OBS: Detta är utgåva 2023.11. Sidan är avslutad 2023.
Ändring av beslut sker med stöd av förvaltningslagen och en särskild bestämmelse om återkrav i elstödslagen. Beslut om att helt eller delvis avslå ansökningar om elstöd är överklagbara och överklagandetiden är tre veckor.
Det saknas särskilda bestämmelser i elstödslagen och elstödsförordningen om omprövning av beslut om elstöd. I stället är det förvaltningslagens bestämmelser om ändring av felaktiga beslut till fördel som är tillämpliga (37 § första stycket och 38 §FL jfr med 4 § FL). Även 36 § FL om rättelse av beslut är tillämpligt.
Skatteverket får ändra ett felaktigt beslut till fördel för företaget i ett ärende om elstöd (37 § första stycket FL) och Skatteverket är i vissa fall skyldigt att ändra ett felaktigt beslut (38 § FL), förutsatt att det bl.a. inte är till nackdel för någon enskild part.
Enligt Skatteverket är bestämmelsen i 14 § första stycket elstödsförordningen till sin lydelse inget hinder mot att ändra i ett redan helt eller delvis beviljat elstöd till fördel för ett företag med stöd av antingen 37 § första stycket eller 38 § FL. Bestämmelsen hindrar enbart att samma företag beviljas mer elstöd efter en ny ansökan.
Ändring av beslut med stöd av förvaltningslagen kan normalt ske utan begränsning i tiden. En fördelsändring av ett beslut om elstöd måste dock ske senast den 31 december 2023 (33 § elstödsförordningen).
Skatteverket behöver inte tillsammans med beslutet informera om bestämmelserna i förvaltningslagen om ändring av felaktiga beslut och kan heller inte ange någon tid för det.
Förvaltningslagen tillämpas om det inte finns någon bestämmelse i annan lag eller förordning som avviker från lagen (4 § FL). Enligt Skatteverket utgör bestämmelsen om återkrav en sådan avvikelse från 37 § andra stycket FL. Skatteverket får därför inte ändra ett felaktigt beslut om elstöd till nackdel för företaget som beviljats stöd. I stället får Skatteverket besluta om återkrav (7 § elstödslagen).
Skatteverket får rätta sina egna beslut som innehåller skrivfel, räknefel eller något annat liknande förbiseende (36 § FL). Rättelse med stöd av denna bestämmelse får dock inte innebära någon saklig ändring av det tidigare beslutet, utan det är fråga om rent formella rättelser (prop. 2016/17:180 s. 227).
Det saknas egna överklagandebestämmelser i elstödslagen och elstödsförordningen. Båda författningar upplyser endast om att det i 40 § FL finns bestämmelser om överklagande till allmän förvaltningsdomstol (20 § första stycket elstödslagen respektive 41 § elstödsförordningen). Hänvisningen till förvaltningslagen och att det saknas andra särbestämmelser i elstödsförfattningarna innebär i övrigt att förvaltningslagens regelverk kring överklagande gäller (4 § FL).
Alla beslut som Skatteverket kan tänkas fatta i ärenden om elstöd är inte överklagbara. Endast förvaltningsbeslut som kan antas påverka någons situation på ett inte obetydligt sätt är överklagbara (41 § FL). Beslut om fullt bifall av en ansökan kan inte överklagas och endast den som frågan angår kan överklaga (42 § FL).
För beslut om anstånd som är till fördel för det allmänna enligt 9 § andra stycket elstödslagen gäller ett överklagandeförbud (20 § andra stycket elstödslagen).
Beslut om elstöd och andra beslut i ärenden om elstöd har en överklagandetid om tre veckor från den dag då företaget som överklagar fick del av beslutet (44 § FL).
Vid handläggning av ärenden om elstöd kan endast beslut som går någon enskild emot överklagas. Det är alltså endast sådana beslut som behöver ha med en överklagandehänvisning (33 § andra stycket FL).
Ett överklagande av ett beslut ska göras skriftligt till förvaltningsrätten men lämnas in till Skatteverket. I överklagandet ska den som överklagar ange vilket beslut som överklagas och på vilket sätt beslutet ska ändras. I 3 och 4 §§ förvaltningsprocesslagen finns ytterligare bestämmelser om vad ett överklagande ska innehålla (jfr 43 § FL).
Skatteverket ska vidta de åtgärder efter ett överklagande som följer av förvaltningslagen (45–46 §§ FL).
Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten (40 § andra stycket FL).