Import av en vara anses äga rum i Sverige om varan finns här när den förs in i EU. Även under vissa andra förutsättningar anses importen äga rum i Sverige.

Import av varor är en beskattningsbar transaktion som är föremål för mervärdesskatt.

När anses importen äga rum i Sverige?

Import av en vara anses äga rum i Sverige om varan finns här när den förs in i EU (6 kap. 66 § ML). Bestämmelsen blir tillämplig även när centraliserad klarering används (prop. 2022/23:46 s. 392). Vad som avses med import framgår av 5 kap. 37 § ML, läs om den beskattningsbara transaktionen på sidan Import av varor.

Under vissa förutsättningar ska importen av varan inte anses äga rum i Sverige även om den finns i Sverige när den förs in i EU (6 kap. 67 § ML). Importen ska inte anses äga rum i Sverige om varan finns i ett annat EU-land när den upphör att omfattas av något av nedanstående förfaranden:

  • Ett förfarande för tillfällig införsel med fullständig befrielse från tull.
  • Ett förfarande för extern transitering.

Olika tullrelaterade termer och uttryck definieras i 2 kap. 24 § ML. Läs mer om ovanstående förfaranden på sidan Import av varor under rubriken Tullförfaranden m.m..

Importen ska inte heller anses äga rum i Sverige om en vara i fri omsättning förs in till Sverige från ett tredje territorium som utgör en del av unionens tullområde och varan förflyttas här i landet under ett förfarande för intern unionstransitering enligt unionens tullbestämmelser. Det gäller under förutsättning att varan hänfördes till det förfarandet genom en deklaration när den fördes in till Sverige (6 kap. 67 § andra stycket 1 ML). Det kan t.ex. bli aktuellt när en vara förs in till Sverige från Åland som utgör ett sådant tredje territorium som är en del av unionens tullområde.

Importen ska inte anses äga rum i Sverige om en vara i fri omsättning förs in till Sverige från ett tredje territorium som utgör en del av unionens tullområde och varan när den förs in till Sverige hade omfattats av undantag från skatteplikt enligt 11 kap. 4 § ML (varor i vissa lager) eller ett förfarande för tillfällig införsel med fullständig befrielse från importtullar om den hade importerats på det sätt som avses i 5 kap. 37 § 1 ML (6 kap. 67 § andra stycket 2 ML).

Även om varan förs in till ett annat EU-land så anses importen äga rum i Sverige om varan omfattas av ett tullförfarande eller en situation enligt det landets tillämpning av artikel 61 i mervärdesskattedirektivet och varan finns i Sverige när förfarandet eller situationen upphör (6 kap. 68 § ML).

Nytt: 2024-05-29

I ovanstående stycke har texten förtydligats för att överensstämma med 6 kap. 68 § ML.

I artikel 61 i mervärdesskattedirektivet anges tullförfarandena temporär import (tillfällig införsel) och extern transitering. Genom att artikel 61 hänvisar till artiklarna 156, 276 och 277 anges även andra tullförfaranden och situationer.

.

Bestämmelserna motsvaras av artikel 60 och 61 i mervärdesskattedirektivet.

Läs mer om beskattning av import vid bristande efterlevnad av tullagstiftningen.

Kompletterande information

Referenser på sidan

EU-författningar

  • RÅDETS DIREKTIV 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt [1]

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2022/23:46 Ny mervärdesskattelag [1]