Områden: Inkomstskatt (Tjänst), Socialavgifter

Datum: 2010-03-22

Dnr: 131 908863-09/111

Nytt: 2015-11-03

Detta ställningstagande har ersatts av ställningstagandet Tjänsteställe i branscher med skiftande arbetsplatser, dnr 131 436185-15/111.

1 Sammanfattning

Tjänstestället för servicetekniker ska i första hand bedömas enligt reglerna i12 kap. 8 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229), IL. Vid bedömningen av var tjänstestället är beläget ska hänsyn tas till i vilken omfattning den anställde besöker arbetsgivarens lokaler för att hämta och lämna arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter. Bedömningen av var tjänstestället är beläget ska göras i ett längre tidsperspektiv. Med längre tid avses i detta sammanhang en period av minst två år. Detta innebär att tillfälliga förändringar av arbetsförhållandena inte ska påverka bedömningen. Om den anställde sett över en längre tidsperiod besöker arbetsgivarens lokaler i genomsnitt mer än en gång i veckan ska tjänstestället anses vara i dessa lokaler.

2 Bakgrund och frågeställning

För anställda inom vissa branscher kan det många gånger vara svårt att fastställa ett tjänsteställe. Frågor om var tjänstestället är beläget har ställts av företag verksamma i bl.a. VVS- och elektrikerbranscherna som har anställda som arbetar som servicetekniker. En servicetekniker är normalt en arbetstagare som utför tillfälliga arbeten på olika platser. Han kan utföra flera arbeten per dag men kan även ta arbeten som pågår upp till en vecka. Det finns även servicetekniker som kan vara stationerade på en större arbetsplats under en längre tid. Om denna arbetsplats ligger på ett långt avstånd från den anställdes bostad förekommer övernattning på arbetsorten.

Tjänstestället styr bedömningen av om resorna mellan bostaden och arbetsgivarens lokal utgör tjänsteresor eller privata resor, vilket i sin tur påverkar beskattningen när arbetsgivaren betalar ut reseersättning eller tillhandahåller färdmedel för resorna liksom den anställdes avdragsrätt. Om den anställde övernattar på arbetsorten har frågan också betydelse för förmåner och ersättningar respektive kostnader som föranleds av övernattningen.

3 Gällande rätt m.m.

I 12 kap. 8 § IL anges att tjänstestället är den plats där den skattskyldige utför huvuddelen av sitt arbete. Utförs detta under förflyttning eller på arbetsplatser som hela tiden växlar, anses i regel den plats där den skattskyldige hämtar och lämnar arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter som tjänsteställe.

Om arbetet pågår en begränsad tid på varje plats enligt vad som gäller för vissa arbeten inom byggnads- och anläggningsbranschen och liknande branscher, anses bostaden som tjänsteställe.

Regeringsrätten har i en dom (RÅ 2007 ref. 72) prövat frågan om tjänsteställe för personal som var tillsvidareanställda som strålskyddstekniker vid ett bolag som haft i uppdrag att göra en årlig genomgång av flera olika kraftverk. Med hänsyn till att personalen utfört arbetet på flera olika platser har tjänstestället ansetts vara i bostaden.

4 Skatteverkets bedömning

Servicetekniker tillhör en kategori anställda som typiskt sett varken utför sitt arbete i sin bostad eller i arbetsgivarens lokaler. Frågan om var de ska anses ha sitt tjänsteställe får därför bedömas med ledning av bestämmelserna i 12 kap. 8 § första stycket IL. Tjänstestället ska enligt denna bestämmelse i regel anses vara den plats där den skattskyldige hämtar och lämnar arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter. Vad som avses med uttrycket i regel framgår inte av lagtexten eller i förarbetena till lagstiftningen. I en sådan situation får man enligt Skatteverkets uppfattning göra en helhetsbedömning där samtliga omständigheter vägs in.

4.1 Ändrade arbetsförhållanden under begränsad tid

Bedömningen av var en anställd har sitt tjänsteställe bör göras i ett längre tidsperspektiv. Om exempelvis en servicetekniker som normalt utför kortare arbeten vid olika arbetsplatser under en kortare tidsperiod arbetar i arbetsgivarens lokaler bör tjänstestället ändå kunna vara i bostaden om avsikten är att förändringen endast ska vara tillfällig.

Exempel

Anders arbetar normalt med att montera skyltar på olika platser. Han reser dagligen från bostaden till de olika arbetsplatserna och besöker i princip aldrig arbetsgivarens lokaler. Under en period av fyra månader arbetar Anders dagligen i arbetsgivarens fabrik med att producera skyltar.

Eftersom Anders normalt monterar skyltar hos kunderna är hans arbete i fabriken endast tillfälligt. Eftersom avsikten inte är att ge Anders nya arbetsuppgifter utan endast att denne under en begränsad tid ska utföra andra arbetsuppgifter för att därefter återgå till att enbart arbeta hos kunderna bör tjänstestället anses vara konstant i bostaden.

4.2 Frågan om tjänsteställe vid frekventa besök hos arbetsgivaren

En avgörande faktor vid bedömningen av vilken plats som anses vara tjänsteställe är frekvensen av den anställdes resor till arbetsgivarens lokaler. Enligt Skatteverkets uppfattning bör den som besöker arbetsgivarens lokaler i genomsnitt mer än en gång i veckan för att t.ex. hämta material eller för förberedelser anses ha sitt tjänsteställe där.

Exempel

Sven och Sonja är servicetekniker och är anställda av samma arbetsgivare. Sven åker alltid direkt från bostaden till de olika arbetsplatserna. En gång i veckan besöker Sonja arbetsgivarens lokaler för att hämta arbetsmaterial på sin väg till arbetsplatsen. Vid ett par tillfällen i månaden besöker Sven och Sonja arbetsgivarens lokaler för att erhålla information som berör arbetet. Eftersom Sven endast besöker lokalerna vid ett par tillfällen i månaden får tjänstestället i hans fall anses vara i bostaden. Till skillnad från Sven besöker Sonja arbetsgivarens lokaler även för att hämta arbetsmaterial. Sammantaget innebär detta att Sonja besöker arbetsgivarens lokaler i genomsnitt mer än en gång i veckan. För Sonjas del bör tjänstestället således anses vara i arbetsgivarens lokaler.

4.3 Tjänsteställe vid långtidsuppdrag

En del servicetekniker arbetar vid företag som genom avtal med beställaren åtar sig uppdrag som innebär att de anställda i vissa fall kan arbeta vid en viss arbetsplats under längre tidsperioder. Arbetet är i dessa fall beroende på om arbetsgivaren vid en fortsatt upphandling får en förlängning av uppdraget att ansvara för servicen vid en viss arbetsplats.

Arbetsförhållandena kan i det här fallet jämföras med de arbetsförhållanden som råder för anställda i företag verksamma i kärnkraftsbranschen. I den ovannämnda domen (RÅ 2007 ref. 72) angav Regeringsrätten följande när det gäller frågan om regeln om tjänsteställe för anställda inom byggnads- och anläggningsbranschen kunde tillämpas även för anställda i företag inom kärnkraftsbranschen.

"Regeln bör därför tillämpas när en anställd inom ramen för en och samma anställning utför arbete på flera platser och det därmed, sett över en längre tid, föreligger svårigheter att avgöra var en anställd har sitt tjänsteställe. I sådana fall bör bostaden anses som tjänsteställe. Om den anställde i allt väsentligt har arbetet förlagt till samma arbetsplats, bör däremot denna arbetsplats anses som tjänsteställe, även om arbetet för kortare perioder bedrivits på andra platser."

Som framgår ovan kan en servicetekniker vara verksam vid en och samma arbetsplats under en längre tid. Om arbetet en längre tidsperiod än två år bedrivits på samma arbetsplats bör enligt Skatteverkets uppfattning denna arbetsplats anses som tjänsteställe. Om arbetsplatserna sett över en längre tid skiftar bör tjänstestället anses vara i bostaden.

Exempel 1

Erik arbetar som servicetekniker vid ett företag som har sina verksamhetslokaler i Norrköping. Företaget utför uppdrag på olika orter bl.a. hos en beställare i Örebro. Dessa uppdrag utförs vid behov och kan ibland avse längre perioder. Under året har Erik arbetat 150 dagar i Örebro och 70 dagar på andra orter.

I det här fallet är arbetsförhållandena sådana att det inte på förhand kan förutses att arbetet ska bedrivas på samma arbetsplats under en längre tidsperiod. Erik har också under det aktuella året arbetat på andra arbetsplatser än i Örebro. På grund härav och då inget arbete bedrivits i arbetsgivarens lokaler bör tjänstestället i det här fallet anses vara i bostaden.

Exempel 2

Serviceteknikern Camilla är anställd vid ett företag som har ett långtidsuppdrag vid en anläggning i Hudiksvall där ny upphandling görs för varje halvår. Camilla har sedan den 2 maj 2007 haft sin arbetsplats vid denna anläggning.

Till skillnad mot vad som är fallet i exempel 1 har Camilla under en längre sammanhängande period arbetat vid samma arbetsplats. I Camillas fall bör tjänstestället således vara i Hudiksvall fr.o.m. den 3 maj 2009.