OBS: Detta är utgåva 2016.9. Sidan är avslutad 2023.
Vid import ska varorna anmälas till Tullverket.
Nytt: 2016-05-12
Den 1 maj 2016 träder en ny tullag i kraft. Den nya tullagen införs med anledning av att från och med den 1 maj 2016 ska en ny unionskodex tillämpas enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen. Unionskodexen är grunden till det förändringsarbete som syftar till att all informationsöverföring mellan företagen och tullmyndigheterna ska ske elektroniskt. Förändringsarbetet som avser både ny lagstiftning och IT-system beräknas vara på plats fullt ut år 2020. Den nya lagstiftningen gäller från och med 1 maj 2016 men det finns övergångsbestämmelser vilket innebär att vissa bestämmelser kommer att införas successivt.
För mer information om tullagstiftningen hänvisas till Tullverkets hemsida, www.tullverket.se.
Tidigare:
Icke-unionsvaror som förs in till Sverige ska tullklareras. Med tullklarering avses Tullverkets åtgärder för en vara som anmälts till en godkänd tullbehandling.
Godkänd tullbehandling är det överordnade begreppet som omfattar dels alla tullförfaranden, dels former av godkänd tullbehandling som inte utgör tullförfaranden. Det viktigaste tullförfarandet är ”övergång till fri omsättning”, d.v.s. förtullning.
Godkänd tullbehandling innebär att varor
De tullförfaranden som finns för godkänd tullbehandling är
Nytt: 2016-05-12
Icke-unionsvaror som förs in till Sverige ska anmälas till Tullverket och hänföras till ett tullförfarande.
Det viktigaste tullförfarandet är ”övergång till fri omsättning”. Övergång till fri omsättning innebär att varorna får status som unionsvaror.
Varor som förs in i EU kan också hänföras till tullförfarandet särskilda förfaranden. De särskilda förfarandena är
Nytt: 2016-05-12
Deklarationsförfarandena normalförfarande och förenklat deklarationsförfaranden kommer i framtiden att heta standarddeklaration och förenklad deklaration. För mer information om deklarationsförfarandena hänvisas till Tullverkets hemsida.
Tidigare:
När någon ska anmäla en vara till ett tullförfarande ska en tulldeklaration lämnas. En tulldeklaration kan lämnas
All kommersiell import av varor ska deklareras på ED eller genom elektronisk uppgiftslämning via EDI eller TID. En deklaration enligt normalförfarandet ska innehålla samtliga uppgifter medan tulldeklarering med användande av förenklade förfaranden innebär att deklaranten inte behöver lämna alla uppgifter eller handlingar innan varan frigörs.
Övergång till fri omsättning (förtullning) innebär att importören fritt kan förfoga över de importerade varorna. Avsikten är att varornas tullstatus ska ändras från att vara icke-unionsvara till att bli unionsvara. När detta skett kan varan utan hinder röra sig fritt inom unionens tullområde.
Nytt: 2016-05-12
Av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen framgår att unionsvara är en vara som är framställd inom EU eller som kommer från en plats utanför EU, men som försatts i fri omsättning.
Tidigare:
Med unionsvara förstås vara som är framställd inom EU eller som kommer från en plats utanför EU, men som försatts i fri omsättning (prop. 1995/96:58 s. 29).
Nytt: 2016-05-12
Med fri omsättning avses detsamma som i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen, d.v.s. att handelspolitiska åtgärder tillämpas, att andra formaliteter för import uppfylls samt att lagenliga tullar debiteras (1 kap. 19 § ML).
Tidigare:
Med fri omsättning avses detsamma som i rådets förordning (EEG) nr 2913/92 av den 12 oktober 1992 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen, d.v.s. att handelspolitiska åtgärder tillämpas, att andra formaliteter för import uppfylls samt att lagenliga tullar debiteras (1 kap. 19 § ML).
Normalförfarandet och förenklat deklarationsförfarande för importörer är de vanligast förekommande sätten som används vid tullförfarandet övergång till fri omsättning.
Tulldeklarationen för övergång till fri omsättning lämnas vanligtvis genom elektronisk uppgiftslämning eller på enhetsdokumentet (blad 6 och eventuellt 8). En tulldeklaration kan också lämnas genom ett ombud. Ombudet ska vara registrerat hos Tullverket. Det är ändå alltid deklaranten (normalt importören) som är ansvarig för tulldeklarationen.
Tidigare:
Normalförfarandet innebär att vid frigörandet av varorna lämnas en komplett tulldeklaration, inklusive de handlingar som krävs. Tulldeklarationen kan lämnas elektroniskt eller på enhetsdokumentet. I de fall tulldeklarationen lämnas på enhetsdokumentet ska s.k. styrkande handlingar bifogas deklarationen.
Avlämnade handlingar behålls av Tullverket. Om tulldeklarationen lämnas elektroniskt behöver några styrkande handlingar inte lämnas såvida Tullverket inte begär det. Sådana handlingar ska dock bevaras hos deklaranten i fem år efter det år då tulldeklarationen togs emot av Tullverket. Exempel på styrkande handlingar är
Fakturan ska innehålla uppgift om
En tulldeklaration enligt någon av typerna av förenklade förfaranden
ska följas av en kompletterande deklaration.
När förenklade förfaranden används inleder deklaranten tulldeklareringen genom att agera enligt någon av de tre förfarandetyperna. Därefter fullföljer deklaranten tulldeklareringen genom att lämna en kompletterande deklaration.
Ett förenklat deklarationsförfarande kan användas av en importör eller ett ombud. Såväl förenklat deklarationsförfarande för importör som förenklat deklarationsförfarande för ombud kräver tillstånd av Tullverket. Utöver de villkor för tillstånd att använda förenklat deklarationsförfarande som framgår av Kommissionens förordning (EEG) nr 2454/93 krävs att personen är bokföringsskyldig enligt bokföringslagen (1999:1078) eller är annan svensk juridisk person än dödsbo.
Importören/ombudet ska vara kredithavare hos Tullverket. Den förenklade deklarationen lämnas på enhetsdokumentet, blad 6 och eventuellt 8 eller elektroniskt. En kompletterande tulldeklaration som upprättas på enhetsdokumentet ska lämnas till Tullverket senast tio dagar efter den dag då varan frigjordes. Faktura och övriga styrkande handlingar ska lämnas tillsammans med deklarationen enligt samma regler som gäller vid normalförfarandet. En kompletterande tulldeklaration som lämnas elektroniskt ska överföras till tulldatasystemet (TDS) senast elva dagar efter den dag då varan frigjordes.
En ofullständig deklaration får lämnas efter Tullverkets medgivande om deklaranten har avsevärd svårighet att lämna en fullständig deklaration omedelbart vid deklarationstillfället. Den ofullständiga deklarationen ses som preliminär och måste kompletteras med en s.k. kompletterande deklaration. Även den ofullständiga deklarationen kan lämnas elektroniskt eller på enhetsdokumentet, blad 6 och eventuellt 8. Den kompletterande deklarationen ska lämnas senast onsdagen i andra veckan efter det varorna frigjorts. Styrkande handlingar t.ex. faktura måste bifogas i de fall deklarationen lämnas på enhetsdokumentet, annars räcker det om de finns tillgängliga hos deklaranten.
Lokalt klareringsförfarande innebär att tulldeklarationen lämnas genom att uppgifter om varorna registreras i företagets bokföring. Om inga hinder föreligger frigör Tullverket varorna för övergång till fri omsättning efter att ha mottagit en anmälan i elektronisk form om att varorna bokförts. Tillstånd från Tullverket krävs för att få använda lokalt klareringsförfarande.
Utöver de villkor för tillstånd att använda lokalt klareringsförfarande som framgår av gemenskapslagstiftningen krävs att personen är bokföringsskyldig enligt bokföringslagen (1999:1078) eller annan lag eller har en motsvarande bokföringsskyldighet enlig lag i ett annat EU-land. Tillståndshavaren ska göra bokföringen tillgänglig för kontroll när Tullverket begär det. Anmälningar och kompletterande tulldeklarationer vid ett lokalt klareringsförfarande ska lämnas elektroniskt till Tullverket.
Transitering av varor innebär att varorna transporteras från en plats till en annan utan att beläggas med importtullar och andra skatter eller avgifter eller bli föremål för handelspolitiska åtgärder. Det innebär att varor som är under ett transiteringsförfarande är befriade från skatt så länge de inte övergår till fri omsättning inom landet genom förtullning.
Vid ett transiteringsförfarande transporteras varorna från ett tullkontor till ett annat tullkontor under tullkontroll. Tullverket kontrollerar att varorna inte byts ut under transporten genom att försegla de lastenheter som varorna transporteras i.
Nytt: 2016-05-12
För transitering krävs vissa tillstånd. För information om de tillstånd som rör transitering hänvisas till Tullverkets hemsida.
Genom transiteringsförfarandet kan till exempel en vara som kommer till Sverige men ska transporteras vidare till ett annat EU-land fraktas (transiteras) genom landet utan att behöva införtullas här. Det är destinationslandet som ska ta ut mervärdesskatt, d.v.s. det EU-land där varorna införtullas och övergår till fri omsättning.
Inom EU kan följande transiteringsförfaranden tillämpas
Det vanligaste transiteringsförfarandet är det gemensamma transiteringsförfarandet.
Fördragsslutande parter till konventionen den 20 maj 1987 om ett gemensamt transiteringsförfarande är Europeiska unionen (samtliga medlemsstater), Turkiet samt vart och ett av Eftaländerna, d.v.s. Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.
Det gemensamma transiteringsförfarandet tillämpas både på transiteringar mellan unionen och de övriga länderna till konventionen som transiteringar mellan dessa länder. Det innebär att en transitering som endast berör en fördragsslutande parts område inte är en transitering enligt det gemensamma transiteringsförfarandet.
Nytt: 2016-05-12
Av Europaparlamentts och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen, den s.k. tullkodexen, framgår att varor kan lagras i anläggning för tillfällig lagring, tullager eller frizon. Läs mer om vad som gäller för beskattning av varor i lager.
Det är Tullverket som ger tillstånd till att inrätta anläggning för tillfällig lagring. Lokalen för det tillfälliga lagret ska godkännas av Tullverket och säkerhet ska ställas för tull. Vidare ställs särskilda krav på lagerhavarens redovisning. Den nya tullagstiftningen kommer att medföra vissa förändringar vad gäller tillstånd för tillfällig lagring. Läs på Tullverkets hemsida för mer information.
Tullager är ett tullförfarande som används för att skjuta upp betalningen av tullavgifter. Hänförandet till tullagerförfarandet görs direkt vid gränsen, efter ett annat tullförfarande eller efter transitering. Uttag från tullager görs genom en tulldeklaration som hänvisar till ett annat förfarande eller en transitering.
Från 1 maj 2016 förändras hanteringen av tullagerförfarandet i Sverige. Nuvarande tillstånd till tullagerförfarandet ersätts av tillstånd till drift av anläggning för lagring i tullager (tullagertillstånd). För mer information om tillstånd för tullager hänvisas till Tullverkets hemsida.
Av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen framgår att medlemsstaterna får utse delar av unionens tullområde till frizoner. Frizonen ska vara en fastställd inhägnad yta med angivna infarts- och utfartsställen som ska vara föremål för tullövervakning. Frizoner som är i drift ska meddelas till kommissionen.
I en frizon är lagringstiden obegränsad. Det är regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer som ska fastställa frizonens gränser och var dess infarts- och utfartsställen ska vara belägna. För närvarande finns ingen frizon i Sverige.
Tidigare:
Vissa av tullförfarandena kallas tullförfarande med ekonomisk verkan. För att använda dessa förfaranden krävs tillstånd från Tullverket. Till denna kategori hör lagring i tullager, aktiv förädling, bearbetning under tullkontroll, temporär import och passiv förädling.
Med tullager avses varje av Tullverket godkänt och övervakat ställe, där varor får lagras enligt fastställda villkor. Det finns alltså tre villkor:
Ett tullager, som kan vara antingen allmänt tullager eller privat tullager, kan tjäna bl.a. följande syften:
Uppläggning på tullager av icke-unionsvaror kan ske enligt normalförfarandet eller något förenklat förfarande. Reglerna om tullager innebär bl.a. att de varor som är placerade där normalt är befriade från skatt så länge de inte övergår till fri omsättning genom förtullning eller annan sådan procedur.
Tullagerförfarandet avslutas genom att varan anmäls till en ny godkänd tullbehandling.
Nytt: 2016-05-12
De tullförfaranden som hör till särskild användning enligt den nya unionskodexen är slutanvändning och tillfällig införsel. De ersätter de tidigare tullförfarandena gynnsam behandling i tullhänseende och temporär import. Dessa förfarande kräver särskilda tillstånd av Tullverket, läs mer på Tullverkets hemsida.
Tillstånd till förfarandet slutanvändning innebär att vissa varor kan importeras med nedsatt tull eller med tullbefrielse. Förutsättningarna för tillstånd till slutanvändning är att varorna ska användas för ett särskilt ändamål. Det finns ocksåkrav på garanti och avräkningsnota.
Den som tillfälligt ska importera en vara till EU för att senare återexportera den i oförändrat skick kan ansöka om tillstånd för tillfällig införsel. Finns tillstånd till tillfällig införsel behöver tull och mervärdesskatt inte betalas för den tillfälliga importen av varan.
Nytt: 2016-05-12
De tullförfaranden som hör till förädling enligt den nya unionskodexen är aktiv förädling och passiv förädling. För dessa tullförfaranden krävs tillstånd från Tullverket.
Nytt: 2016-05-12
Aktiv förädling innebär att tullavgifter inte behöver betalas för en vara som importeras tillfälligt till EU för att genomgå bearbetning eller reparation. I den nya tulagstiftningen finns inte längre krav på att varan ska återexporteras utan importören kan efter bearbetningen välja att återexportera den som en förädlad produkt till ett land utanför EU eller att anmäla den till ett annat tullförfarande till exempel fri omsättning.
Tillstånd för aktiv förädling ska också sökas om avsikten redan på förhand är att varorna vid import ska förstöras.
Från och med den 1 maj 2016 upphör aktiv förädling restitutionssystemet. Det finns vissa övergångsregler, läs mer på Tullverkets hemsida.
Tidigare:
Med aktiv förädling avses ett tullförfarande där varor importeras till unionen för att genomgå någon förädlingsprocess och därefter återexporteras som förädlingsprodukter. För tillämpning av detta tullförfarande krävs tillstånd av Tullverket.
Tullförfarandet aktiv förädling delas in i suspensionssystemet och restitutionssystemet. Suspensionssystemet innebär temporär befrielse från importtullar och handelspolitiska åtgärder. Tullverket kan kräva att säkerhet ställs för tull eller annan skatt. Restitutionssystemet innebär att importtullar betalas vid importtillfället för att sedan återbetalas, efter ansökan, då förfarandet avslutats.
Nytt: 2016-05-12
Från och med 1 maj 2016 upphör förfarandet bearbetning under tullkontroll. För varor som har anmälts till bearbetning under tullkontroll före 1 maj ska de nya reglerna för aktiv förädling i unionskodexen tillämpas för att avsluta förfarandet. Läs mer på Tullverkets hemsida.
Tidigare:
Förfarandet för bearbetning under tullkontroll innebär att ickeunionsvaror inom unionens tullområde får genomgå processer som förändrar deras beskaffenhet eller skick utan att de underkastas importtullar eller handelspolitiska åtgärder.
Förfarandet innebär också att de varor som härrör från dessa processer övergår till fri omsättning mot betalning av de importtullar som är tillämpliga på dem. För att tillämpa förfarandet för bearbetning under tullkontroll krävs tillstånd. Tullverket kan kräva att säkerhet ställs för tull eller annan skatt.
Tidigare:
Förfarandet för temporär import innebär att ickeunionsvaror som används i unionens tullområde blir fullständigt eller partiellt befriade från importtullar och utan att de blir föremål för handelspolitiska åtgärder, då varorna är avsedda för återexport.
Temporär import kan medges för varor och transportmedel, inklusive lastpallar och containrar.
För att få tillämpa temporär import krävs tillstånd av Tullverket. Tullverket kan kräva att säkerhet ställs för tull eller annan skatt.
Nytt: 2016-05-12
Passiv förädling innebär att unionsvaror tillfälligt exporteras till ett land utanför EU för bearbetning eller reparation (förädlingsprocesser). Efter bearbetningen kan de förädlade varorna återimporteras tullfritt eller med lägre tull och moms än vid normal import.
Tullförfarandet passiv förädling genomgår vissa förändringar 1 maj 2016. Bland annat utökas tillståndens giltighetstid och skillnadstullmetoden slopas. Läs mer på Tullverkets hemsida.
Tidigare:
Förfarandet för passiv förädling ska medge att unionsvaror temporärt exporteras från unionens tullområde för att genomgå förädlingsprocesser och att de varor som härrör från dessa processer övergår till fri omsättning med fullständig eller partiell befrielse från importtullar.
För att få tillämpa passiv förädling krävs tillstånd av Tullverket. Tullverket ska kräva att säkerhet ställs för tull eller annan skatt vid import i förväg av en ersättningsprodukt.
Tidigare:
Godkänd tullbehandling av varor som inte utgör något tullförfarande är varor som förs till en frizon eller ett frilager, återexporteras från unionens tullområde, förstörs eller överlåts till statskassan.
Det är medlemsstaterna inom unionen som beslutar om upprättandet av frizoner och frilager. Tillstånd att inrätta frizon eller frilager meddelas av regeringen. Tullverket ska godkänna uppförandet av byggnader i en frizon. Tullverket övervakar frizonerna och får utföra tullkontroll av personal och transportmedel. Frizoner och frilager är delar av unionens tullområde eller avskilda lokaler inom detta område och där
Ickeunionsvaror får återexporteras från unionens tullområde. Vid återexport tillämpas de regler som gäller för tullförfarandet export. Tulldeklaration ska lämnas som vid normal export eller, efter Tullverkets medgivande, i enlighet med vad som anges i ett tillstånd till lokalt klareringsförfarande.
Förstöring eller överlåtelse av ickeunionsvaror får göras efter föreskriven anmälan till Tullverket och ska inte medföra utgifter för statskassan. Tullverket övervakar proceduren.