Områden: Mervärdesskatt

Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 17 augusti 1999.

SRN:s förhandsbesked den 18 juni 1999

Frågan var om tillämplig skattesats vid försäljning av s.k. hotellcheckar till kunder i såväl Sverige som Danmark.

Mervärdesskatt

Omständigheterna var i huvudsak följande. Bolaget köpte hotellcheckar från en organisation för att sedan sälja dem med ett visst påslag till företag och privatpersoner i Sverige och Danmark. Det är var inte fråga om förmedling mot provision. Kunderna kunde välja mellan de hotell som var anslutna till systemet med hotellcheckar. Kunden kontaktade därefter själv

hotellet, bokade rum och betalade hotellet för vistelsen där.

Skatterättsnämnden (SRN) gjorde följande bedömning.

"De med ansökningen avsedda hotellcheckarna är att betrakta som bärare av rättigheter, innebärande att innehavaren av en check mot avlämnande av denna är berättigad att erhålla en viss rabatt på hotellrum. En överlåtelse av en sådan rättighet utgör omsättning av tjänst. Denna tjänst är inte undantagen från skatteplikt enligt 3 kap. ML."

Beträffande skattesatsen konstaterade SRN att bolagets verksamhet inte utgjorde rumsuthyrning i hotellrörelse eller liknande verksamhet utan att den avsåg tillhandahållande av tjänster i form av rättigheter. Enligt SRN skulle därför en skattesats på 25 % tillämpas.

Beträffande omsättningsland anförde SRN att eftersom den aktuella tjänsten var att bedöma som överlåtelse av en rättighet som berättigar kunden till en viss rabatt kan den inte anses avse en fastighet enligt 5 kap. 4 § ML. SRN ansåg istället att omsättningsland för de aktuella tjänsterna borde bedömas enligt 5 kap. 8 § första stycket ML och angav därvid följande.

"Bolagets försäljningskontor är beläget i Sverige och

tillhandahållandet av tjänsterna får därför anses ske från

ett fast driftställe eller motsvarande i Sverige. Tjänsterna skall därför anses omsatta i Sverige. Mervärdesskatt skall även i detta fall tas ut med 25 procent av beskattningsunderlaget."

Kommentar:

Förhandsbeskedet överensstämmer med RSV:s ståndpunkt.