OBS: Detta är utgåva 2022.8. Sidan är avslutad 2023.

Om evenemangsstödet har beslutats felaktigt eller med ett för högt belopp, får Skatteverket i vissa fall besluta att stödet helt eller delvis inte ska betalas ut.

När får Skatteverket besluta att stödet inte ska betalas ut

Det finns två typer av situationer då Skatteverket får besluta att evenemangsstöd helt eller delvis inte ska betalas ut:

Det räcker med att någon av situationerna är uppfyllda för att Skatteverket ska få besluta att stödet helt eller delvis inte ska betalas ut. Om förutsättningarna är uppfyllda kan Skatteverket hindra utbetalning direkt istället för att betala ut och sedan fatta beslut om återbetalning.

Lämnat oriktig uppgift

Den första situationen innebär att Skatteverket får besluta att stöd inte ska betalas ut om stödmottagare genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att evenemangsstöd har bestämts felaktigt eller med för högt belopp (25 § 1 FSPE).

Bestämmelsen avser situationen när mottagaren av stödet själv har förorsakat att evenemangsstödet har bestämts felaktigt eller med för högt belopp. Detta ska ha skett genom att mottagaren har lämnat oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att stöd har bestämts felaktigt eller med för högt belopp. Ett exempel på det är att stödmottagaren har lämnat en oriktig uppgift i ansökan om evenemangsstöd.

Bestämmelsen förutsätter att det finns ett orsakssamband mellan stödmottagarens handlande och felaktigheten eller det för höga beloppet. Detta orsakssamband måste finnas i det enskilda fallet. Det är således inte tillräckligt att oriktiga uppgifter typiskt sett kan leda till felaktiga beslut. Orsakssambandet kan brytas om t.ex. en stödmottagare först lämnar en oriktig uppgift i den ursprungliga ansökan men sedan kommer in med en ny ansökan där uppgiften rättas. Om Skatteverket felaktigt beslutar enligt den första ansökan föreligger inte något orsakssamband. I ett sådant fall finns dock möjlighet att hindra utbetalning om mottagaren skäligen borde ha insett felet.

Det krävs inte att stödmottagaren har varit medveten eller oaktsam angående felaktigheten eller det för höga beloppet.

Annan orsak och mottagaren skäligen borde ha insett felet

Den andra situationen innebär att Skatteverket får besluta att stöd inte ska betalas ut om stödet i något annat fall har bestämts felaktigt eller med för högt belopp och stödmottagaren insett eller skäligen borde ha insett detta (25 § 2 FSPE).

Denna situation kräver inte att stödmottagaren själv har förorsakat felaktigheten eller det för höga beloppet. Det kan t.ex. vara fråga om att Skatteverket av misstag beslutat om ett för stort belopp. Den avgörande frågan är i stället om stödmottagaren skäligen borde ha insett detta. Enligt Skatteverket ska rekvisitet ”skäligen borde ha insett” tolkas på så sätt att man i varje enskilt fall ska göra en sammantagen bedömning av den stödmottagare som i det aktuella fallet har mottagit ett stöd och vad denna skäligen borde ha insett.

Skatteverket får således besluta att evenemangsstöd helt eller delvis inte ska betalas ut enligt denna punkt både när ett beslut blivit felaktigt eller för högt utan att stödmottagaren har lämnat oriktiga uppgifter, men också när mottagaren visserligen har lämnat oriktiga uppgifter men det saknas ett orsakssamband mellan dessa och det felaktiga eller för höga beslutet om evenemangsstöd. Förutsättningen för båda situationerna är att stödmottagaren för evenemangsstödet insett eller skäligen borde ha insett att Skatteverkets beslut var felaktigt.

Överklagande

Skatteverkets beslut om att helt eller delvis inte betala ut stödet får överklagas till förvaltningsrätt (31 § FSPE).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Förordning (2021:816) om statligt stöd för vissa planerade evenemang som inte kunnat genomföras med anledning av begränsningar som beslutats för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 [1] [2] [3]