Både svenska och utländska fordon är avgiftspliktiga för vägavgift.
Vägavgift tas ut för motorfordon och ledade motorfordonskombinationer med en totalvikt på minst 12 ton om fordonet är avsett för eller används för godstransport på väg (5 § andra stycket LVA).
För fordon som är eller bör vara registrerade i det svenska vägtrafikregistret (svenska fordon), och som inte är avställda eller tillfälligt registrerade, betalas vägavgift för rätten att använda hela det svenska vägnätet. För utländska fordon betalas vägavgift för rätten att använda motorvägar och vissa andra vägar (5 § första stycket LVA).
Nytt: 2025-03-25
Lydelsen i 5 § LVA har ändrats från ”om fordonet är avsett uteslutande för godstransport på väg” till ”om fordonet är avsett för eller används för godstransport på väg”. Regeringen bedömer att detta inte medför någon större ändring av bestämmelsens tillämpningsområde i praktiken. Det är fortfarande fråga om lastbilar och lastbilskombinationer som är inrättade för godstransport. Det är naturligt att bedömningen av avgiftsplikt utgår främst från den avsedda användningen, d.v.s. det ändamål som fordonet är inrättat för. Att ett fordon som inte är inrättat för godstransport transporterar gods tillfälligt bör därför inte påverka vägavgiftsplikten (prop. 2023/24:71 s. 49).
Med motorfordon och ledade motorfordonskombinationer som är avsedda att användas för godstransport menas lastbilar och lastbilskombinationer som är inrättade för godstransport. Om ett fordon är registrerat som en lastbil men inte är inrättat för att transportera gods på väg ska någon vägavgift alltså inte betalas (jfr prop. 1997/98:12 s. 32).
Enligt Skatteverkets allmänna råd om vägavgiftsplikt enligt lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon (SKV A 2005:23) anses följande lastbilar inte utgöra fordon som är vägavgiftspliktiga:
Inom den sista gruppen ryms fordon som i huvudsak består av en bostadsdel samt någon form av lastutrymme.
För svenskt motorfordon med draganordning grundas avgiftsplikten på den högsta tillåtna totalvikt som motorfordonskombinationen kan ha (5 § tredje stycket LVA). Detta innebär att en lastbil med draganordning som väger 7 ton kan omfattas av avgiftsplikt eftersom ett sådant dragfordon i regel kan dra en släpvagn som väger 5 ton. Totalvikten är då minst 12 ton (prop. 1997/98:12 s. 47). I detta sammanhang kan det nämnas att det är vanligt att släpvagnsvikten är begränsad till 3 ton om draganordningen är en kula, vilket kan ha betydelse för avgiftsplikten.