Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2000-04-11

Dnr: 4286-00/109

Nytt: 2007-03-16

Detta ställningstagande upphör att gälla till följd av Regeringsrättens dom 2004-05-19, mål nr 7817-03 (RÅ 2004 ref. 60).

Sammanfattning

RSV anser numera att nyemissionskostnader kan anses sakna direkt eller omedelbart samband med ett bolags verksamhet

Avdrag för mervärdesskatt avseende kostnader för nyemission av aktier.

Riksskatteverket (RSV) har i en skrivelse den 4 december 1996, dnr 9623-96/900, angett att avdragsrätt föreligger enligt mervärdesskattelagen (ML) för ingående skatt, som hänför sig till förvärv som sker när ett aktiebolag ökar sitt egna kapital genom nyemission.

Därefter har Skatterättsnämnden den 16 november 1999 på ansökan av RSV meddelat ett förhandsbesked, som berör frågan om avdragsrätten för ingående skatt för kostnader i anknytning till en nyemission avseende registreringsavgift och årlig avgift till Stockholms fondbörs och ingående skatt som hänför sig till avgifter till VPC. Nämnden fann bl.a. att anskaffning för att tillföra ett bolag aktiekapital eller för att notera ett bolags aktier på börs inte kunde anses ha ett sådan direkt eller omedelbart samband med ett bolags verksamhet att ingående skatt, som belöpte på förvärven, var avdragsgill. Samma dag meddelades ett annat förhandsbesked, vilket anger att ingående skatt för kostnader för introduktion av aktier på utländsk börs inte är avdragsgill. Båda förhandsbeskeden är överklagade till Regeringsrätten av de skattskyldiga.

I avvaktan på Regeringsrättens domar gör RSV följande bedömning.

På grund av de nya omständigheter som tillkommit genom förhandsbeskeden kan RSV:s ställningstagande i den nämnda skrivelsen inte längre tillmätas samma betydelse som tidigare. Eftersom några domar inte föreligger från Regeringsrätten kan dock rättsläget inte anses klarlagt. I avvaktan på att det inträffar anser emellertid RSV att det på grund av vad Skatterättsnämnden anfört i förhandsbeskeden numera föreligger skäl att inte medge avdrag för nyemissionskostnader. Denna typ av kostnader kan således anses sakna direkt eller omedelbart samband med ett bolags verksamhet. Sådana avdrag bör därför tills vidare inte medges.