OBS: Detta är utgåva 2023.6. Sidan är avslutad 2023.

Skatteverket får kontrollera inkomna ansökningar om elstöd samt beviljade stöd. Den enskilda måste på begäran lämna de uppgifter och handlingar som behövs för verkets utredning.

Skatteverkets möjligheter att kontrollera ansökningar

I samband med en ansökan om elstöd ska Skatteverket se till att ärendet blir utrett i den omfattning som dess beskaffenhet kräver (23 § första stycket FL). Syftet med en utredning är att klarlägga de faktiska förhållanden som är relevanta för ärendet.

Verket ska vid behov genom frågor och påpekanden verka för att sökanden förtydligar eller kompletterar sin ansökan (jfr 23 § tredje stycket FL).

Enligt förvaltningsrättsliga principer har företaget som sökande bevisbördan för att det finns rätt förutsättningar för elstöd.

Skatteverket får förelägga ett företag att lämna de ytterligare handlingar eller uppgifter som behövs för att pröva en ansökan om elstöd. Det ska anges i föreläggandet att ärendet kan avgöras även om handlingarna eller uppgifterna inte lämnas in (28 § elstödsförordningen). Skatteverket bestämmer svarstiden. Om det inte kommer in något svar kan Skatteverket avslå ansökan, om inte utredningen ger tillräcklig bevisning för ett bifall.

Proportionalitetsprincipen bestämmer vilken utredningsmetod som ska användas

Befogenheten att förelägga in uppgifter och handlingar innebär att Skatteverket kan välja att i stället för ett föreläggande mer formlöst ställa frågor till företaget. Vilken utredningsmetod som ska användas i det enskilda fallet bestäms av den s.k. proportionalitetsprincipen i 5 § tredje stycket FL. Utöver att åtgärderna inte får göras mer långtgående än vad som behövs för tillsynen i ärendet krävs att det som Skatteverket vill uppnå med åtgärden står i rimligt förhållande till de olägenheter som kan antas uppstå för den som berörs. Skatteverket får, som handläggande myndighet, bara ingripa i ett enskilt intresse om åtgärden kan antas leda till det avsedda resultatet. Bestämmelsen avser att säkerställa att de åtgärder som vidtas är proportionella och nödvändiga för att uppnå det resultat som myndigheten vill åstadkomma (prop. 2016/17:180 s. 290). Bestämmelsen om proportionalitet gäller alla delar av en åtgärd.

Skatteverkets möjligheter att kontrollera företag som beviljats elstöd

Skatteverket har enligt förvaltningsrättsliga principer bevisbördan för att förutsättningar för återbetalning och återkrav finns, och det framhålls även i motiven (prop. 2022/23:107 s. 41). Därmed ställs högre krav på verkets egen utredning i en efterkontroll jämfört med vad som gäller i ett ansökningsärende.

Stödmottagare ska på Skatteverkets begäran lämna de uppgifter och handlingar som krävs för kontroll av stödet (34 § första stycket elstödsförordningen). Om företaget inte gör det utgör det en återbetalningsgrund och därmed skäl att återkräva elstödet (jfr 6 § 2 och 7 § första stycket elstödslagen). En begäran är inte detsamma som ett föreläggande. Skatteverket saknar alltså utredningsbefogenhet i efterkontrollen att förelägga in uppgifter från stödmottagare.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Förordning (2023:233) om elstöd till företag [1]
  • Förvaltningslag (2017:900) [1] [2]
  • Lag (2023:230) om förfarande för elstöd till företag [1]

Propositioner

  • Proposition 2016/17:180 En modern och rättssäker förvaltning - ny förvaltningslag [1]
  • Proposition 2022/23:107 Vissa förfarandefrågor för elstöd till företag [1]