Områden: Fastighetstaxering

Löpnr: SKVFS 2024:7

beslutade den 19 augusti 2024.

Skatteverket föreskriver med stöd av 6 kap. 1 § fastighetstaxerings­förordningen (1993:1199) följande.

Byggnad

Varje byggnadskropp ska anses som en byggnad, om inte annat anges i andra stycket.

Är en byggnadskropp uppdelad genom väggar som skär lodrätt genom byggnadskroppen i två eller flera självständigt fungerande enheter ska varje del av byggnadskroppen indelas som en särskild byggnad. Ligger byggnadskroppen på flera fastigheter ska byggnadskroppen indelas i särskilda byggnader i enlighet med fastighetsindelningen.

Med väggar som skär lodrätt genom byggnadskroppen avses en lodrät vägg från golv till tak genom byggnadskroppens samtliga våningsplan utan förskjutning.

Gemensamma vinds- eller källarutrymmen utgör inget hinder för en sådan indelning som sägs i andra stycket. En byggnadskropp som är uppdelad i delar genom väggar som skär lodrätt genom byggnadskroppen med två bostadslägenheter i varje del ska dock indelas som en särskild byggnad (hyreshus), om byggnadskroppen ligger på en fastighet.

Byggnad under uppförande

En byggnad ska anses vara under uppförande till dess att byggnaden till övervägande del kunnat tas i bruk i sin slutliga utformning och därmed för sitt blivande ändamål. En byggnad som används för kommersiellt bruk ska anses ha tagits i bruk vid den tidpunkt då förutsättningar finns för byggnadens ägare att till övervägande del tillgodogöra sig avkastning från den nyuppförda byggnaden.

Byggnadsvärdet för byggnad under uppförande får aldrig överstiga det byggnadsvärde som skulle ha åsatts byggnaden i färdigt skick.

Omräkningsfaktor för nedlagd kostnad för byggnad under uppförande

Omräkningsfaktorn för nedlagd kostnad för byggnad under uppförande ska för hela riket bestämmas så som anges i nedanstående tabell.

Nedlagd kostnad, år

För AFT 23

För FFT 24

För AFT 25

2021

0,5

2022

0,45

0,5

2023

0,40

0,45

0,5

2024

0,40

0,45

0,40

Avrundning

Då storleken av en värdefaktor ska anges med föreskriven noggrannhet, ska matematisk avrundning enligt svensk standard SS 14141 regel A tillämpas, om inte annat anges särskilt.

___________

Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 september 2024 och tillämpas vid allmän och särskild fastighetstaxering 2025.