Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 18 april 2000.

Fråga om beskattningskonsekvenser när ett bolags aktiekapital sätts ned och utbetalning görs till aktieägarna i form av samtliga aktier i ett helägt dotterbolag

Inkomstskatt, taxeringsåren 2000-2003

AB X är ett marknadsnoterat bolag. Man avser att sätta ned bolagets aktiekapital genom en minskning av aktiernas nominella belopp och utbetala samtliga aktier i ett helägt dotterbolag till aktieägarna. A är aktieägare i AB X.

Frågor:

  1. Föranleder den planerade transaktionen uttagsbeskattning av AB X?
  2. Kommer A att utdelningsbeskattas som för utdelning?
  3. Är lagen mot skatteflykt tillämplig?

SRN, som var enig, beslutade följande:

"FÖRHANDSBESKED

Ifrågavarande utbetalning skall inte föranleda inkomstbeskattning av AB X eller A.

MOTIVERING

AB X avser att - efter ett antal koncerninterna överlåtelser - vid en nedsättning av aktiekapital som skall genomföras genom minskning av aktiernas nominella belopp till aktieägarna utbetala aktierna i ett helägt amerikanskt bolag.

Enligt 3 § 7 a mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt, SIL, skall utdelning av aktier på vissa villkor undantas från skatteplikt. Sådan utdelning skall enligt femte stycket av anvisningarna p. 1 a till 22 § kommunalskattelagen (1928:370) ej heller föranleda uttagsbeskattning av bolaget under den ytterligare förutsättningen att marknadsvärdet på aktierna överstiger omkostnadsbeloppet. Regler med samma innehåll finns i inkomstskattelagen (1999:1229). I ansökningen, som avser endast ifrågavarande utbetalning, ges som förutsättning att samtliga sådana villkor är uppfyllda utom villkoret att det skall vara fråga om "utdelning". Med utdelning avses i inkomstskattehänseende enligt 3 § 7 mom. Fjärde stycket SIL bland annat sådan utbetalning varom nu är i fråga. Med hänsyn härtill och till de förutsättningar som gäller för förhandsbeskedet skall A inte beskattas för utbetalningen och AB X inte uttagsbeskattas. Nämnden utgår därvid ifrån att marknadsvärdet på de utbetalade aktierna kommer att överstiga AB X:s omkostnadsbelopp. En prövning mot lagen (1995:575) mot skatteflykt föranleder ej annan bedömning."

Kommentar:

Förhandsbeskedet överklagas inte av RSV.