Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Löpnr: SKV M 2015:1

Observera att meddelandet normalt endast gäller juridiska personers (med undantag för dödsbon) deklaration. Fysiska personer och dödsbon använder sig, vid andelsbyten, av framskjuten beskattning.

Erbjudandet

Transcom WorldWide AB (AB) och Transcom WorldWide S.A. (S.A.) har uppgett följande.

På extra bolagsstämmor i S.A. och AB som hölls den 4 september 2014 fattades beslut om gränsöverskridande fusion mellan bolagen. Fusionen skulle förverkligas genom att S.A. skulle fusioneras in i AB, varvid S.A. skulle upphöra att existera. Fusionen registrerades av Bolagsverket den 26 november 2014.

Den som per den 26 november 2014 var aktieägare i S.A. och innehade aktier av serie A erhöll 1 ny ordinarie aktie i AB. Den som innehade 1 aktie av serie B i S.A. erhöll 1,09 ordinarie aktier i AB. Bytet genomfördes utan åtgärd från aktieägarna. Inget courtage utgick vid bytet.

Skatteregler

När man vid en fusion får aktier utbytta mot andra aktier anses man ha sålt de ursprungliga aktierna för ett pris som motsvarar värdet av de aktier man har fått i utbyte. Vinst ska beskattas och avdrag för förlust kan komma i fråga.

De tillbytta aktierna anses köpta för värdet av de aktier man lämnar ifrån sig. I allmänhet är detta värde detsamma som värdet av de till­bytta aktierna.

Värdering sker med utgångspunkt i värdet den dag fusionsför­farandet blir rättsligt bindande.

Beräkningar

Fusionens rättsverkningar inträder, vilket bland annat innebär att det överlåtande bolaget upplöses, när anmälan om fusion registreras i aktiebolagsregistret av Bolagsverket. I detta fall registrerades fusionen hos bolagsverket den 26 november 2014. Aktieägarna i S.A. bör därmed anses ha avyttrat sina aktier i S.A. den 26 november 2014.

Aktierna i AB är föremål för handel vid NASDAQ OMX Stockholm. Den första dagen för handel med dessa aktier var den 28 november 2014. Då det inte förekom någon handel med aktierna i AB vid tidpunkten för bytet kan kursen på de mottagna aktierna istället beräknas till medianen av kurserna de fem första handelsdagarna. Den kursen är 1,09 kr.

 Varje aktie av serie A i S.A. som bytts bort bör anses såld för 1,09 kr (1 x 1,09).

Varje aktie av serie B i S.A. som bytts bort bör anses såld för 1,19 kr (1,09 x 1,09).

Varje aktie i AB som förvärvats genom bytet får anses köpt för 1,09 kr.

Delaration för beskattningsåret

AB har uppgett att reglerna om uppskov med beskattningen vid andelsbyten är tillämpliga på aktiebytet. I så fall ska fysiska personers och dödsbons vinst eller förlust skjutas framåt genom s.k. framskjuten beskattning. I praktiken innebär detta att erhållna aktier i AB över­tar det omkostnadsbelopp som gällde för de bortbytta aktierna i S.A.

 Juridiska personer (med undantag för dödsbon) kan vid andels­byten i stället begära uppskov med beskattningen av vinsten. Sådant uppskov är inte möjligt om andelsbytet medfört förlust utan förlusten ska då dras av direkt.

Skatteverket har lämnat allmänna råd om avyttringspris och an­skaffningsutgift med anledning av utbytet, se SKV A 2015:2.