Områden: Dataskydd & sekretess
Datum: 2009-11-16
Dnr: 131 836434-09/111
2021-11-01
Detta ställningstagande ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 2021-11-01, dnr 8-1254447.
OBS! Detta ställningstagande ersätter Skatteverkets ställningstagande från den 26 mars 2007, dnr 131 177273-07/111.
Sekretess gäller med ett omvänt skaderekvisit — vilket innebär sekretess som huvudregel — för uppgift om nummer till Skatteverkets anställdas mobiltelefoner. Sådana telefonnummer kan därför inte lämnas ut till en extern mottagare utan en sekretessprövning. Det sagda gäller både nummer till privata mobiltelefoner och nummer — hämtade från exempelvis Lotus Notes Visitkort — till tjänstemobiltelefoner och tillämpas vid utlämnande såväl av andra anställdas som egna mobiltelefonnummer.
Fråga har uppkommit om uppgift om nummer till Skatteverkets anställdas privata mobiltelefoner och tjänstemobiltelefoner är hemligt.
I 39 kap. 3 § andra stycket offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), OSL, föreskrivs att sekretess gäller i den personaladministrativa verksamheten — i den utsträckning som regeringen meddelar föreskrifter om det — hos en myndighet där personalen särskilt kan riskeras att utsättas för våld eller lida annat allvarligt men. De uppgifter som enligt lagrummet omfattas av denna sekretess är bl.a. uppgift om enskilds bostadsadress, hemtelefonnummer, personnummer och andra jämförbara uppgifter avseende personalen.
Sekretessen gäller om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften avser eller närstående till denne lider men. Detta s.k. omvända skaderekvisit innebär att huvudregeln är att sekretess gäller för uppgifterna.
Enligt 10 § offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) gäller den nämnda sekretessen bl.a. hos Skatteverket.
Av förarbetena (prop. 2003/04:93 s. 48) till den motsvarande bestämmelsen (7 kap. 11 § fjärde stycket) i sekretesslagen (1980:100) framgår att med "andra jämförbara uppgifter angående personalen" avses bl.a. "uppgifter som möjliggör att personalen kan nås utanför arbetet", t.ex. "uppgifter om ... privata mobiltelefonnummer".
Kammarrätten i Stockholm prövade i en dom den 5 mars 2007 (mål nr 264-07) frågan om sekretess skulle gälla för uppgift om nummer till åklagares tjänstemobiltelefoner. Kammarrätten uttalade bl.a. följande:
Beträffande numren till åklagarnas tjänstemobiler finner kammarrätten med hänsyn till vad som framkommit om dessa abonnemang att numren, som möjliggör kontakt med åklagarna i hemmet, utgör sådan uppgift om personalen som omfattas av bestämmelsen i 1 a § sekretessförordningen (nuvarande 10 § offentlighets- och sekretessförordningen; redaktionell anmärkning). Med hänsyn härtill och då det inte står klart att uppgifterna kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående till honom eller henne lider men, gäller sekretess för mobiltelefonnumren.
Av det ovan anförda propositionsuttalandet framgår att sekretess gäller enligt 39 kap. 3 § andra stycket OSL för uppgifter om bl.a. anställdas privata mobiltelefonnummer. Vidare har, som framgår ovan, Kammarrätten i Stockholm ansett att den nämnda sekretessen gäller också för uppgifter om nummer till anställdas tjänstemobiltelefoner.
Den aktuella sekretessen för uppgift om nummer till Skatteverkets anställdas mobiltelefoner gäller med ett omvänt skaderekvisit, vilket innebär sekretess som huvudregel. Sådana telefonnummer kan därför inte lämnas ut till en extern mottagare utan en sekretessprövning. Det sagda gäller både nummer till privata mobiltelefoner och nummer — hämtade från exempelvis Lotus Notes Visitkort — till tjänstemobiltelefoner och tillämpas vid utlämnande såväl av andra anställdas som egna mobiltelefonnummer.