En person kan förvärva svenskt medborgarskap vid födelsen, genom adoption eller genom ett myndighetsbeslut. Skatteverket registrerar att en folkbokförd person är svensk medborgare.

Svenskt medborgarskap vid födelsen

Ett barn förvärvar enligt 2 § MedbL svenskt medborgarskap vid födelsen om

  • en förälder är svensk medborgare
  • en förälder, som är avliden, var svensk medborgare vid sin död.

Det saknar betydelse var barnet föds och vem av föräldrarna som är eller var svensk medborgare (prop. 2013/14:143 s. 33 f.). Föräldraskapet behöver vara fastställt på ett sätt som gäller i Sverige. Fastställelsen kan ske efter att barnet föds, till exempel genom en föräldraskapsbekräftelse. Läs mer på sidan Föräldraskap.

Klicka eller tryck här för att ange text.

Nytt: 2024-07-12

För att barnet ska anses ha förvärvat svenskt medborgarskap vid födelsen krävs att det vid tidpunkten för födelsen fanns stöd i gällande bestämmelser för att föräldraskapet skulle gälla i Sverige. Enligt en dom från Migrationsöverdomstolen kunde ett barn, som hade fötts utomlands och som hade hemvist i utlandet, inte förklaras som svensk medborgare. Detta eftersom barnet vid födelsen, enligt svensk rätt, inte hade en förälder med svenskt medborgarskap (MIG 2024:8).

Ett förvärv av svenskt medborgarskap vid födelsen sker automatiskt, i kraft av själva lagen (ipso jure). Något särskilt beslut om förvärvet för att det ska gälla behövs alltså inte (prop. 2013/14:143 s. 34).

Nuvarande bestämmelser om förvärv av svenskt medborgarskap vid födelsen trädde i kraft den 1 april 2015. Läs mer om vad som gällde tidigare på sidan Äldre bestämmelser om svenskt medborgarskap.

Svenskt medborgarskap för hittebarn

Ett hittebarn som anträffas i Sverige anses som svensk medborgare till dess något annat blir känt (3 § MedbL).

Äldre bestämmelser om svenskt medborgarskap för barn genom föräldrarnas äktenskap

Ett barn under arton år, som inte har förvärvat svenskt medborgarskap vid födelsen, kan under vissa förutsättningar förvärva svenskt medborgarskap enligt äldre bestämmelser om fadern är svensk medborgare och föräldrarna ingår äktenskap. Läs mer under Svenskt medborgarskap genom föräldrarnas äktenskap på sidan om Äldre bestämmelser om svenskt medborgarskap.

Svenskt medborgarskap genom adoption

Ett barn som inte har fyllt 12 år och som adopteras av en svensk medborgare blir enligt 4 § MedbL svensk medborgare vid adoptionen, om

  • barnet adopteras i Sverige, Danmark, Finland, Island eller Norge, eller
  • barnet adopteras genom ett annat utländskt beslut som enligt lag gäller i Sverige.

Adoptionen kan alltså ha skett i Sverige eller utomlands. För att ett barn ska få svenskt medborgarskap genom ett utländskt adoptionsbeslut krävs att adoptionen gäller i Sverige (4 § 2 MedbL). Läs mer på sidan Adoption, Internationella förhållanden.

Barnet får svenskt medborgarskap från tidpunkten för adoptionsbeslutet, förutsatt att beslutet vunnit laga kraft (prop. 1991/92:90 s. 13).

Nytt: 2024-10-01

Svenskt medborgarskap genom beslut i ett anmälningsärende

En person kan under vissa förutsättningar förvärva svenskt medborgarskap genom ett beslut i ett anmälningsärende (6–9 §§ MedbL och 18–19 §§ MedbL). Migrationsverket prövar personens anmälan om svenskt medborgarskap (22 § MedbL och 6 § MedbF).

Tidpunkten för förvärv av svenskt medborgarskap i anmälningsärenden

En persons förvärv av svenskt medborgarskap enligt 6–9 §§ MedbL fastställs ”efter anmälan”. Det innebär att prövningen ska göras med utgångspunkt i förhållandena vid tidpunkten för beslutet och att personens förvärv av svenskt medborgarskap ska fastställas till beslutsdagen. Personen behöver uppfylla villkoren för förvärv av svenskt medborgarskap vid tidpunkten för beslutet (prop. 2023/24:107 s. 94).

Bestämmelserna om att förvärv av svenskt medborgarskap enligt 6–9 §§ MedbL fastställs ”efter anmälan” trädde i kraft den 1 oktober 2024.

En persons förvärv av svenskt medborgarskap enligt 18 och 19 §§ MedbL fastställs ”genom anmälan”. Det innebär att prövningen ska göras med utgångspunkt i förhållandena vid anmälningstillfället. Personens förvärv av svenskt medborgarskap gäller från tidpunkten för anmälan (prop. 2023/24:107 s. 57 f. och 60 f.).

Barn till en person som förvärvat svenskt medborgarskap genom beslut i ett anmälningsärende

Om en person förvärvar svenskt medborgarskap genom ett beslut i ett anmälningsärende kan även personens barn förvärva svenskt medborgarskap. För det krävs enligt 10 § första stycket MedbL

  • att barnet är ogift
  • att barnet har hemvist i Sverige
  • att barnet inte har fyllt 18 år.

Barnet förvärvar svenskt medborgarskap om föräldern som har förvärvat svenskt medborgarskap är ensam vårdnadshavare (10 § första stycket 1 MedbL).

Barnet förvärvar också svenskt medborgarskap om föräldrarna har vårdnaden gemensamt och

Ytterligare krav i vissa fall om barnet har fyllt 15 år

Om föräldern har förvärvat svenskt medborgarskap genom ett beslut i ett anmälningsärende enligt 6–9 §§ MedbL och barnet har fyllt femton år, krävs för att barnet ska förvärva svenskt medborgarskap enligt 10 § tredje stycket MedbL

  • att det görs sannolikt att barnets uppgivna identitet är riktig
  • att barnet inte är skäligen misstänkt eller dömd för ett brott för vilket det svåraste straff som är föreskrivet är fängelse i fyra år eller mer eller för upprepad brottslighet som inte är mindre allvarlig eller ligger långt tillbaka i tiden
  • att barnet inte är skäligen misstänkt eller dömd för ett brott utanför Sverige som enligt svensk lag motsvarar ett brott för vilket det svåraste straff som är föreskrivet är fängelse i fyra år eller mer eller för upprepad brottslighet utanför Sverige som enligt svensk lag inte är mindre allvarlig eller ligger långt tillbaka i tiden
  • att barnet inte bedöms utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet eller allmän säkerhet
  • att barnet inte har varit verksam i, eller haft bestämmande inflytande över, en organisation eller grupp vars verksamhet innefattar systematiska, omfattande och grova övergrepp på andra människor.

Bestämmelserna i 10 § tredje stycket MedbL trädde i kraft den 1 oktober 2024. I praktiken har bestämmelserna endast betydelse i de situationer då en förälder anmält en önskan om att återfå svenskt medborgarskap enligt 9 § MedbL eller enligt punkt 4 i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till MedbL (prop. 2023/24:107 s. 46 f.).

Kraven i 10 § tredje stycket MedbL gäller inte om föräldern har förvärvat svenskt medborgarskap genom ett beslut i ett anmälningsärende enligt 18–19 §§ MedbL.

Alla anmälningsärenden prövas av Migrationsverket

Tidigare prövades vissa anmälningsärenden av länsstyrelserna. Sedan den 1 oktober 2024 är det Migrationsverket som prövar samtliga anmälningsärenden (22 § MedbL och 6 § MedbF).

Tidigare:

Svenskt medborgarskap genom anmälan

En person kan under vissa förutsättningar förvärva svenskt medborgarskap genom anmälan till en svensk myndighet (6–9 §§ MedbL och 18–19 §§ MedbL).

Länsstyrelsen beslutar om svenskt medborgarskap genom anmälan för personer som är medborgare i Danmark, Finland, Island eller Norge (22 § andra stycket MedbL). I övriga fall beslutar Migrationsverket om svenskt medborgarskap efter anmälan (22 § första stycket MedbL). Migrationsverket och länsstyrelsen ska underrätta Skatteverket om beslut att en person har förvärvat svenskt medborgarskap genom anmälan (9 § första stycket MedbF).

Barn till en person som förvärvat svenskt medborgarskap genom anmälan

Om en person förvärvar svenskt medborgarskap genom anmälan enligt 6–9 §§ MedbL eller 18–19 §§ MedbL kan även personens barn förvärva svenskt medborgarskap. För det krävs enligt 10 § MedbL

  • att barnet är ogift
  • att barnet har hemvist i Sverige
  • att barnet inte har fyllt 18 år.

Barnet förvärvar svenskt medborgarskap om föräldern som har förvärvat svenskt medborgarskap är ensam vårdnadshavare (10 § första stycket 1 MedbL).

Barnet förvärvar också svenskt medborgarskap om föräldrarna har vårdnaden gemensamt och

Myndigheten som har beslutat om att föräldern har förvärvat svenskt medborgarskap genom anmälan ska underrätta Skatteverket om de barn som myndigheten bedömer har förvärvat svenskt medborgarskap med stöd av 10 § MedbL (9 § andra stycket MedbF). Skatteverket ska självständigt pröva frågan om barnet ska registreras som svensk medborgare i folkbokföringsdatabasen.

Svenskt medborgarskap efter ansökan

En person kan under vissa förutsättningar förvärva svenskt medborgarskap efter ansökan (11–13 §§ MedbL) vilket också brukar kallas för naturalisation.

Nytt: 2024-10-01

Migrationsverket prövar ärenden om svenskt medborgarskap efter ansökan (22 § MedbL och 6 § MedbF).

Tidigare:

Migrationsverket beslutar om svenskt medborgarskap efter ansökan (22 § första stycket MedbL). Migrationsverket ska underrätta Skatteverket om beslut att en person har förvärvat svenskt medborgarskap efter ansökan (9 § första stycket MedbF).

Förklaring om svenskt medborgarskap

Nytt: 2024-10-01

När det råder ovisshet om en person är svensk medborgare kan hen ansöka om medborgarskapsförklaring (21 § MedbL). Det är Migrationsverket som prövar ett ärende om medborgarskapsförklaring (22 § MedbL och 6 § MedbF).

Tidigare:

När det råder ovisshet om en person är svensk medborgare kan hen ansöka om medborgarskapsförklaring hos Migrationsverket (21–22 §§ MedbL). Migrationsverket ska underrätta Skatteverket om beslut att en person har förklarats som svensk medborgare (9 § första stycket MedbF).

Skatteverkets registrering av svenskt medborgarskap

Nytt: 2024-10-01

När en person har förvärvat svenskt medborgarskap genom beslut i ett anmälningsärende, ett ansökningsärende eller när en ansökan om medborgarskapsförklaring har bifallits, ska Migrationsverket, eller den domstol som slutligt har prövat ärendet, skyndsamt underrätta Skatteverket (9 § första stycket MedbF).

Migrationsverket eller domstolen ska i underrättelsen även ange de barn som har förvärvat svenskt medborgarskap med stöd av 10 § MedbL, enligt vad som kan bedömas av handlingarna i ärendet (9 § andra stycket MedbF).

Skatteverket får i folkbokföringsdatabasen registrera att en folkbokförd person är svensk medborgare (1 § första stycket FOL och 2 kap. 2 § och 3 § första stycket 8 FdbL).

Beslut om registrering av svenskt medborgarskap för barn

När Skatteverket får en anmälan att ett barn har fötts eller att ett föräldraskap har fastställts ska verket bedöma om barnet har förvärvat svenskt medborgarskap vid födelsen. Ett förvärv av svenskt medborgarskap vid födelsen sker automatiskt, i kraft av själva lagen (ipso jure). Något särskilt beslut om förvärvet behövs alltså inte (prop. 2013/14:143 s. 34). Samma sak gäller när ett barn har adopterats. Skatteverket ska göra en självständig bedömning av om barnet (ipso jure) har förvärvat svenskt medborgarskap vid adoptionen (prop. 1999/2000:147 s. 33). Skatteverket registrerar det svenska medborgarskapet från och med det datum som adoptionen beslutades under förutsättning att beslutet har vunnit laga kraft.

Svenskt medborgarskap efter beslut från en annan myndighet

Nytt: 2024-10-01

När Skatteverket får en underrättelse enligt 9 § första stycket MedbF om att en folkbokförd person har förvärvat svenskt medborgarskap genom ett beslut ska Skatteverket registrera uppgiften om personens svenska medborgarskap i folkbokföringsdatabasen.

Barn till den som förvärvar svenskt medborgarskap genom ett beslut i ett anmälningsärende

När Skatteverket får en underrättelse enligt 9 § andra stycket MedbF om att ett barn bedöms ha förvärvat svenskt medborgarskap med stöd av 10 § MedbL ska Skatteverket pröva om barnet ska registreras som svensk medborgare i folkbokföringsdatabasen.

Tidigare:

När Migrationsverket eller länsstyrelsen underrättar Skatteverket om ett beslut att en folkbokförd person har förvärvat svenskt medborgarskap genom anmälan eller efter ansökan ska Skatteverket registrera uppgiften om personens svenska medborgarskap i folkbokföringsdatabasen.

Barn till den som förvärvar svenskt medborgarskap genom anmälan

När en myndighet underrättar Skatteverket om att personen som har förvärvat svenskt medborgarskap genom anmälan har barn som enligt myndighetens bedömning har förvärvat svenskt medborgarskap enligt 10 § MedbL ska Skatteverket pröva frågan om barnet ska registreras som svensk medborgare i folkbokföringsdatabasen.

Uppgift om utländskt medborgarskap för en person som är svensk medborgare

En person som är svensk medborgare kan även ha medborgarskap i andra länder. Skatteverket ska dock i folkbokföringsdatabasen endast registrera uppgifter om personens svenska medborgarskap (prop. 1990/91:53 s. 40 och RÅ 2002 ref. 93). Läs mer på sidan Utländskt medborgarskap och statslöshet.

Referenser på sidan

Domar & beslut

  • MIG 2024:8 [1]
  • RÅ 2002 ref. 93 [1]

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 1990/91:53 om lag om folkbokföringsregister, m.m [1]
  • Proposition 1991/92:90 om svenskt medborgarskap för adoptivbarn och förbättrad rätt till föräldrarledighet vid adoption [1]
  • Proposition 1999/00:147 Lag om svenskt medborgarskap [1]
  • Proposition 2013/14:143 Ett medborgarskap som grundas på samhörighet [1] [2] [3]
  • Proposition 2023/24:107 Ändringar i medborgarskapslagen [1] [2] [3]