Genom att lämna en skalbolagsdeklaration kan man slippa skalbolagsbeskattning, under förutsättning att vissa villkor är uppfyllda.
För att slippa skalbolagsbeskattning när ventilen inte är tillämplig kan den som säljer ett skalbolag se till att det lämnas in en skalbolagsdeklaration. Det finns tre villkor som alla måste vara uppfyllda för att skalbolagsbeskattning ska undvikas enligt 25 a kap. 11 § IL:
En i utlandet delägarbeskattad juridisk person som hör hemma i en stat inom EES likställs med ett svenskt handelsbolag.
Bokslutet ska upprättas som om företagets beskattningsår, eller räkenskapsår om det gäller ett handelsbolag, avslutats vid tidpunkten för avyttringen eller tillträdet. Företagets avsättningar till periodiseringsfonder och ersättningsfonder ska anses ha återförts.
För det särskilda bokslutet gäller samma regler som för ordinarie bokslut i fråga om bl.a. olika bokslutsdispositioner. Eftersom bokslutet ska upprättas som om företagets beskattningsår avslutats vid tidpunkten för avyttringen eller tillträdet, ska värdeminskningsavdrag och dylikt bara beräknas för den del av året som sträcker sig fram till denna tidpunkt. Avsättningar till periodiseringsfonder och ersättningsfonder ska anses vara återförda när man beräknar inkomsten. Självfallet får man inte göra avdrag för nya avsättningar till sådana fonder.
Vad som återförts i det särskilda bokslutet behöver inte nödvändigtvis återföras vid den ordinarie beskattningen av företaget. Om företaget uppfyller kraven för att få ha kvar exempelvis periodiseringsfonderna vid beskattningsårets utgång, behöver de givetvis inte återföras i inkomstdeklarationen. Man har dessutom rätt att göra en ny avsättning till en periodiseringsfond vid den beskattningen, om man uppfyller kraven för detta.
Något krav på kvalitetsgranskning av revisor finns inte eftersom företagsavyttringar många gånger måste genomföras med viss skyndsamhet.
Såväl det avyttrade företaget som företag i intressegemenskap ska ta upp resultatet av verksamheten fram till avyttringen eller tillträdet i en skalbolagsdeklaration (25 a kap. 11 § tredje stycket IL). Det innebär att varje företag i en intressegemenskap ska upprätta en skalbolagsdeklaration, vart och ett med sitt resultat, förutsatt att företaget ingår i avyttringen.
Det är endast det direkt avyttrade företaget som ska lämna in en skalbolagsdeklaration enligt 27 kap. 1 och 2 §§ SFL. Företag i intressegemenskap ska alltså inte lämna in någon skalbolagsdeklaration utan den ska i stället biläggas skalbolagsdeklarationen för det direkt avyttrade företaget.
En skalbolagsdeklaration ska lämnas inom 60 dagar efter tidpunkten då andelen eller delägarrätten har avyttrats eller tillträtts. Någon möjlighet till anstånd med inlämnandet finns inte. Om skalbolagsdeklarationen kommer in senare ska den enligt Skatteverkets uppfattning avvisas. Den skattskyldiga är då hänvisad till att åberopa ventilen för att undvika beskattning enligt huvudregeln. Att skalbolagsdeklarationen ska avvisas om den kommer in för sent framgår också av Kammarrättens dom KRNS 2003-05-21, mål nr 2200-03.
Det finns särskilda bestämmelser om skalbolags uppgiftslämnande. En skalbolagsdeklaration ska lämnas till Skatteverket enligt ett fastställt formulär och ska enligt 27 kap. 3 § SFL innehålla de uppgifter som anges i 31 kap. 2 § SFL. Dessa uppgifter framgår av formuläret.
Även utländska företag kan vara skalbolag och kan då behöva lämna skalbolagsdeklaration m.m. för att det säljande bolaget inte ska drabbas av skalbolagsbeskattning. Eftersom syftet med skalbolagsdeklarationen är att säkra den skatt som ska betalas i Sverige behöver enbart resultat som ska beskattas här redovisas.
Om ett och samma skalbolag avyttras flera gånger under samma år ska en skalbolagsdeklaration upprättas vid varje tillfälle. Avsättningar till periodiseringsfonder och ersättningsfonder ska anses vara återförda vid alla deklarationstillfällen. Om Skatteverket begär att en säkerhet ska ställas och säkerhet har ställts tidigare, behöver den kompletterande säkerheten bara avse en eventuell inkomstökning i skalbolaget, i förhållande till den eller de tidigare avyttringarna.