Områden: Folkbokföring
Datum: 2010-05-03
Dnr: 131 277405-10/111
OBS! Detta ställningstagande har upphört att gälla sedan 1 januari 2011.
En familjemedlem till en anställd vid en EU-institution eller en internationell organisation som har annan anställning eller verksamhet och som har egen uppehållsrätt eller har uppehållskort samt är avanmäld eller aldrig anmäld hos UD:s Protokoll, ska folkbokföras om han eller hon anmäler inflyttning och i övrigt uppfyller kraven i 3 § folkbokföringslagen (1991:481).
Familjemedlemmar till anställda vid EU-institutioner eller internationella organisationer, vilkas personal har immunitet och privilegier som avses i 4 § lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall, som flyttar hit folkbokförs inte. Detta gäller för närvarande familjemedlemmar till anställda vid Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC), Europeiska kommissionens kontor, Europaparlamentets kontor, Östersjöstaternas råd (CBSS), FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), Organisationen för det globala nätverket för vattenfrågor (GWPO), Internationella demokratinstitutet (IDEA), FN:s miljöprogram, FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) och Världssjöfartsuniversitetet (WMU). För dessa familjemedlemmar som har annan anställning eller förvärvsverksamhet än vid institutionen eller organisationen här medför ordningen stora praktiska svårigheter utan att dessa personer har någon immunitet eller några privilegier. Det har även gjorts gällande att den nuvarande ordningen, såvitt avser EES-medborgare och deras familjemedlemmar, kan utgöra ett otillåtet hinder mot den fria rörligheten enligt EU-fördraget. Frågan är därför om dessa familjemedlemmar genom sin anställning kan anses ha en uppehållsrätt som gäller före tillämpningen av bestämmelsen i 5 § folkbokföringslagen .
Av 5 § folkbokföringslagen framgår att den som tillhör en främmande makts beskickning eller lönade konsulat eller dess betjäning eller som avses i 4 § lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall, ska folkbokföras endast om han är svensk medborgare eller om han, utan att vara svensk medborgare, var bosatt här när han kom att tillhöra beskickningen, konsulatet eller organisationen eller dess betjäning. Detta gäller även en sådan persons familjemedlem eller tjänare.
En familjemedlem till en EES-medborgare med anställning vid någon av de ovan nämnda institutionerna eller organisationerna i Sverige som själv är EES-medborgare och som får arbete i Sverige kan avanmälas hos UD:s Protokoll och i stället registreras hos Migrationsverket. En avanmälan innebär att familjemedlemmen inte längre omfattas av 1976 års lag. Detta gäller även familjemedlemmens barn.
En familjemedlem till en EES-medborgare som själv är tredjelandsmedborgare och som får arbete i Sverige kan också avanmälas hos UD:s Protokoll och får då ansöka om uppehållskort hos Migrationsverket. Även en familjemedlem som själv är EES-medborgare, men där den anställde är tredjelandsmedborgare kan avanmälas hos UD:s Protokoll och få uppehållsrätten registrerad hos Migrationsverket om familjemedlemmen får arbete i Sverige. Även i dessa fall gäller motsvarande för familjemedlemmens barn.
En familjemedlem till en anställd vid en ovan nämnd institution eller organisation, som har annan anställning eller verksamhet och som har egen uppehållsrätt eller har uppehållskort samt är avanmäld eller aldrig anmäld hos UD:s Protokoll, kan inte anses omfattas av 4 § lagen om immunitet och privilegier i vissa fall. En sådan person kan därför och med hänsyn till EU:s bestämmelser om den fria rörligheten folkbokföras om han eller hon anmäler inflyttning och i övrigt uppfyller kraven i 3 § folkbokföringslagen.
Detta ställningstagande gäller från och med den 3 maj 2010.