Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2009-12-15

Dnr: 131 894064-09/111

Nytt: 2023-06-08

Detta ställningstagande ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 2023-06-08, dnr 8-2409200.

1 Sammanfattning

En registrerad uppgift om redovisningsmetod kan ändras från faktureringsmetod till bokslutsmetod även utan angivande av särskilda skäl. Det förutsätter dock att den skattskyldige visar att bokföringen allt sedan verksamhetens start är upplagd enligt kontantmetoden och att mervärdesskatten konsekvent sedan verksamhetens start har redovisats enligt bokslutsmetoden. Allt under förutsättning att företaget uppfyller villkoren enligt 13 kap. 8 § mervärdesskattelagen (1994:200, ML) för att få redovisa mervärdesskatt enligt bokslutsmetoden.

En sådan ändring av redovisningsmetod som avses ovan ska gälla fr.o.m. verksamhetens start.

2 Bakgrund och frågeställning

Det förekommer att ett företag i samband med registrering till mervärdesskatt i skatte- och avgiftsanmälan kryssar i rutan för faktureringsmetoden, dvs. anger att fakturorna bokförs löpande i grundbokföringen. Det uppmärksammas senare antingen av företaget självt eller av Skatteverket att företaget inte bokför fakturorna löpande utan först när dessa betalas, dvs. bokföring sker på sådant sätt att företaget rätteligen borde ha kryssat i rutan för bokslutsmetoden.

Fråga har uppkommit om ändring till bokslutsmetoden i Skatteverkets register kan ske fr.o.m. startdatum för verksamheten, eller om ändring kräver ansökan och särskilda skäl enligt 13 kap.8 a§ ML.

3 Gällande rätt m.m.

Av 13 kap.8 a § ML framgår att en skattskyldig som tillämpar de allmänna bestämmelserna i 13 kap. 6 § ML i fråga om redovisning av utgående skatt inte kan övergå till att tillämpa bestämmelserna i 13 kap. 8 § ML utan att först ansöka om detta hos Skatteverket. En sådan ansökan får beviljas endast om det finns särskilda skäl.

3.1 Faktureringsmetoden

Enligt 13 kap. 6 § ML ska utgående skatt redovisas för den redovisningsperiod under vilken

1. den som omsatt en vara eller en tjänst enligt god redovisningssed har bokfört eller borde ha bokfört omsättningen,

2. den som är skattskyldig för förvärv av en vara eller en tjänst enligt god redovisningssed har bokfört eller borde ha bokfört förvärvet, eller

3. den som anges i punkten 1 eller 2 har tagit emot eller lämnat förskotts- eller a conto-betalning.

I 13 kap. 16 § ML anges att ingående skatt ska dras av för den redovisningsperiod under vilken

1. den som förvärvar en vara eller en tjänst eller för in en vara till landet enligt god redovisningssed har bokfört eller borde ha bokfört förvärvet eller importen, eller

2. den som förvärvar en vara eller en tjänst har lämnat förskotts- eller a conto-betalning.

3.2 Bokslutsmetoden

Av 13 kap. 8 § första stycket ML framgår att utgående skatt får redovisas för den redovisningsperiod under vilken betalning tas emot kontant eller på annat sätt kommer den skattskyldige till godo, om

- den skattskyldige inte är skyldig att upprätta en årsredovisning enligt 6 kap. 1 § bokföringslagen (1999:1078), och

- värdet av den skattskyldiges sammanlagda årliga omsättning här i landet normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor.Enligt 13 kap. 8 § andra stycket ML ska dock den utgående skatten för samtliga fordringar som är obetalda vid beskattningsårets utgång alltid redovisas för den redovisningsperiod under vilken beskattningsåret går ut.

I 13 kap. 8 § tredje och fjärde styckena ML anges ytterligare några situationer då bokslutsmetoden får tillämpas.

Av 13 kap. 18 § ML framgår att ingående skatt ska dras av först för den redovisningsperiod under vilken beskattningsåret går ut eller under vilken betalning dessförinnan har gjorts om den skattskyldige redovisar utgående skatt enligt 13 kap. 8 § ML.

4 Skatteverkets bedömning

Ett företag som ska registreras till mervärdesskatt anger i sin skatte- och avgiftsanmälan bl.a. uppgift om hur det bokför sina fakturor. Bokföring av dessa sker på sådant sätt att antingen faktureringsmetoden eller bokslutsmetoden ska tillämpas vid redovisning av mervärdesskatt.

Valet mellan faktureringsmetoden eller bokslutsmetoden är beroende av hur bokföringen ska ske enligt bokföringslagen (1999:1078, BFL), se prop. 2005/06:174 s. 24. Faktureringsmetoden är avsedd för den som löpande bokför fakturor direkt i grundbok och huvudbok med eller utan sidoordnad redovisning eller som löpande bokför fakturor i förteckning som även utgör grundbokföring. Bokslutsmetoden är avsedd för den som i sin bokföring under löpande beskattningsår bokför affärshändelsen när kontanta in- och utbetalningar sker och som bokför obetalda fordringar och skulder vid räkenskapsårets slut. De båda redovisningsmetoderna för mervärdesskatt grundar sig således på de principer som gäller för den skattskyldiges löpande bokföring.

Ett företag ska inte behöva ha två olika generella redovisningssystem, ett system enligt bokföringslagens och inkomstskattelagens regler och ett system enligt mervärdesskattelagen (jfr prop. 2005/06:174 s. 30). Avsikten med bestämmelserna om redovisningsmetod är att bokföringen av mervärdesskatt ska kunna samordnas med den övriga redovisningen i företaget. Detta underlättar inte bara för företagens löpande redovisning utan även för deras uppgiftslämnande till Skatteverket. Det underlättar även Skatteverkets hantering.

Utgångspunkten för Skatteverkets verksamhet är att verket måste kunna förlita sig på att ett företag tillämpar den redovisningsmetod som det är registrerat för. När det gäller bedömningen av om rättelse av uppgiften om redovisningsmetod kan ske måste dock den faktiskt tillämpade principen för bokföring av fakturor vara av betydelse.

Om den skattskyldiges bokföring allt sedan verksamhetens start är upplagd enligt kontantmetoden och redovisning av mervärdesskatt konsekvent har skett enligt bokslutsmetoden har denne inte tillämpat faktureringsmetoden. Detta gäller även om det framgår av Skatteverkets register att redovisningen sker enligt faktureringsmetoden. Bestämmelsen i 13 kap.8 a § ML blir i sådant fall inte aktuell, eftersom denna förutsätter att den skattskyldige har tillämpat faktureringsmetoden enligt 13 kap. 6 § ML.

När en situation som den ovan beskrivna föreligger kan en registrerad uppgift om redovisningsmetod ändras från faktureringsmetod till bokslutsmetod även utan angivande av särskilda skäl. Detta förutsätter dock att den skattskyldige visar att bokföringen allt sedan verksamhetens start är upplagd enligt kontantmetoden och att mervärdesskatten konsekvent sedan verksamhetens start har redovisats enligt bokslutsmetoden. Allt under förutsättning att företaget uppfyller villkoren enligt 13 kap. 8 § ML för att få redovisa mervärdesskatt enligt bokslutsmetoden.

En sådan ändring av redovisningsmetod som avses ovan ska gälla fr.o.m. verksamhetens start.