Områden: Punktskatter och trafikskatter (Energiskatt, koldioxidskatt, svavelskatt)

Datum: 2015-04-01

Dnr: 131 86216-15/111

1 Sammanfattning

Skatteverket anser att återbetalning enligt 9 kap. 4 § lagen (1994:1776) om skatt på energi (LSE) kan medges endast för koldioxid som avskiljs ur rökgaserna. Återbetalning medges således inte för koldioxid som finns i askans innehåll av oförbränt bränsle.

Ställningstagandet innebär ingen ändring av Skatteverkets bedömning jämfört med bedömningen i det upphävda allmänna rådet i Riksskatteverkets allmänna råd om beskattning av bränslen enligt lagen (1994:1776) om skatt på energi (RSV 2002:18).

2 Frågeställning

I samband med översyn av de allmänna råden i RSV 2002:18 har Skatteverket bedömt att vissa allmänna råd innebär tolkning av gällande rätt på ett sätt som bör redovisas i form av ett ställningstagande som publiceras på Skatteverkets hemsida istället för i form av ett allmänt råd. Ett av dessa är det allmänna rådet om vad som vid tillämpningen av 9 kap. 4 § LSE bör avses med begränsning av koldioxidutsläpp i samband med förbrukning av bränslet.

3 Gällande rätt m.m.

Om koldioxidskatt har tagits ut för annat bränsle än sådant som beskattas som bensin och har någon begränsat utsläpp av koldioxid i samband med förbrukning av bränslet, medger beskattningsmyndigheten efter ansökan återbetalning av koldioxidskatt i förhållande till hur mycket utsläppet har minskat (9 kap. 4 § LSE).

4 Bedömning

Det upphävda allmänna rådet i RSV 2002:18 om vad som vid tillämpningen av 9 kap. 4 § LSE bör avses med begränsning av koldioxidutsläpp i samband med förbrukning av bränslet har tillämpats under lång tid. Skatteverket bedömer att det inte finns skäl att ändra verkets tidigare tillämpning.

Skatteverket anser att återbetalning enligt 9 kap. 4 § LSE kan medges endast för koldioxid som avskiljs ur rökgaserna. Återbetalning medges således inte för koldioxid som finns i askans innehåll av oförbränt bränsle.

Ställningstagandet innebär ingen ändring av Skatteverkets bedömning jämfört med bedömningen i det upphävda allmänna rådet i RSV 2002:18.