Tilläggsskattelagen innehåller särskilda regler för samriskföretag och dess dotterföretag (tillsammans samriskkoncernen). Dessa regler innebär att beräkningen av tilläggsskatt för samriskföretaget och dess dotterföretag ska göras som om enheterna hade varit koncernenheter i en egen koncern med samriskföretaget som moderföretag.
Ett samriskföretag kan drivas i olika civilrättsliga former, t.ex. som ett enkelt bolag, ett handelsbolag eller ett aktiebolag. Gemensamt för samriskföretag är att två eller flera samägare är bundna av ett avtal om samarbete och att samägarna gemensamt genom avtal utövar det bestämmande inflytandet (BFNAR 2012:1 punkterna 15.1–15.3 respektive IFRS 11 punkt 5).
Samriskföretag och dess dotterföretag ingår inte i en koncern eftersom de redovisas enligt kapitalandelsmetoden (prop. 2023/24:32 s. 357).
Samriskföretag och dess dotterföretag regleras särskilt i 7 kap. 43–47 §§ TSL. I artikel 36 i direktivet används uttrycket joint ventures i stället för samriskföretag.
Beräkningen av tilläggsskatten för samriskföretaget och dess dotterföretag (tillsammans samriskkoncernen) ska göras i enlighet med de vanliga reglerna i tilläggsskattelagen (3-8 kap. TSL), som om samriskföretaget och dess dotterföretag hade varit koncernenheter i en separat koncern med samriskföretaget som moderföretag i den koncernen (7 kap. 45 § TSL). Dessa enheters vinst eller förlust och justerade skatter ska inte sammanblandas med vinst eller förlust och justerade skatter för koncernenheterna i den huvudsakliga koncernen.
Bestämmelserna i 7 kap. 45 § TSL motsvarar artikel 36.2-36.3 i direktivet och artikel 6.4.1 a-b i modellreglerna.
En moderenhet som har ett direkt eller indirekt ägarintresse i ett samriskföretag eller ett dotterföretag till ett samriskföretag ska tillämpa huvudregeln (bestämmelserna i 6 kap. 3–8 §§ TSL) vad avser dess andel av tilläggsskattebeloppet för samriskföretaget eller för dotterföretag till samriskföretaget (7 kap. 46 § första stycket TSL).
För tilläggsskattebelopp som avser ett samriskföretag eller dotterföretag till ett samriskföretag som hör hemma i Sverige ska huvud- och kompletteringsregeln för tilläggsskatt dock inte tillämpas. När ett samriskföretag eller dotterföretag till ett samriskföretag hör hemma i Sverige ska bestämmelserna om nationell tilläggsskatt som avser ett samriskföretag eller dotterföretag till ett samriskföretag i 6 kap. 2 a § TSL tillämpas i stället (7 kap. 46 § andra stycket TSL).
Den tilläggsskatt som avser en samriskkoncern ska minskas med varje moderenhets andel av den tilläggsskatt som ska tas ut enligt 7 kap. 46 § TSL och det tilläggsskattebelopp som ska tas ut av en koncernenhet enligt 6 kap. 2 a § TSL. Ett eventuellt återstående tilläggsskattebelopp ska läggas till det totala tilläggsskattebeloppet enligt kompletteringsregeln i enlighet med 6 kap. 11 § TSL (7 kap. 47 § TSL).
Bestämmelserna i 7 kap. 46 § TSL motsvarar artikel 36.2. i direktivet och artikel 6.4.1 a i modellreglerna. 7 kap. 47 § TSL motsvarar artikel 36.4 i direktivet och artikel 6.4.1 c i modellreglerna.
Bestämmelserna i 7 kap. 45 -47 §§ TSL träder i dess nya lydelse ikraft den 1 januari 2025 och ska tillämpas första gången för beskattningsår som börjar närmast efter den 31 december 2024 eller, i fråga om svenska handelsbolag, räkenskapsår som börjar närmast efter den 31 december 2024. För bestämmelserna gäller även särskilda ikraftträdande- och övergångsbestämmelser som innebär att den rapporterande enheten får tillämpa samtliga eller vissa av bestämmelserna första gången för beskattningsår som börjar närmast efter den 31 december 2023 eller, i fråga om svenska handelsbolag, räkenskapsår som börjar närmast efter den 31 december 2023 (frivillig retroaktivitet).
I 7 kap. 43 § TSL definieras samriskföretag. Paragrafen motsvarar artikel 36.1.a) i direktivet och artikel 10.1.1 (joint venture) i modellreglerna.
I 7 kap. 44 § TSL definieras dotterföretag till ett samriskföretag. Paragrafen motsvarar artikel 36.1.b) i direktivet och artikel 10.1.1 (joint venture subsidiary) i modellreglerna.
Med samriskföretag menas en enhet som redovisar det finansiella resultatet enligt kapitalandelsmetoden i moderföretagets koncernredovisning. Detta gäller under förutsättning att moderföretaget direkt eller indirekt innehar minst 50 procent av ägarintresset i samriskföretaget (7 kap. 43 § första stycket TSL).
Från denna definition undantas dock ett antal enheter som inte ska anses vara ett samriskföretag (7 kap. 43 § andra stycket TSL):
Ett dotterföretag till ett samriskföretag är, enligt 7 kap. 44 § första stycket TSL, en enhet vars tillgångar, skulder, intäkter, kostnader och kassaflöde:
Även ett fast driftställe vars huvudenhet är ett samriskföretag eller dotterföretag till ett samriskföretag ska anses utgöra ett dotterföretag till ett samriskföretag (7 kap. 44 § andra stycket TSL).