifter enligt 33 kap. 6 § SFL. Om sådana uppgifter trots föreläggande inte lämnas kan bolagets godkännande för F-skatt återkallas.
Skatteverket ska inte skicka ut ett beslut om återkallelse av godkännande för F-skatt tidigare än en månad efter föreläggandetidens utgång.
Skatteverket ska heller inte fatta beslut om återkallelse av godkännande för F-skatt om inkomstdeklarationen eller uppgiften, trots förseningen, kommit in till Skatteverket innan beslutet skickats ut.
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren eller någon annan som ska prövas enligt 9 kap. 2 § SFL har näringsförbud. Den som har näringsförbud får inte bedriva näringsverksamhet.
Nytt: 2018-06-20
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren är försatt i konkurs. En person som är försatt i konkurs får inte bedriva näringsverksamhet som medför bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen under konkursen.
Tidigare:
Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren eller någon annan som ska prövas enligt 9 kap. 2 § SFL är försatt i konkurs. En person som är försatt i konkurs får inte bedriva näringsverksamhet som medför bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen under konkursen.
Skatteverket anser att ett godkännande för F-skatt ska återkallas om personnumret, samordningsnumret eller annat registreringsnummer inte identifierar den person som faktiskt driver näringsverksamheten.
Det är viktigt att alla grunder som kan vara ett hinder för godkännande för F-skatt redovisas i ett övervägande att inte godkänna en sökande för F-skatt. Motsvarande gäller också när Skatteverket överväger att återkalla ett godkännande. Detta är viktigt då återkallelse inte kan ske på nytt på oförändrat utredningsmaterial, se prop. 2010:11/165.
Det händer ibland att en innehavare har blivit godkänd för F-skatt trots att det vid godkännandet fanns brister i en sådan omfattning att innehavaren inte skulle ha godkänts. Skatteverket kan inte återkalla ett godkännande för F-skatt på oförändrat utredningsmaterial (prop. 2010/11:165 s.id 726 ff.) Godkännandet kan alltså inte återkallas enbart på grund av de brister som fanns vid godkännandet. För återkallelse i dessa fall räcker det dock att ytterligare en brist har tillkommit. Av övervägandet och beslutet ska både de gamla och de nytillkomna bristerna framgå.
Skatteverket får avstå från att återkalla ett godkännande för F-skatt om det finns särskilda skäl för innehavaren eller annan som ska prövas. En prövning av om det finns särskilda skäl ska alltid göras innan ett godkännande för F-skatt återkallas. Prövningen ska göras även om innehavaren inte särskilt begärt det. Om Skatteverket inte finner att det finns sådana särskilda skäl och beslutar att återkalla ett godkännande för F-skatt ska det framgå av beslutet att en sådan prövning gjorts.
Om skälet för återkallelse är betalningsförsummelse kan en innehavare ändå få behålla sin F-skatt om försummelsen beror på omständigheter som innehavaren inte kunnat råda över. Det kan t.ex. handla om en kund som inte betalat i tid, vilket orsakat innehavaren tillfälliga likviditetsproblem. Innehavaren kan också genom brand, sjukdom eller genom någon annan oförutsedd händelse ha fått andra tillfälliga likviditetsproblem.
Om Skatteverket då bedömer att innehavaren kan reda ut sina betalningsproblem inom två månader och att innehavaren också är villig att göra detta, kan Skatteverket avstå från att återkalla godkännandet för F-skatt.
Om innehavaren har enstaka skulder, färre än tre, och inte har dröjt längre tid än ett år med betalningen finns det särskilda skäl att inte återkalla ett godkännande för F-skatt (prop. 1991/92:112 sid. 121). Detta gäller även om det sammanlagda skuldbeloppet överstiger 20 000 kr.
För att det ska finnas särskilda skäl att inte återkalla godkännandet vid enstaka unga skulder ska innehavaren bara ha betalningsbrister. Om innehavaren också har redovisningsbrister har skuldernas ålder ingen betydelse och därmed finns inte särskilda skäl att inte återkalla.
Ett särskilt skäl att inte återkalla ett godkännande för F-skatt kan vara att innehavaren har en avbetalningsplan eller någon annan betalningsuppgörelse.
Tidigare:
Detsamma gäller om en tillgång har utmätts och ersättningen vid försäljningen väntas täcka skatteskulden.
Nytt: 2018-06-20
Utmätning kan inte jämställas med en frivillig uppgörelse och kan därför inte vara ett särskilt skäl även om skulden antas bli betald genom åtgärden.
För att Skatteverket inte ska återkalla godkännandet för F-skatt ska den totala skatteskulden bli betald inom rimlig tid, normalt inom ett år. Dessutom måste betalningsuppgörelsen följas, och inga nya skulder får uppkomma.
Det kan vara ett särskilt skäl att inte återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavarens skulder är föremål för skuldsanering eller F-skuldsanering.
Ett särskilt skäl att inte återkalla ett godkännande för F-skatt är att innehavaren genomgår en företagsrekonstruktion.
Om en företagsledare driver flera fåmansföretag enligt 56 kap. 2 eller 4 § IL och missförhållandena endast gäller ett företag kan Skatteverket avstå från att återkalla godkännandet för F-skatt för de välskötta företagen.