OBS: Detta är utgåva 2024.2. Visa senaste utgåvan.

När ett insolvensförfarande inleds ska eventuella utländska borgenärer få information om detta. Medlemsstaterna ska även inrätta ett insolvensregister för de förfaranden som omfattas av insolvensförordningen. Utländska borgenärer ska få minst 30 dagar på sig att anmäla fordran räknat från det att beslutet om att inleda insolvensförfarandet offentliggjordes i insolvensregistret.

Information till utländska borgenärer

När ett insolvens­förfarande har inletts i en medlemsstat ska ett särskilt formulär användas för att informera utländska borgenärer om det pågående insolvens­förfarandet (artikel 54 i insolvens­förordningen).

Om ett insolvensförfarande har inletts i Sverige ska underrättelse­skyldigheten enligt 8 § lag [2017:473] med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvens­förordning fullgöras av

  • konkursförvaltaren, i ett ärende om konkurs
  • rekonstruktören, i ett ärende om företags­rekonstruktion,
  • Kronofogden, i ett ärende om skuldsanering eller F-skuldsanering.

Standard­formuläret behöver inte användas om insolvens­förfarandet rör en fysisk person som inte bedriver näringsverksamhet, förutsatt att det inte krävs att borgenärerna anmäler sina fordringar för att de ska tas hänsyn till i förfarandet (artikel 54.4 i insolvens­förordningen).

För svensk del skulle undantaget kunna aktualiseras i ärenden om skuldsanering och konkurs eftersom dessa förfaranden kan avse fysiska personer som inte bedriver närings­verksamhet. I skuldsanering förutsätts borgenärerna dock bevaka och anmäla sina fordringar (19 § NSksanL och 21 § FSksanL). Vid konkurs är det bara i samband med ett bevaknings­förfarande som det formellt krävs att borgenärerna ska anmäla sina fordringar. Standard­formuläret behöver därför inte användas vid konkurs för enskilda som inte bedriver närings­verksamhet, om inte ett bevaknings­förfarande anordnas (prop. 2016/17:125 s. 39).

Offentliggörande av utländska insolvens­förfaranden

Förvaltaren är skyldig att begära att inledande­beslut offentliggörs i varje annan medlemsstat där gäldenären har ett driftställe eller fast egendom (artikel 28–29 i insolvens­förordningen). Skyldigheten gäller både huvud­insolvens­förfaranden och territoriella insolvens­förfaranden (prop. 2016/17:125 s. 34 f.)

Att beslutet offentlig­görs har betydelse i de fall då någon, efter att insolvensförfarandet har inletts, betalar en skuld till insolvens­gäldenären i stället för till förvaltaren. En sådan betalning är endast giltig om betalaren inte kände till insolvens­förfarandet. Det presumeras att betalaren hade sådan kännedom efteroffentliggörandet (artikel 31 i insolvens­förordningen).

Vid offentlig­görandet ska beslutet anmälas till Bolagsverket för kungörande i Post- och Inrikes Tidningar (5 § lag [2017:473] med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvens­förordning). Även om ingen anmälan gjorts till Bolagsverket så gäller beslutet ändå utan några ytterligare formaliteter.

Insolvensregister

Insolvens­förordningen innehåller bestämmelser om att medlemsstaterna ska inrätta s.k. insolvens­register (artikel 24 i insolvens­förordningen).

Bolagsverket administrerar ett insolvensregister över konkurser och ett över företagsrekonstruktioner. Kronofogden administrerar ett insolvensregister över skuldsaneringar och F-skuldsaneringar (13 § andra stycket lag [2017:473] med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning).

Endast svenska insolvensförfaranden som omfattas av insolvensförordningen ska registreras i insolvensregistren (13 § första stycket och punkt 2 i övergångsbestämmelserna lag [2017:473] med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning).

Insolvens­registren ska underlätta för borgenärer att bevaka sin rätt i insolvensförfaranden som inleds i andra medlemsstater och förhindra att parallella insolvens­förfaranden inleds (ingressen skäl 76 i insolvens­förordningen och prop. 2018/19:48 s. 35).

Vad ska insolvensregistren innehålla?

Registren ska enligt artikel 24.2 i insolvens­förordningen innehålla information om pågående och avslutade insolvens­förfaranden, t.ex. uppgifter om

  • vilken typ av insolvens­förfarande som har inletts
  • vilken domstol som handlägger förfarandet
  • eventuell förvaltare
  • eventuella tidsfrister för att anmäla fordringar.

I de svenska registren ska ytterligare uppgifter registreras (9–11 §§ förordning [2017:485] med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning).

Gallring av uppgifter i insolvensregister

Personuppgifter och andra uppgifter i insolvensregistren ska som regel gallras efter fem år (16–18 §§ lag [2017:473] med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning).

För skuldsanering och F-skuldsanering gäller dock speciella bestämmelser om gallring som motiveras av den personliga integriteten (18 § andra stycket lag [2017:473] med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning och prop. 2018/19:48 s. 33).

Registren nås via den europeiska e-juridikportalen

De olika nationella insolvens­registren ska kopplas samman och göras tillgängliga elektroniskt via den europeiska e-juridikportalen (artiklarna 25–27 i insolvens­förordningen). Portalen ska ha en söktjänst på alla unionens officiella språk (artikel 25 i insolvens­förordningen). Bolagsverket ansvarar för tillgängliggörandet av information på den europeiska e-juridikportalen för samtliga svenska insolvensregister, d.v.s. även för insolvensregistret över skuldsaneringar och F-skuldsaneringar (prop. 2018/19:48 s. 24).

Registret nås via den europeiska e-juridikportalen

Anmälan av borgenärers fordringar i insolvens­förfaranden

En utländsk borgenär får anmäla fordringar enligt lagstiftningen i inledande­staten (artikel 53 i insolvens­förordningen). Utländska borgenärer ska få minst 30 dagar på sig att anmäla en fordran räknat från det att beslutet om att inleda insolvens­förfarandet offentlig­gjordes i insolvensregistret (artikel 55 i insolvens­förordningen).

Anmälan kan ske på ett standardformulär som har tagits fram, men det finns inget krav på att borgenären ska använda formuläret. Även om borgenären väljer att inte använda standardformuläret ska anmälan innehålla följande uppgifter (artikel 55.2 och 55.4 i insolvensförordningen):

  • Namn, postadress, eventuell e-postadress, eventuellt personnummer och bankuppgifter avseende den utländska borgenären.
  • Fordringsbeloppet, med uppgift om kapital och eventuell ränta samt dag då fordran uppkom och förfallodagen (om dagarna skiljer sig åt).
  • Om anmälan omfattar ränta ska anges den tidsperiod för vilken ränta yrkas och räntans belopp (detta gäller oavsett om räntan är lagstadgad eller avtalad).
  • Om anmälan omfattar kostnader som uppkommit för talan om anspråk innan förfarandena inleddes ska beloppet och närmare uppgifter om dessa kostnader anges.
  • Fordringens natur (t.ex. skatter och avgifter).
  • Om förmånsrätt görs gällande och i så fall grunden för denna.
  • Om säkerhetsrätt eller återtagandeförbehåll görs gällande och i så fall vilka tillgångar den åberopade rätten gäller, den dag då säkerheten ställdes och, om säkerheten har registrerats, registreringsnumret.
  • Om kvittning begärs och i så fall beloppen för de ömsesidiga fordringar som redan existerade när insolvensförfarandet inleddes, den dag då fordringarna uppstod och det anmälda belopp som återstår efter kvittning.

Referenser på sidan

EU-författningar

  • Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 av den 20 maj 2015 om insolvensförfaranden [1] [2] [3] [4] [5]

Lagar & förordningar

  • Förordning (2017:485) med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning [1]
  • Lag (2016:676) om skuldsanering för företagare [1]
  • Lag (2017:473) med kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning [1] [2] [3] [4] [5] [6]
  • Skuldsaneringslag (2016:675) [1]

Propositioner

  • Proposition 2016/17:125 Kompletterande bestämmelser till 2015 års insolvensförordning [1] [2]
  • Proposition 2018/19:48 Insolvensregister enligt 2015 års insolvensförordning [1] [2]

Övrigt

  • Europeiska e-juridikportalen [1]