Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Löpnr: RSV S 1995:4

I samband med ombildningen av Konungariket Sveriges Stadshypotekskassa och stadshypoteksföreningarna till Stadshypotek AB med flera bolag, beslutades i lag (1992:702) om inkomstskatteregler med anledning av vissa omstruktureringar inom den finansiella sektorn, m.m. om vissa skattelättnader.

Sålunda skall skattepliktig intäkt av kapital enligt 3 § 1 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt inte anses uppkomma när låntagare i Stadshypotekskassan eller någon form av föreningar får rätt att till förmånligt pris förvärva aktier i Stadshypotek i samband med omstruktureringen.

För de fall skattefrihet enligt den särskilda lagstiftningen inte föreligger skall förmånen att till förmånligt pris förvärva aktier i Stadshypotek tas upp till beskattning.

För anställda hos Stadshypotek skall förmånen beskattas när den blev tillgänglig för lyftning. Så får anses vara fallet vid den tidpunkt när teckning hade kunnat ske eller teckningsrätt hade kunnat säljas, dvs. den 26 september 1994.

Förmånens värde bör bestämmas med utgångspunkt i medianvärdet av noterade kurser för teckningsrätterna till aktierna under den första tid de var föremål för handel.

Riksskatteverket meddelar med stöd av 2 kap. 2 § förordningen (1990:1293) med instruktion för skatteförvaltningen följande rekommendationer.

Rekommendationer:

Förmånsvärdet av en teckningsrätt, som låntagare erhållit i samband med introduktionen av Stadshypotek, bör anses ha uppgått till 88 kr.

För anställda hos Stadshypotek, som enligt 4 § andra stycket lag (1992:702) om inkomstskatteregler med anledning av vissa omstruktureringar inom den finansiella sektorn m.m., skall beskattas för 80 % av skillnaden mellan marknadsvärdet och förvärvspriset, bör förmånsvärdet anses ha uppgått till 70,40 kr.

Dessa rekommendationer m.m. tillämpas fr.o.m. 1995 års taxering.