Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2004-07-06

Dnr: 130 330591-04/1152

Nytt 2016-11-01

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Idrottslig verksamhet, mervärdesskatt, dnr 131 409836-16/111.

1 Bakgrund och frågeställning

Ni har inkommit med en brevfråga till Skatteverket med anledning av att Skatteverkets regioner bedömt frågan om tillämplig skattesats vid tillhandahållande av kurser i Kundaliniyoga olika. Frågan är om tillhandahållandet av kurserna ska anses utgöra idrottslig verksamhet eller inte. Skatteverkets huvudkontor ger sin syn nedan.

Enligt inkommen beskrivning och inlämnade manualer är Kundaliniyoga, en form av Harta Yoga. Ett yogapass i Kundaliniyoga är normalt sett 60-90 minuter långt. Passet består av intoning genom att säga ett mantra, olika uppvärmningsövningar, olika fysiska övningar ca. 5-20 stycken kopplade till andnings- och koncentrationstekniker, djupavslappning och passet avslutas med meditation och en uttoning.

2 Gällande rätt

I 3 kap. 11 a § mervärdesskattelagen (1994:200), ML, undantas omsättning av tjänster varigenom någon bereds tillfälle till idrottsligt evenemang och idrottslig verksamhet från skatteplikt under vissa förutsättningar. Samma lagrum avgränsar även för vilka tjänster inom idrottsområdet som skattesatsen 6 procent ska användas (7 kap. 1 § tredje stycket 10 ML) om inte undantaget är tillämpligt. Undantaget är inte tillämpligt i aktuellt fall.

Möjligheten till reducerad skattesats enligt sjätte mervärdesskattedirektivet (77/388/EEG) framgår av punkt 13 i bilaga H. Av bilaga H framgår att reducerad skattesats kan tillämpas på utnyttjande av sportanläggningar.

Vad som är idrottslig verksamhet framgår inte klart av förarbetena och kan vålla gränsdragnings- och tolkningsproblem. Sådana verksamheter som är anslutna till Riksidrottsförbundet bör presumeras utgöra idrott i ML:s mening. För övriga aktiviteter får en prövning ske i det enskilda fallet. Vid denna prövning kan, enligt prop. 1996/97:10 s. 53, viss vägledning hämtas dels från Riksidrottsförbundets egen definition av vissa begrepp i sitt idéprogram och dels från hur undantaget för tillhandhållande av lokaler eller anläggningar för sport- och idrottsutövning har tillämpats. I Riksidrottsförbundets idéprogram sägs bl.a. att ”Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera, ha roligt och må bra” och att ”Idrott består av träning och lek, tävling och uppvisning”.

Skatterättsnämnden har i förhandsbesked den 12 november 1998 ansett att utövande av Harta yoga utgör idrottslig verksamhet. Skatterättsnämnden har även den 25 februari 1998 ansett att thai-chi utgör idrottslig verksamhet. Nämnden ansåg att övningarna som de förevisades på de ingivna videoupptagningarna och vad som i övrigt framkom av handlingarna var att bedöma som en sådan aktivitet som var att hänföra till gymnastik.

3 Skatteverkets bedömning

Av inkommen beskrivning av Kundaliniyogan samt inlämnade manualer framgår att yogan, vilken är en form av Harta yoga, till stor del består av olika fysiska övningar med avancerade gymnastiska rörelser enligt visst rörelseschema. Rörligheten, balansen och muskelstyrkan anses öka med hjälp av övningarna. Inslaget av meditation synes vara mycket begränsat.

Mot bakgrund av det stora inslaget av gymnastiska övningar anser Skatteverket att Kundaliniyoga utgör idrottslig verksamhet som omfattas av den lägre skattesatsen i 7 kap. 1 § tredje stycket 10 ML.