Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 10 april 2001.

Överlåtelse av rätt till utdelning

Lex ASEA har ansetts tillämplig trots att koncernbolag varit ägare i bolaget men överlåtit rätt till utdelning.till utomstående före avstämningsdagen. Överlåtelsen har reavinstbeskattats.

Inkomsttaxeringarna 2000-2002

SRN:s förhandsbesked, se RSV:s rättsfallsprotokoll nr 35/99, SRN 3.

RSV överklagade förhandsbeskedet och yrkade att SRN:s svar på fråga 2 skulle fastställas. Vidare yrkade RSV att RR med ändring av SRN:s beslut skulle förklara att Lex ASEA inte var tillämplig på utdelningen och att uttagsbeskattning skulle ske hos bolaget (fråga 1), att anskaffningsvärdet för de genom utdelningen erhållna aktierna skulle bestämmas till marknadsvärdet vid utdelningstillfället (fråga 3), samt att omkostnadsbeloppet för aktierna i det utdelande bolaget inte skulle påverkas (fråga 4).

Sökandebolagen bestred bifall. De hemställde att SRN:s svar på fråga 1 skulle fastställas och att RR - trots att de inte överklagat beslutet - skulle ändra svaret på fråga 2 och förklara att vederlaget för överlåtelsen av rätten till utdelning skulle jämställas med uppburen utdelning och därmed vara skattefri.

RR gjorde samma bedömning som SRN.