En EES-medborgare har uppehållsrätt som studerande om hen är inskriven som studerande vid en erkänd utbildningsanstalt i Sverige, har tillräckliga tillgångar för sin och sina familjemedlemmars försörjning och har en heltäckande sjukförsäkring för sig och familjemedlemmarna som gäller i Sverige.
För att en EES-medborgare ska ha uppehållsrätt som studerande måste hen uppfylla följande krav (3 a kap. 3 § 3 UtlL):
Med en erkänd utbildningsanstalt menas en utbildningsanstalt vars gymnasieprogram, högskole- och universitetsstudier har statligt eller kommunalt bidrag. Grundskolestudier omfattas dock inte (prop. 2005/06:77 s. 185). Enligt Skatteverkets bedömning omfattas inte heller vuxenutbildning för invandrare (sfi) eller svenskastudier för yrkespersonal (t.ex. SFM-studier, svenska för medicinsk personal), oavsett om studierna är studiemedelsberättigade eller inte.
För att ha uppehållsrätt som studerande behöver en EES-medborgare, som är inskriven som studerande vid en erkänd utbildningsanstalt, även lämna en försäkran om att hen har tillräckliga tillgångar för sin och sina familjemedlemmars försörjning (3 a kap. 3 § 3 UtlL).
För att ha uppehållsrätt som studerande behöver EES-medborgaren dessutom ha en heltäckande sjukförsäkring för sig och eventuella familjemedlemmar som gäller i Sverige (3 a kap. 3 § 3 UtlL).
Regionerna ska tillhandahålla en god hälso- och sjukvård åt de som är bosatta i regionen (8 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen [2017:30]). Frågan om bosättning enligt hälso- och sjukvårdslagen ska bedömas på samma sätt som den enligt folkbokföringslagen (prop. 1981/82:97 s. 115). Det innebär att en person som uppfyller kraven för bosättning i landet enligt 3 § folkbokföringslagen också kan anses ha rätt till sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagens mening och därmed omfattas av en heltäckande sjukförsäkring.
En doktorand eller post doktor har i de flesta fall uppehållsrätt som arbetstagare.
Skatteverket ska folkbokföra en EES-medborgare med uppehållsrätt som studerande om det kan antas att personen kommer att vara bosatt i Sverige under minst ett år (3 och 4 §§ FOL). Det finns inte något krav på att en EES-medborgare som har uppehållsrätt som studerande ska ha antagits till studier med en minsta varaktighet för att folkbokföras, men det måste kunna antas att personen kommer att vara bosatt i Sverige i minst ett år.