OBS: Detta är utgåva 2016.9. Sidan är avslutad 2018.
Här hittar du information om lotteri som är skattepliktigt för lotteriskatt och sådant som är undantaget från skatteplikt. Du kan t.ex. läsa om vad som gäller i punktskattehänseende för ATG respektive Svenska Spel och folkrörelser som anordnar lotterier.
Lotteriskatt ska betalas för svenskt lotteri (1 § första stycket LSL).
Lotteriskatt ska också betalas för utländskt lotteri som avser vadhållning i samband med hästtävlingar, om följande kriterier är uppfyllda (1 § andra stycket LSL):
Begreppet lotteri har samma betydelse i LSL som i 3 § LL (1 § tredje stycket LSL).
Lotteriskatt ska inte betalas för (1 a § LSL):
Sammanfattningsvis innebär dessa bestämmelser att lotteriskatt exempelvis ska betalas av ATG men inte av Svenska Spel eller av folkrörelser som anordnar lotterier (prop. 2002/03:93 s.20).
Lotteriskatt ska tas ut med 35 procent av den behållning som återstår sedan de sammanlagda vinsterna som betalats ut till vinnarna i lotteriet räknats av från de sammanlagda insatserna (1 b § första stycket LSL).
För att bestämma behållningen av sådant utländskt lotteri som avses i 1 § andra stycket LSL ska endast insatser och vinster som hänför sig till det svenska speldeltagandet räknas med. Motsvarande gäller för svenskt lotteri som avser vadhållning i samband med hästtävlingar där deltagandet sker via en utländsk trav- eller galopporganisation (1 b § andra stycket LSL).
Med utbetalade vinster menas de vinster som betalats ut inom 90 dagar från skattskyldighetens inträde (1 b § tredje stycket LSL).
I ett skattepliktigt lotteri betalas vinster ut till vinnarna med sammanlagt 50 000 kr. De som deltar i lotteriet har sammanlagt satsat 100 000 kr. Lotteriskatten som ska betalas räknas då ut på följande sätt:
100 000 kr – 50 000 kr = 50 000 kr i behållning
50 000 kr x 0,35 % = 17 500 kr
Lotteriskatt ska alltså betalas med 17 500 kr.
Skattskyldig är den som anordnar ett sådant lotteri som lotteriskatt ska betalas för enligt 1 § LSL. När det gäller utländskt lotteri enligt 1 § andra stycket LSL är en sådan organisation som avses där skattskyldig (2 § LSL).
Skattskyldigheten inträder vid vinstdragningen. Om vinstdragningen har skett före lottförsäljningens början inträder dock skattskyldigheten vid utgången av den tid som bestämts för lottförsäljningen. Med vinstdragning menas när det gäller vadhållning det förfarande som vinsterna bestäms igenom (3 § LSL).
För varje redovisningsperiod ska den som är skattskyldig redovisa följande (5 § LSL):
Redovisning måste alltså ske vid två tillfällen för varje lotteri.