Områden: Mervärdesskatt
Datum: 2008-12-17
Dnr: 131 793049-08/111
Nytt: 2023-06-08
Detta ställningstagande ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 2023-06-08, dnr 8-2409217.
Om det skulle föreligga en situation där kravet på kreditnota ska efterges på grund av särskilda skäl ska en justering av den felaktigt debiterade mervärdesskatten hänföras till den redovisningsperiod då beloppet ursprungligen redovisats. En sådan rättelse i den aktuella redovisningsperioden ska då hanteras inom ramen för omprövningsförfarandet i skattebetalningslagen (1997:483), SBL.
Från den 1 januari 2008 finns bestämmelser i mervärdesskattelagen (1994:200), ML, som avser felaktigt debiterad mervärdesskatt. Ett sådant felaktigt debiterat belopp kan ändras om en kreditnota utfärdas. Ändring ska då göras för den redovisningsperiod under vilken kreditnota utfärdas. Kravet på kreditnota ska efterges om det föreligger särskilda skäl.
Den fråga som uppkommit avser till vilken redovisningsperiod ändringen ska hänföras om det skulle föreligga särskilda skäl.
Enligt 1 kap. 1 § tredje stycket ML, i dess lydelse fr.o.m. 2008-01-01, ska till staten också betalas belopp som i en faktura eller liknande handling betecknats som mervärdesskatt, även om beloppet inte utgör mervärdesskatt enligt ML. Enligt 1 kap. 2 e § ML är den som anger ett sådant belopp som avses i 1 § tredje stycket på en faktura eller liknande handling betalningsskyldig för beloppet.
Av 13 kap. 27 § ML framgår att ett sådant belopp som avses i 1 kap. 2 e § ML ska redovisas i den ordning som gäller för den skattskyldiges redovisning av utgående skatt. Om beloppet inte motsvaras av någon underliggande leverans av vara eller tillhandahållande av tjänst ska det redovisas för den period under vilken fakturan eller handlingen har utfärdats. Den som endast ska redovisa sådant belopp ska redovisa detta i särskild skattedeklaration enligt bestämmelsen i 10 kap. 32 § SBL.
13 kap. 28 § ML har följande lydelse
"Har belopp som avses i 27 § redovisats, ska beloppet ändras om en sådan kreditnota som avses i 11 kap. 10 § utfärdas. Ändring ska göras för den period under vilken kreditnota har utfärdats. Om det finns särskilda skäl ska kravet på kreditnota enligt första stycket efterges av Skatteverket."
I prop. 2007/08:25 s. 95 behandlas i vilka situationer det kan finnas särskilda skäl. Där framgår bl.a. att ett krav generellt sett bör vara att det inte föreligger någon risk för skattebortfall. I vissa situationer bör det dock vid en prövning av om särskilda skäl föreligger kunna godtas att ett mindre skattebortfall kan uppstå.
Om mottagaren av en sådan kreditnota som avses i 13 kap. 28 § ML felaktigt gjort avdrag för det som mervärdesskatt betecknade beloppet, och inte redan korrigerat detta, ska mottagaren enligt 13 kap. 26 § andra stycket ML återföra det felaktiga skattebeloppet när kreditnotan mottas.
Av 1 kap. 4 § punkten 3 SBL framgår att vad som sägs om skatt och skattskyldig i SBL även gäller belopp som avses i 1 kap. 1 § tredje stycket ML.
I 13 kap. 28 § första stycket ML regleras till vilken redovisningsperiod en kreditnota som avser felaktig debiterad mervärdesskatt ska hänföras. Det framgår då att denna ska redovisas i den period kreditnotan ställs ut.
I bestämmelsen anges ingen särskild redovisningsperiod för en situation då en kreditnota inte behöver ställas ut på grund av att det finns särskilda skäl. Någon redovisning med en kreditnota som underlag blir heller inte aktuell i en sådan situation. Regleringen om redovisningstidpunkt i första stycket av 13 kap. 28 § ML avser därför inte en situation då särskilda skäl kan anses föreligga.
Om det skulle föreligga en situation med särskilda skäl ska därmed en justering av den felaktigt debiterade mervärdesskatten hänföras till den redovisningsperiod då beloppet ursprungligen redovisats. En sådan ändring i den aktuella redovisningsperioden ska då hanteras inom ramen för omprövningsförfarandet i SBL.