Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2001-07-06

Dnr: 7370-01/100

Nytt: 2005-05-13

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Uppskjuten återbetalning av överskjutande mervärdesskatt och punktskatt, dnr 130 283556-05/111.

Av 49 § skattebetalningsförordningen (SBF) framgår när ett belopp som avser överskjutande ingående mervärdesskatt ska återbetalas. Har skatten fastställts enligt en skattedeklaration som lämnats i rätt tid och på rätt sätt (automatiskt beslut) ska återbetalning ske senast vid utgången av kalendermånaden efter den kalendermånaden deklarationen lämnades. Om skattedeklarationen lämnats senare och skatten fastställs i enlighet med deklarationen ska den överskjutande skatten återbetalas senast i kalendermånaden efter den då deklarationen lämnades.

Skattemyndigheten kan före utgången av den tid när återbetalning ska göras enligt ovan besluta att återbetalningen ska skjutas upp. Ett sådant beslut får avse hela eller en del av skatten. Beslut att skjuta upp återbetalning av överskjutande ingående mervärdesskatt ska meddelas om det behövs för kontroll av en avlämnad skattedeklaration. Ett utsänt övervägande eller en påbörjad utredning medför inte att skattemyndigheten kan underlåta att meddela beslut om uppskjuten återbetalning.

Det finns inga krav på att det ska finnas en misstanke om att den överskjutande skatten ska ändras för att skattemyndigheten ska få fatta beslut att uppskjuta återbetalningen. Syftet med bestämmelserna är också att de inte ska motverka kontrollåtgärder vid misstanke om skattefusk och kontrollåtgärder av stickprovsnatur. Innan SBF trädde i kraft den 1 november 1997 krävdes för ett s.k. innehållandebeslut att det fanns fog för ett antagande att kontrollen skulle leda till ett ändrat beskattningsbeslut.

Om skattemyndigheten inte påbörjar sådana kontrollåtgärder som anges i 14 kap. 3-7 §§ i skattebetalningslagen (SBL) inom en månad från den dag ett beslut att skjuta upp återbetalningen fattades förfaller beslutet. Myndigheten blir då skyldig att omedelbart återbetala skatten. Eftersom kontrollen ska avse en skattedeklaration kan den kontroll som ska göras förutom mervärdesskatt även avse arbetsgivaravgifter eller avdragen skatt. Med att påbörja kontrollåtgärder kan t.ex. avses att myndigheten begär att den skattskyldige lämnar vissa uppgifter (förfrågan), visar upp en handling eller lämnar in en kopia av en handling. Kontrollåtgärder kan också anses påbörjade om myndigheten kommer överens om ett sådant besök som avses i 14 kap. 6 § SBL eller fattar beslut om skatterevision.

Beslut om uppskjuten återbetalning kan behöva fattas i två olika situationer. Antingen kan det vara så att skattemyndigheten inte hunnit påbörja en kontroll så att den kan förväntas hinna avslutas inom den tid när återbetalning måste göras. Det kan också vara så att en påbörjad kontroll ger anledning till ytterligare utredning. Det kan särskilt i det senare fallet vara aktuellt att låta ett beslut om uppskjuten återbetalning endast avse en del av den ingående skatten.

Ett beslut att skjuta upp en återbetalning är inte ett beskattningsbeslut. Beslutet ska därför överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Förvaltningslagens bestämmelser gäller. Överklagandetiden är tre veckor och beslutet måste alltid innehålla en besvärshänvisning. Skattemyndigheten får bara ompröva ett beslut om det är uppenbart oriktigt. Riksskatteverket (RSV) har uppmärksammats på att bestämmelserna om beslut när överskjutande mervärdesskatt inte betalas ut i rätt tid inte alltid efterlevs. RSV har heller inte tillhandahållit något administrativt stöd till skattemyndigheterna för beslut enligt 50 § SBF. För att förenkla beslutsfattande har RSV nu tagit fram en blankett (RSV 4756 utg.1) som finns tillgänglig i JetForm (I:\Blankett\JetForm\Skm\Moms). Varje beslut ska motiveras. På sikt ska blanketten läggas in i MAGI för att ytterligare förenkla hanteringen. Det är tyvärr inte möjligt att göra detta omedelbart, men blanketten är med tanke på uppbyggnaden av MAGI gjord så att det krävs ett beslut för varje period. Eftersom besluten inte kan arkiveras elektroniskt måste besluten tills vidare diarieföras under ärendegrupp 3140.

Till dess det finns en rutin i MAGI kan det också vara lämpligt att göra en manuell tjänsteanteckning i MAGI för varje period för vilken beslut fattas att skjuta upp återbetalningen.

Eftersom inte heller stödtexter kommer att finnas tillgängliga innan blanketten finns i MAGI lämnas nedan tre exempel på ”Skäl för beslutet”.

  1. Skattemyndigheten har den… beslutat om revision avseende mervärdesskatt för angiven redovisningsperiod. Den inledande granskningen tyder på att den... överskjutande ingående mervärdesskatten enligt skattedeklarationen kan komma att minskas.
  2. Skattemyndigheten har den… anhållit om uppgifter avseende. Något svar har ännu inte inkommit. Skattemyndigheten finner därför skäl att skjuta upp återbetalningen av överskjutande ingående mervärdesskatt till dess en granskning av skattedeklarationen kan genomföras.
  3. Skattemyndigheten har den… anhållit om uppgifter avseende. Svar har inkommit den… . Skattemyndigheten har gjort en preliminär granskning av materialet. Myndigheten har med anledningen av granskningen funnit skäl anta att den överskjutande ingående mervärdesskatten enligt skattedeklarationen kan komma att minskas.