Områden: Punktskatter och trafikskatter (Energiskatt, koldioxidskatt, svavelskatt)

Datum: 2012-01-30

Dnr: 131 72782-12/1211

Nytt 2017-01-16

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Upphävande av ställningstaganden om energiskatt på el, dnr 202 502591-17/111.

1 Sammanfattning

Bedömning

I lagen (1994:1776) om skatt på energi, LSE, finns inga bestämmelser om avräkning för el, vilket innebär att bestämmelserna om skattskyldighetens inträde för el gäller varje enskild kWh för sig. Enligt dessa bestämmelser inträder skattskyldigheten för den som är skattskyldig enligt 11 kap. 5 § 1 eller 2 LSE när el levereras till vissa förbrukare eller när den tas i anspråk för annat ändamål än försäljning. Det är således inte möjligt att skattemässigt anse att en vindkraftproducents elförbrukning vid en viss uttagspunkt utgörs av el som producenten framställt vid ett senare tillfälle än förbrukningstidpunkten. Det är inte heller möjligt att göra en avräkning gentemot ett tidigare överskott som uppstått då producenten framställt mer el än vad denne för tillfället haft behov av.Ett företag som framställer vindkraft och överlåter produktionsöverskottet till ett elhandelsföretag anses yrkesmässigt leverera el och blir därmed skattskyldig som leverantör.

Tillämpning

Vid kontroll av att energiskatt på el redovisats korrekt kommer Skatteverket inte att kräva mätvärden för kortare tidsperioder än en timme.

2 Frågeställning

Bakgrunden till frågeställningen är följande. Ett företag som i Sverige framställer el i ett vindkraftverk anlitar ett elnätsföretag för överföring av elen. Producenten förbrukar el även i en annan verksamhet, vilken bedrivs på en annan plats än där vindkraftverket är beläget. För att täcka elbehovet under de perioder då den egna elproduktionen inte räcker till har företaget tecknat ett elleveransavtal med ett elhandelsbolag.

Fråga har uppkommit om bestämmelserna i LSE medger tillämpning av ett skattemässigt avräkningsförfarande mellan tidsperioder med överskott respektive underskott i vindkraftproduktionen jämfört med den egna elförbrukningen. Frågeställningen gäller om man vid tillämpningen av LSE skattemässigt kan anse att el som producenten förbrukat vid en viss tidpunkt är sådan el som producenten framställt vid ett senare eller tidigare tillfälle än den faktiska förbrukningstidpunkten.

3 Gällande rätt m.m.

El är inte skattepliktig om den framställts i Sverige i ett vindkraftverk av en producent som inte yrkesmässigt levererar el (11 kap. 2 § LSE). Den som i Sverige framställer skattepliktig el (producent) eller som yrkesmässigt levererar av honom framställd skattepliktig el eller av annan framställd skattepliktig el (leverantör) är skyldig att betala energiskatt (11 kap. 5 § första stycket 1 och 2 LSE).

För den som är skattskyldig enligt 11 kap. 5 § första stycket 1 eller 2 LSE inträder skyldigheten att betala energiskatt när el levereras till en förbrukare som inte själv är skattskyldig enligt någon av dessa punkter (11 kap. 7 §1 aLSE), eller när el tas i anspråk för annat ändamål än försäljning (11 kap. 7 § 1 b LSE).

Energiskatt som ska betalas av den som är skattskyldig enligt 11 kap. 5 § första stycket 1 eller 2 LSE ska bestämmas på grundval av mätning av elens energiinnehåll (11 kap. 8 § första stycket LSE).

Skatteverket har tidigare redovisat den uppfattningen att enbart den omständigheten att en elproducent matar in el på ett elnät, där elen sammanblandas med el av ett annat ursprung, inte medför att producenten ska anses leverera elen, i den mening som avses i 11 kap. 2 § 1-2 och 5 § 2 LSE. Skatteverket anser att en förutsättning för att en producent i denna mening ska anses leverera el är att producenten dessutom överlåter elen till någon annan genom försäljning eller genom annat avtal om överlåtelse (Skatteverket 2008-10-06, 131 56 0566-08/111 ).

4 Bedömning

Av Skatteverkets tidigare ställningstagande följer att en vindkraftsproducent i Sverige som inte överlåter elen till någon annan utan enbart anlitar elnätsföretag för överföring av elen till en uttagspunkt där producenten själv förbrukar el inte anses leverera elen. Under förutsättning att producenten inte heller yrkesmässigt levererar annan el är elen från vindkraftverket således undantagen från skatteplikt enligt 11 kap. 2 § 1 LSE. Undantag från skatteplikt föreligger även om vindkraftsproducenten samtidigt köper ytterligare el från ett elhandelsföretag för att täcka resterande behov vid uttagspunkten. Det elhandelsföretag som levererar el vid uttagspunkten anses endast ha levererat den mängd el som överskrider den mängd el som producenten inte tillgodoser via den egna framställningen av el.

Skattskyldigheten för den som är skattskyldig såsom producent eller leverantör inträder när el levereras till vissa förbrukare eller när den tas i anspråk för annat ändamål än försäljning (11 kap. 7 § 1 LSE). Det finns inga bestämmelser om undantag i form av avräkningsperioder, vilket innebär att dessa bestämmelser om skattskyldighetens inträde gäller varje enskild kWh för sig. Det är således inte möjligt att skattemässigt anse att producentens elförbrukning vid en viss uttagspunkt utgörs av el som producenten framställt vid ett senare tillfälle än förbrukningstidpunkten. Det är inte heller möjligt att göra en avräkning gentemot ett tidigare överskott som uppstått då producenten producerat mer el än vad denne för tillfället haft behov av. Detta innebär t.ex. att el som förbrukas av producenten vid tidpunkter när ingen egen framställning av el pågår anses levererad av det elhandelsföretag som producenten har ett elleveransavtal med.

Om ett företag som framställer vindkraft överlåter produktionsöverskottet till ett elhandelsföretag anses producenten yrkesmässigt leverera el och blir därmed skattskyldig enligt 11 kap. 5 § första stycket 2 LSE. Producenten är då skattskyldig för sin egenförbrukning av el. Producenten är även skattskyldig för el som levereras till en förbrukare som inte själv är skattskyldig såsom producent eller leverantör. Som framgått ovan kan el som framställts av en producent som yrkesmässigt levererar el inte undantas från skatteplikt med stöd av 11 kap. 2 § 1 LSE. Observera dock att el som förbrukas för framställning av el inte är skattepliktig liksom s.k. frikraft under vissa villkor (11 kap. 2 § 3 och 5 LSE).

5 Tillämpning

Enligt förordningen (1999:716) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el ska mätning normalt avse överförd el under varje timme. Vid kontroll av att energiskatt på el redovisats korrekt kommer Skatteverket därför inte att kräva mätvärden för kortare tidsperioder än en timme.