Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2001-12-11

Dnr: 11533-01/120

Nytt: 2007-05-07

Detta ställningstagande upphör att gälla. Ställningstagandet upphör att gälla eftersom det behandlar hanteringen av övergångsreglerna i samband med skattesatssänkningen på böcker den 1 januari 2002 och därmed får anses ha spelat ut sin roll.

Sammanfattning

Skrivelsen innehåller RSV:s svar på inkommen förfrågan avseende den föreslagna sänkningen av mervärdesskatten på böcker. Tilläggas kan att Riksdagen har bifallit förslaget.

1 Bakgrund och frågeställningar

Enligt proposition 2001/02:45 föreslås att mervärdesskatten på böcker och tidskrifter m.m. sänks från 25 % till 6 %. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2002. Med anledning av den planerade sänkningen av skattesatsen på böcker och tidskrifter m.m. har begäran om klarläggande av nedanstående frågeställningar inkommit till Riksskatteverket (RSV).

1. Vilken information kommer att lämnas till mervärdesskatteregistrerade företag från Skatteförvaltningen före och/eller efter sänkningen av mervärdesskatten den 1 januari 2002?

2. Vilken skattesats gäller för berörda varor som levereras före årsskiftet men faktureras och betalas efter årsskiftet?

3. Vilken skattesats gäller vid återlämnande av vara som berörs av sänkningen av mervärdesskatten vid öppet köp, byte till annan vara o.d. när varan har levererats och betalts (inklusive 25 % mervärdesskatt) före årsskiftet?

2 Information om de nya bestämmelserna

RSV har för närvarande planerat följande information.

Kortfattad information om momsnyheter den 1 januari 2002. Informationen kommer att bifogas den skattedeklaration som skickas ut i december.

Information lämnas även i ett tilläggsblad till Momsbroschyren benämnt "Komplettering till Momsbroschyren - Momsnyheter 2001 - 2002", RSV 573 utgåva 3). Informationen kommer att läggas ut på RSV:s webbplats så snart riksdagen har fattat beslut om lagändringen, vilket förväntas ske den 12 december 2001. Tilläggsbladet kommer också att finnas tillgängligt hos respektive skattemyndighet.

3 Försäljningar före och efter årsskiftet

I punkten 2 av övergångsbestämmelserna till de föreslagna bestämmelserna anges att äldre bestämmelser ska gälla i fråga om mervärdesskatt för vilken skattskyldighet inträtt före ikraftträdandet.

Skattskyldighet inträder när en vara levereras eller uttag sker. Med leverans av en vara förstås att varan avlämnas till köparen eller avsänds till denne mot postförskott eller efterkrav.

Erhålls betalning helt eller delvis i förskott för en beställd vara inträder skattskyldigheten för förskottet när det inflyter kontant eller på annat sätt kommer den som omsätter varan till godo.

Detta innebär att skattesatsen 25 % gäller för berörda varor som levereras före den 1 januari 2002 även om fakturering och/eller betalning sker efter årsskiftet. För de varor som levereras efter årsskiftet gäller skattesatsen 6 %. Om förskottsbetalning erhållits före den 1 januari 2002 gäller skattesatsen 25 % för det förskottsbetalda beloppet, trots att varan inte levereras förrän efter årsskiftet.

4 Återlämnande av vara vid öppet köp samt byte

Mervärdesskattelagens (ML) allmänna regler ska tillämpas även vid återlämnande av vara vid öppet köp samt byte, eftersom särskilda övergångsregler inte meddelats i det hänseendet.

4.1 Återlämnande av vara vid öppet köp

Vid återlämnande av bok eller annan vara, som omfattas av den föreslagna skattesatssänkningen och som har sålts på s.k. öppet köp före den 1 januari 2002, gäller följande.

I de fall en bok återlämnas inom den tid som angivits av säljaren enligt villkor för öppet köp får den ursprungliga försäljningen anses ha återgått. Detta medför således att den ursprungliga försäljningen ska krediteras. Vid krediteringen ska samma förhållanden gälla som vid skattskyldighetens inträde för den aktuella försäljningen, dvs. den skattesats som gällde vid försäljningstillfället (25 %) ska användas.

4.2 Byte

4.2.1 Huvudregeln

Vid byteshandel, dvs. då vara eller tjänst byts mot en annan vara eller tjänst, eller då en vara eller tjänst utgör en del av betalningen för en annan vara eller tjänst, räknas inbytet som ett inköp och avyttringen som en försäljning. Utgående moms ska då, enligt 7 kap. 3 a § ML, redovisas på summan av den inbytta varans värde och eventuell kontant likvid. Vid inbyte eller inköp av vara från någon som inte är skattskyldig enligt ML föreligger ingen avdragsrätt, i stället kan bestämmelserna om vinstmarginalbeskattning av begagnade varor, konstverk, samlarföremål och antikviteter bli aktuella.

4.2.2 Återtagande av varor

Ett ”inbyte” av en vara kan också under vissa förutsättningar redovisas som en återgång av den ursprungliga försäljningen, följt av en ny omsättning. Detta gäller enbart om bytet sker inom ramen för vad som normalt tillämpas i handeln för sådana inbyten, bl.a. avseende den tid som förflutit mellan inköp och byte, och enbart om bytet avser en vara som inte hunnit användas.

En sådan redovisning medför följande då en bok eller en annan vara, som omfattas av den föreslagna sänkningen av skattesatsen och som har sålts före den 1 januari 2002, byts efter årsskiftet.

Försäljningen av den inbytta boken, dvs. ursprungsomsättningen, får anses ha återgått i och med inbytet. Den ursprungliga försäljningen ska således krediteras. Försäljningen av den nya boken utgör en ny omsättning.

Detta innebär att samma förhållanden ska gälla vid krediteringen av den inbytta boken som vid skattskyldighetens inträde för den ursprungliga försäljningen, dvs. den skattesats som gällde vid försäljningstillfället (25 %) ska användas. Vid försäljningen av den nya boken tillämpas den skattesats som gäller vid försäljningstillfället (6 %).

Enligt RSV:s mening är detta förfarande inte tillämpligt om en bok byts mot en ny bok med samma titel, eller en annan vara byts mot en vara av identiskt slag.

4.2.3 Förenklade regler för julklappsbyten o.d.

Ett alternativt och förenklat sätt att redovisa mervärdesskatt har sedan tidigare medgivits vid s.k. julklappsbyten och andra liknande byten på grund av att kunden fått ”fel” vara och vill byta t.ex. storlek. Detta alternativ innebär att bytet inte behöver betraktas som en ny omsättning. Som villkor för att bytet inte ska anses som en ny omsättning krävs dock att det inte har förflutit en längre tid mellan försäljningen och bytet samt att det inte föreligger någon större prisskillnad mellan de bytta varorna. I de fall byte sker till en dyrare vara tas mervärdesskatt endast ut på tilläggslikviden.

Denna förenklade regel för julklappsbyten o.d. får användas även för byten efter årsskiftet av böcker eller annan vara, som omfattas av den föreslagna sänkningen av skattesatsen och som säljs före den 1 januari 2002, och innebär då följande.

Mervärdesskatten på den ursprungliga försäljningen ändras inte, men mervärdesskatt ska redovisas på eventuell tilläggslikvid. Eftersom bytet inte innebär att någon ny omsättning har skett ska de förhållanden som gällde vid den ursprungliga omsättning gälla även vid inbytet. I de fall den nya boken är dyrare än den inbytta medför detta att skattesatsen 25 % ska tillämpas på tilläggslikviden.