Om ett fordon saknar trafikförsäkring och det inte är avställt har Trafikförsäkringsföreningen rätt att ta ut en trafikförsäkringsavgift av den som är försäkringspliktig. Trafikförsäkringsföreningen ska sedan betala skatt på trafikförsäkringsavgiften.
Skatt ska betalas på trafikförsäkringsavgift (1 § LSTF).
Med trafikförsäkringsavgift avses en sådan avgift som får tas ut enligt 34 § TSL (2 § LSTF).
Skattskyldig för skatt på trafikförsäkringsavgift är den som enligt trafikskadelagen har rätt att ta ut en sådan avgift (4 § LSTF).
Om det saknas föreskriven trafikförsäkring för ett motordrivet fordon som är registrerat i vägtrafikregistret och som inte är avställt, har Trafikförsäkringsföreningen rätt till gottgörelse (trafikförsäkringsavgift) av den som är försäkringspliktig för den tid som denne inte har fullgjort sin försäkringsplikt (jfr 34 § första stycket TSL).
Detta innebär att det endast är Trafikförsäkringsföreningen som är skattskyldig för skatt på trafikförsäkringsavgift.
Skattskyldigheten inträder när den som är skattskyldig tar emot trafikförsäkringsavgiften (9 § andra stycket LSTF).
Skatten på trafikförsäkringsavgiften är 22 procent av beskattningsunderlaget (10 § andra stycket LSTF).
Det är den trafikförsäkringsavgift som den som är skattskyldig tagit emot som utgör underlaget för beskattningen (9 § första stycket LSTF).
Skatten omfattar enbart mottagna avgifter, eftersom det har bedömts att det inte är lämpligt att ta ut skatt på trafikförsäkringsavgifter som av olika anledningar inte betalas in till Trafikförsäkringsföreningen (jfr prop. 2006/07:96 s. 54).
Den som är skattskyldig får göra avdrag för skatt på trafikförsäkringsavgift som återbetalas (11 § LSTF).