Områden: Mervärdesskatt

Datum: 1999-02-03

Dnr: 851-99/100

Nytt: 2023-06-02

En ny mervärdesskattelag (2023:200) träder i kraft den 1 juli 2023. Det medför att paragrafhänvisningarna till mervärdesskattelagen (1994:200) och vissa begrepp i ställningstagandet blir inaktuella. Skatteverkets uppfattning är att den rättsliga bedömningen dock kvarstår oförändrad varför ställningstagandet ska finnas kvar. Mer information om den förändrade terminologin och en jämförelsetabell mellan GML och ML (paragrafnyckel) finns i Rättslig vägledning under Mervärdesskatt fr.o.m. 1 juli 2023 > Systematik och terminologi i ML jämförd med GML.

RSV anser att någon begränsning av avdragsrätten på grund av privat konsumtion inte behöver ske för ingående moms som avser personalvårdskostnader och gåvor av personalvårdskaraktär under förutsättning att skattefrihet vid inkomstbeskattningen enligt bestämmelserna i 32 § 3 d och e mom. kommunalskattelagen föreligger för den anställde.

Det har förekommit ett antal frågor gällande avdragsrätten enligt mervärdesskattelagen (1994:200, ML) för ingående moms som avser ett företags personalvårdskostnader. RSV gör följande bedömning.

Den som är skattskyldig för moms har enligt bestämmelserna i 8 kap. 3 § ML avdragsrätt för ingående moms som hänför sig till förvärv eller import i verksamheten. För vissa ej skattskyldiga föreligger motsvarande återbetalningsrätt enligt 10 kap. ML. Beträffande ingående moms på kostnader för representation och liknande ändamål finns i 8 kap. 9 § ML särskilda bestämmelser som innebär att avdragsrätt inte föreligger om den skattskyldige inte har rätt till avdrag vid inkomstbeskattningen för utgiften i fråga.

Bestämmelserna i 8 kap. 3 § ML innebär att avdragsrätt inte föreligger för den moms som avser förvärv av en vara eller en tjänst som utnyttjas för privat bruk. Används varan eller tjänsten delvis privat och delvis för verksamhet som medför skattskyldighet föreligger avdragsrätt för en del av den ingående momsen.

De varor eller tjänster av personalvårdskaraktär som ett företag anskaffar har ofta ett inslag av privat konsumtion. Vid inkomstbeskattningen gäller dock skattefrihet för en anställd som mottar personalvårdsförmån av mindre värde enligt bestämmelserna i 32 § 3 e mom. kommunalskattelagen (1928:370, KL) medan arbetsgivaren har avdragsrätt för kostnaden. Denna typ av kostnader är ett naturligt inslag i ett företags verksamhet och marknadsvärdet är begränsat. RSV anser därför att ett företags anskaffning av sådana varor och tjänster som är skattefria för den anställde vid inkomstbeskattningen enligt ovan i sin helhet får anses utgöra förvärv i verksamheten i mervärdesskattehänseende. Någon begränsning av avdragsrätten på grund av inslag av privat konsumtion behöver således inte ske. Begränsning av avdragsrätten enligt bestämmelserna i 8 kap. 13 § ML (blandad verksamhet) kan dock komma i fråga.

RSV anser vidare att motsvarande bör gälla beträffande avdragsrätten för ingående moms vid ett företags inköp av sådana julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor som är skattefria för mottagaren vid inkomstbeskattningen enligt bestämmelserna i 32 § 3 d mom. KL.

En arbetsgivares tillhandahållande av här avsedda varor och tjänster av personalvårdskaraktär bör inte medföra att uttagsbeskattning enligt 2 kap. ML sker.

Av RSV:s rekommendationer RSV S 1998:40 framgår vilka förutsättningar som gäller för skattefrihet för den anställde vid inkomstbeskattningen enligt angivna bestämmelser i KL.

Avdragsrätt för hela den ingående momsen föreligger således vid en arbetsgivares anskaffning av julgåvor eller minnesgåvor till sin personal under förutsättning att gränsbeloppen i nämnda rekommendation inte överskrids. Vidare har en arbetsgivare full avdragsrätt för ingående moms som avser inköp för de anställdas personliga bruk av t.ex. träningsoveraller med arbetsgivarens reklamtryck. Under i rekommendationen angivna förutsättningar har en arbetsgivare också avdragsrätt för den ingående moms som belöper på tillhandahållande till sin personal av enklare slag av motion eller annan friskvård.

Är emellertid förutsättningarna för skattefrihet vid inkomstbeskattningen för den anställde inte uppfyllda har arbetsgivaren inte rätt till avdrag för den ingående moms som belöper på förvärv för att tillhandahålla förmånen. Om avdrag för ingående moms redan skett, exempelvis pga att en vara ingår i arbetsgivarens ordinarie sortiment, skall uttagsbeskattning enligt bestämmelserna i 2 kap. ML ske. På motsvarande sätt sker uttagsbeskattning om arbetsgivaren själv tillhandahåller personalen tjänster för vilka skattefrihet vid inkomstbeskattningen inte föreligger.