Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2000-12-22

Dnr: 11220-00/100

Nytt: 2008-04-07

Detta ställningstagande upphör att gälla. Ställningstagandet behandlar frågan om äldre eller nya regler ska gälla för fastighetsöverlåtelser som genomförs vid årsskiftet 2000/2001. Ställningstagandet är därmed inte aktuellt för överlåtelser som sker idag.

Sammanfattning

Fr.o.m. den 1 januari 2001 införs nya regler för frivillig skattskyldighet vid uthyrning av verksamhetslokaler. Bl.a. slopas återföringsbestämmelserna. Enligt RSV:s uppfattning ska övergångsbestämmelserna tolkas så att i de fall köpekontraktet undertecknats före årsskiftet med frånträde efter årskiftet gäller de nya bestämmelserna. Detta under förutsättning att säljaren kvarstår som frivilligt skattskyldig till frånträdet.

Genom en ändring i mervärdesskattelagen (ML) införs den 1 januari 2001 nya regler för frivillig skattskyldighet för uthyrning av rörelselokaler. (SFS 2000:500, prop.1999/2000:82). De som är frivilligt skattskyldiga vid ikraftträdandet av de nya bestämmelserna den 1 januari 2001 fortsätter att vara skattskyldiga enligt de nya bestämmelserna utan särskild ansökan eller beslut.

Återföringsbestämmelserna slopas för de fastigheter som vid ikraftträdandet den 1 januari 2001 omfattas av de äldre bestämmelserna om återföringsskyldighet. För att inte omotiverade skattelättnader ska uppstå inträder i vissa fall jämkningsskyldighet i stället för återföringsskyldighet.

Enligt punkten 2 i övergångsbestämmelserna ska äldre bestämmelser gälla i fråga om förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.Vid överlåtelse av en fastighet är enligt de äldre bestämmelserna överlåtelsen den återföringsgrundande händelsen (9 kap. 5 § ML). Återföring ska ske i deklarationen för den period fastigheten överlåts (13 kap. 28 § ML). Fråga har uppstått hur bestämmelserna ska tolkas i de fall en överlåtelse sker före ikraftträdandet den 1 januari 2001 med tillträde för köparen under år 2001 eller senare.

Tidpunkten för överlåtelse kan normalt anses vara när köpekontrakt undertecknas. Riksskatteverket (RSV) har i anvisningar, RSV Im 1986:3, behandlat frågan om när återföring ska göras i de fall frånträdet är senare än kontraktsdatum.

"Sammanfaller inte tidpunkten för köpekontraktets undertecknande med köparens tillträde, anses säljaren, om annat inte uttryckligen avtalats som skattskyldig för uthyrningen av fastigheten fram till dess han frånträder. Huruvida och i vilken omfattning återföring skall ske bedöms utifrån tidpunkten för frånträdet."

Riksskatteverket (RSV) har i sin Handledning för mervärdeskatt och i broschyren Frivillig skattskyldighet för moms vid uthyrning av verksamhetslokaler, angett att återföring ska ske för den redovisningsperiod då den återföringsgrundande händelsen inträffat, t.ex. då försäljning av fastigheten skett. Om fastighetsägaren kvarstår som frivilligt skattskyldig tills han frånträder fastigheten kan återföringen i stället ske för den period då frånträdet infaller.

Med hänsyn till RSV:s tidigare ställningstagande och mot bakgrund av hur reglerna tidigare tillämpats bör, enligt RSV:s uppfattning, övergångsbestämmelserna tolkas så att med tidpunkten för överlåtelse avses tidpunkten för frånträdet, även i de fall köpekontrakt undertecknats före år 2001och frånträdet sker efter år 2000. En förutsättning är dock att den tidigare fastighetsägaren kvarstår som frivilligt skattskyldig tills han frånträder fastigheten. RSV:s ställningstagande innebär att i dessa fall ska de nya jämkningsbestämmelserna tillämpas i stället för återföring.