Under vissa förutsättningar kan Skatteverket besluta att registrera en sekretessmarkering för en enskild persons uppgifter i folkbokföringsdatabasen. Registreringen innebär att en noggrann skadeprövning alltid måste göras för att avgöra om en sekretessmarkerad uppgift kan lämnas ut. Sekretessmarkeringen har ingen egen självständig betydelse.
Om det kan antas att en uppgift i en allmän handling inte får lämnas ut på grund av en bestämmelse om sekretess, får en myndighet markera detta genom att en särskild anteckning, en sekretessmarkering, görs på handlingen eller införs i den databas där den elektroniska handlingen hanteras. Den tillämpliga bestämmelsen ska anges (2 kap. 2 § TF, 2 kap. 20 § TF och 5 kap. 5 § OSL).
Under vissa förutsättningar kan Skatteverket registrera en särskild sekretessmarkering för en enskild persons uppgifter i folkbokföringsdatabasen. Sekretessen för uppgifter i ärenden om sekretessmarkering regleras i 22 kap. 1 § OSL. En sekretessmarkering är enbart en varningssignal om behovet av att göra en noggrann skadeprövning när någon begär att få ut en sekretessmarkerad uppgift. Den har alltså ingen egen självständig betydelse. Markeringen, som också förs in i beskattningsdatabasen, överförs till de myndighetsregister som aviseras från folkbokföringsdatabasen.
Det finns inga formella krav eller andra materiella bestämmelser i lag om vad som krävs för att få en sekretessmarkering. Detta beror på att ett beslut om sekretessmarkering enbart innebär att det görs en särskild anteckning i folkbokföringsdatabasen.
Skatteverket prövar om det finns en tillämplig sekretessbestämmelse och om det finns uppgifter eller omständigheter som ger Skatteverket skäl att införa en sekretessmarkering (5 kap. 5 § OSL). Enligt 22 kap 1 § OSL föreligger sekretess för uppgift i folkbokföringen om enskilds personliga förhållanden, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider men om uppgiften röjs. Om det underlag som lämnats till Skatteverket typiskt sett kan anses medföra hinder mot utlämnande enligt bestämmelsen får Skatteverket göra en särskild anteckning om sekretessmarkering.
För att en person vars uppgifter är sekretessmarkerade inte ska kunna eftersökas genom sina familjemedlemmar bör Skatteverket normalt besluta om sekretessmarkering även för uppgifter i folkbokföringsdatabasen för familjemedlemmar som bor i samma hushåll. Skatteverket gör en bedömning i varje enskilt fall.
Om Skatteverket bedömer att sekretessmarkeringen inte längre uppfyller syftet att skydda den enskildes personuppgifter, kan verket besluta att ta bort markeringen i folkbokföringsdatabasen.
Skatteverkets beslut att inte registrera en sekretessmarkering får inte överklagas. Det är inte heller möjligt att överklaga Skatteverkets beslut att ta bort en sekretessmarkering (RÅ 2005 ref. 12 och RÅ 2006 ref. 61).
När en begäran om att lämna ut sekretessmarkerade uppgifter kommer in prövar Skatteverket om uppgiften kan lämnas ut eller inte. Skatteverket gör en s.k. skadeprövning och bedömer om den enskilde eller någon närstående till denne kan lida skada eller men av att uppgiften lämnas ut. Vid denna bedömning tas hänsyn till de omständigheter som låg till grund för sekretessmarkeringen. Skatteverket måste pröva varje enskilt fall. Ofta är de skäl som låg till grund för införandet av sekretessmarkeringen tillräckliga för att vägra lämna ut den begärda uppgiften för en sekretessmarkerad person, men om Skatteverket exempelvis finner att den begärda uppgiften är harmlös eller det finns en tillämplig sekretessbrytande regel kan den ändå lämnas ut.
Uppgifterna i folkbokföringen aviseras till andra myndigheter genom Skatteverkets centrala aviseringssystem Navet. Även uppgiften att någon har en sekretessmarkering i folkbokföringsdatabasen aviseras tillsammans med övriga uppgifter för den personen. Sekretessmarkeringen är en varningssignal för andra myndigheter om att de måste göra en noggrann skadeprövning om någon begär att den sekretessmarkerade uppgiften ska lämnas ut. Olika myndigheter kan ha olika sekretessregler för uppgifterna i sin verksamhet.
På Skatteverkets webbplats finns information om hur andra myndigheter bör agera för att skyddet för en persons sekretessmarkerade uppgifter ska fungera.