OBS: Detta är utgåva 2021.2. Sidan är avslutad 2023.
När en juridisk person som inte är en beskattningsbar person importerar varor via ett annat EU-land ska denna i vissa fall förvärvsbeskattas i Sverige.
En förutsättning för förvärvsbeskattning är att någon mot ersättning köper en vara som transporteras av köparen, säljaren eller för någonderas räkning till Sverige från ett annat EU-land (2 a kap. 2 § 1 ML). Om en juridisk person som inte är en beskattningsbar person importerar varor till ett annat EU-land för vidare transport till Sverige är denna förutsättning inte uppfylld eftersom transporten då påbörjas i ett land utanför EU och inte i ett annat EU-land. För att beskattningsrätten ändå ska tillfalla destinationslandet finns det en spärregel som medför att den juridiska personen under dessa förutsättningar ska förvärvsbeskattas i Sverige (2 a kap. 5 § ML).
Bestämmelsen motsvaras av artikel 20 andra stycket i mervärdesskattedirektivet.
Spärregeln innebär att en sådan juridisk persons inköp av varor som transporteras till Sverige behandlas på samma sätt oavsett om de köps från ett annat EU-land eller importeras via ett annat EU-land (jfr 2 a kap. 2 § 1 och 2 a kap. 3 § ML). Förvärvsbeskattning ska alltså ske när en sådan juridisk person importerar via ett annat EU-land ett nytt transportmedel, en punktskattepliktig vara eller andra varor när förvärvströskeln överskrids för vidaretransport till Sverige.
Om mervärdesskatt för importen påförts i importlandet kan den juridiska personen ha rätt till återbetalning av denna i importlandet för att undvika dubbelbeskattning (jämför med den återbetalningsrätt som föreligger enligt 10 kap. 11 b § ML vid import via Sverige).