Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2023-06-26

Dnr: 8-2381165

1 Sammanfattning

I detta ställningstagande har Skatteverket samlat ett antal tidigare behandlade frågor som gäller bedömningen av kravet på att en fullständig faktura ska innehålla bl.a. uppgift om datum för leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster eller datum för förskotts- eller a conto-betalning, om ett sådant datum kan fastställas och det skiljer sig från fakturadatumet. Skatteverket redogör för sin syn på vad som avses med detta krav enligt 17 kap. 24 § 8 mervärdesskattelagen (2023:200), ML.

Detta ställningstagande ersätter från och med den 1 juli 2023:

Omarbetningen av de tidigare ställningstagandena innebär ingen förändring i sak utan endast ett förtydligande av Skatteverkets syn på vad som avses med kravet på att en fullständig faktura ska innehålla uppgift om det datum då leveransen av varorna eller tillhandahållandet av tjänsterna utförts eller slutförts, eller det datum då förskotts- eller a conto-betalning gjorts. Ställningstagandet har också kompletterats med en bedömning av vilket datum som ska anges i fakturan vid kontinuerliga leveranser eller tillhandahållanden enligt 7 kap. 5 och 6 §§ ML.

2 Frågeställning

Om säljaren är skyldig att utfärda en fullständig faktura enligt ML, ska den bl.a. innehålla uppgift om datum för leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster eller datum för förskotts- eller a conto-betalning. I detta ställningstagande redogör Skatteverket för sin syn på vad det kravet innebär.

Reglerna om förenklade fakturor behandlas inte i detta ställningstagande.

3 Gällande rätt m.m.

En fullständig faktura ska bl.a. innehålla uppgift om det datum då leveransen av varorna eller tillhandahållandet av tjänsterna utförts eller slutförts, eller det datum då förskotts- eller a conto-betalning gjorts, om ett sådant datum kan fastställas och det skiljer sig från datumet för fakturans utfärdande (17 kap. 24 § 8 ML, jämför med artikel 226.7 i rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet).

Bestämmelsen är nödvändig för att det ska vara möjligt att bestämma när den beskattningsgrundande händelsen inträffade och skatten därmed blir utkrävbar (jämför prop. 2003/04:26 s. 72-73).

Kravet att fakturan enligt artikel 226.7 i mervärdesskattedirektivet ska innehålla uppgift om det datum då tillhandahållandet av tjänster utförs eller slutförs ska tolkas mot bakgrund av det syfte som eftersträvas genom införandet av kravet att vissa uppgifter obligatoriskt ska anges på fakturan. Detta krav syftar till att göra det möjligt för skattemyndigheterna att kontrollera betalningen av den skatt som ska erläggas och, i förekommande fall, om det föreligger avdragsrätt för mervärdesskatt. Kravet på uppgift om datumet för tillhandahållandet av de tjänster som anges i nämnda faktura gör det möjligt att kontrollera när den beskattningsgrundande händelsen inträffade och, därmed, att fastställa de skatterättsliga bestämmelser som, i tidshänseende, ska tillämpas på den transaktion som denna handling avser (C-516/14, Barlis 06, punkterna 29 och 30).

4 Bedömning

Fakturor som ska utfärdas enligt faktureringsreglerna i ML ska innehålla vissa uppgifter. En fullständig faktura ska bl.a. innehålla uppgift om det datum då

leveransen eller tillhandahållandet utförts eller slutförts

förskotts- eller a conto-betalningen gjorts.

  • En sådan datumuppgift behöver bara anges om datumet går att fastställa och inte är detsamma som det datum fakturan utfärdas.
  • Syftet med datumuppgiften är att det ska vara möjligt att avgöra vid vilken tidpunkt den beskattningsgrundande händelsen inträffat och därmed även vilka beskattningsregler som är tillämpliga på transaktionen samt när transaktionen ska redovisas.

4.1 Datum för leverans eller tillhandahållande

Datum för leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster ska anges i fakturan om det skiljer sig från det datum fakturan utfärdas. Den uppgift som ska anges i fakturan är det datum då leveransen eller tillhandahållandet utförts eller slutförts. Det innebär enligt Skatteverkets uppfattning att man ska ange den dag då den beskattningsgrundande händelsen inträffar för den aktuella transaktionen.

Vid leveranser eller tillhandahållanden

Vid leverans av varor och tillhandahållande av tjänster inträffar den beskattningsgrundande händelsen när leveransen eller tillhandahållandet sker (7 kap. 4 § ML). Det innebär enligt Skatteverkets uppfattning att det är det datum då varan är levererad eller tjänsten tillhandahållen av säljaren som ska anges i fakturan.

Om det inte går att exakt konstatera vid vilket datum säljaren levererat varan eller tillhandahållit tjänsten är det enligt Skatteverkets uppfattning tillräckligt att ange den månad under vilken varan levererats eller tjänsten tillhandahållits.

Kontinuerliga leveranser eller tillhandahållanden

Vid leverans eller överföring av varor vid vissa undantagna unionsinterna transaktioner som pågår kontinuerligt under mer än en kalendermånad, anses leveransen eller överföringen ske vid utgången av varje kalendermånad till dess den upphör (7 kap. 5 § ML). Det innebär att det är datumet för den sista dagen i varje månad som ska anges i fakturan.

Vid tillhandahållande av tjänster i ett annat EU-land för vilka köparen är betalningsskyldig för mervärdesskatten i det landet i enlighet med artikel 196 i mervärdesskattedirektivet inträffar den beskattningsgrundande händelsen den 31 december varje år, om tjänsterna tillhandahålls kontinuerligt under en tidsperiod som överstiger ett år, och tillhandahållandet inte ger upphov till avräkningar eller betalningar under tidsperioden (7 kap. 6 § ML). Det innebär att det är det datumet som ska anges i fakturan.

Vid andra typer av kontinuerliga leveranser av varor eller tillhandahållanden av tjänster än sådana som anges i 7 kap. 5 och 6 §§ ML går det inte att exakt konstatera vid vilket datum leveransen eller tillhandahållandet faktiskt sker. Skatteverket anser att leveransen eller tillhandahållandet i dessa fall får anses ske kontinuerligt under den period som faktureringen avser. Det innebär att det är tillräckligt att i fakturan ange den månad under vilken leveransen eller tillhandahållandet sker.

Samlingsfaktura

En samlingsfaktura får utfärdas för flera separata leveranser av varor eller tillhandahållanden av tjänster. Syftet med bestämmelsen om samlingsfaktura är dock inte att befria den faktureringsskyldiga från att lämna vissa uppgifter i fakturan. Det innebär enligt Skatteverkets uppfattning att den som utfärdar en samlingsfaktura ska ange datum för varje leverans eller tillhandahållande som den fakturan avser. Det räcker alltså inte att bara ange datum för den sista leveransen eller tillhandahållandet.

4.2 Datum för betalning i förskott eller a conto

Datum för betalning som görs i förskott eller a conto ska anges i fakturan om betalningsdagen kan fastställas och inte är densamma som faktureringsdagen.

Ofta görs betalning av en förskotts- eller a conto-faktura efter den tidpunkt då fakturan utfärdats. Av naturliga skäl är det därför i dessa fall inte möjligt att ange betalningsdagen i fakturan utan endast fakturans förfallodag. Skatteverkets anser därför att uppgift om datum för betalning i förskott eller a conto endast behöver anges om fakturan utfärdas när betalningen redan har gjorts.

4.3 Detta ställningstagande ersätter tidigare ställningstagande

Detta ställningstagande ersätter från och med den 1 juli 2023:

Omarbetningen av de tidigare ställningstagandena innebär ingen förändring i sak utan endast ett förtydligande av Skatteverkets syn på vad som avses med kravet på att en fullständig faktura ska innehålla uppgift om det datum då leveransen av varorna eller tillhandahållandet av tjänsterna utförts eller slutförts, eller det datum då förskotts- eller a conto-betalning gjorts. Ställningstagandet har också kompletterats med en bedömning av vilket datum som ska anges i fakturan vid kontinuerliga leveranser eller tillhandahållanden enligt 7 kap. 5 och 6 §§ ML.