Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2004-09-17

Dnr: 130 544322-04/113

Nytt 2016-11-01

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Idrottslig verksamhet, mervärdesskatt, dnr 131 409836-16/111.

1 Sammanfattning

Det finns många olika former av qigong och det är därför nödvändigt att göra en individuell bedömning av den form av qigong som tillhandahålls i det enskilda fallet.

De former av qigong som fokuserar på rörelse och styrka, s.k. aktiv qigong/krigisk qigong, och där det förekommer tävlingsverksamhet är enligt Skatteverkets bedömning sådana aktiviteter som kan anses hänförliga till idrottsverksamhet. Mervärdesskatt ska därför utgå med 6 % på dessa tillhandahållanden.

Kurser i s.k. passiv qigong (qigong för hälsan, medicinsk qigong) är i allmänhet inte att betrakta som idrott utan snarare ett sätt att skapa ett mentalt välbefinnande hos utövaren. Mervärdesskatt ska därför utgå med 25 % på dessa tillhandahållanden.

2. Bakgrund och frågeställning

Fråga har uppkommit om utövning av qigong kan bedömas som idrott. Bedömningen har betydelse för om mervärdesskatt ska tas ut med 6 eller 25 % vid tillhandahållanden av kurser i qigong.

3. Gällande rätt m.m.

Enligt 3 kap. 11 a § mervärdesskattelagen (1994:200), ML, är omsättning av tjänst varigenom någon bereds tillträde till idrottsligt evenemang eller tillfälle att utöva idrottslig verksamhet undantagen från skatteplikt. Undantaget gäller endast sådan verksamhet som tillhandahålls av staten, en kommun eller en förening i de fall verksamheten inte ska anses som yrkesmässig enligt 4 kap. 8 § ML.

Enligt 7 kap. 1 § första stycket ML ska skatt tas ut med 25 % av beskattningsunderlaget om inte annat följer av paragrafens andra eller tredje stycke.

Enligt 7 kap. 1 § tredje stycket 10 ML ska skatt tas ut med 6 % av beskattningsunderlaget vid omsättning av sådana tjänster inom idrottsområdet som anges i 3 kap. 11 a § i de fall omsättningen inte är undantagen från skatteplikt.

Undantaget från skatteplikt i 3 kap. 11 a § ML motsvaras av artikel 13 A.1 m i det sjätte mervärdesskattedirektivet, 77/388/EEG, i det följande benämnt sjätte direktivet. I artikeln undantas vissa tjänster med nära koppling till idrottslig eller fysisk träning från skatteplikt om de tillhandahålls av organisationer utan vinstsyfte till personer som ägnar sig åt idrott eller fysisk träning.

Av punkten 13 i bilaga H till sjätte direktivet framgår att medlemsländerna har rätt att tillämpa en reducerad skattesats på utnyttjande av sportanläggning.

Vad som ska innefattas i begreppet idrott är inte definierat i lagtext eller förarbeten och begreppet har vållat gränsdragningsproblem. I specialmotiveringen till 3 kap. 11 a § ML (prop. 1996/97:10 s. 53 ff) konstaterades att någon enhetlig eller heltäckande definition inte finns och knappast kan skapas för alla situationer. Det är framför allt svårt att avgöra vad som är sport/idrott och vad som i stället är rekreation/förströelse/nöje. Den enskilde besökarens syfte med en aktivitet kan inte tillmätas någon betydelse. Det är aktivitetens syfte i allmänhet, d.v.s. att bedriva sport eller idrott på en härför avsedd anläggning, som är viktig vid bedömningen av om en idrottstjänst ska anses omsatt eller inte.

Verksamheter som är anslutna till Sveriges Riksidrottsförbund har presumerats utgöra idrott i ML:s mening. För övriga aktiviteter har en prövning fått ske i det enskilda fallet. Sådana aktiviteter som huvudsakligen syftar till att öka deltagarnas mentala välbefinnande har inte ansetts utgöra idrott.

Skatterättsnämnden har i ett förhandsbesked den 25 februari 1998 ansett att thai-chi, i det då aktuella fallet, var att betrakta som idrottslig verksamhet. Av förhandsbeskedet framgick att sökanden bedrev en verksamhet där thai-chi lärdes ut som en gymnastikform och även som traditionella övnings- och tävlingsformer med svärd respektive sabel. Vidare framkom av ansökan att det förekom tävlingar i thai-chi.

Skatterättsnämnden har i ett förhandsbesked den 12 november 1998 bedömt att Harta yoga, i det då aktuella fallet, var att betrakta som idrottslig verksamhet.

I ett förhandsbesked den 9 oktober 2001 har skatterättsnämnden uttalat att rytmik och dansträning inte ska bedömas som idrottslig verksamhet i ML:s mening. Av nämndens motivering framgår att för att en aktivitet ska vara att hänföra till idrottslig verksamhet i mervärdesskattehänseende fordras att syftet med aktiviteten är att deltagarna ska bedriva sport eller idrott. Enbart det förhållandet att en verksamhet innefattar en viss fysisk aktivitet av deltagarna medför således inte att verksamheten är att hänföra till idrottslig verksamhet.

I C-150/99 Stockholm Lindöpark AB (p. 26) har EG-domstolen uttalat att tjänster som har samband med sport- eller idrottsutövning i görligaste mån ska kvalificeras utifrån en samlad bedömning. Av domstolens rättspraxis framgår att arten av en skattepliktig transaktion ska avgöras utifrån en samlad bedömning av de omständigheter som kännetecknar transaktionerna i fråga.

4. Skatteverkets bedömning

Qigong är inte ett enhetligt begrepp utan ett samlingsnamn för olika sätt att arbeta med kroppens energi och därmed förbättra sin fysiska och mentala hälsa. Qigong kan indelas i olika huvudgrupper, i vissa sammanhang benämnda aktiv qigong respektive passiv qigong. Även uttrycken krigisk qigong (hård gigong) respektive qigong för hälsan (mjuk qigong) förekommer. Det förekommer även begreppet medicinsk qigong. Aktiv/hård qigong fokuserar på rörelse och styrka och tränas för att stärka muskulaturen. Denna form används inom olika former av kampsport, t.ex. Wushu. Passiv/mjuk qigong fokuserar på meditation och hälsa och används inom friskvården och för mental träning. Medicinsk qigong har beskrivits som ett sätt att skapa balans och hälsa i kroppens organ och energibanor och därmed bidra till att förebygga och bota sjukdomar. Till denna inriktning hör t.ex. Biyunmetoden och Zhinengmetoden.

Mot bakgrund av ovanstående är det inte möjligt att generellt uttala sig om i vad mån qigong som samlingsbegrepp utgör idrott eller inte. Det är därför nödvändigt att göra en individuell bedömning av de olika former av qigong som tillhandahålls.

Den reducerade skattesatsen avser sådana tjänster som omfattas av 3 kap. 11 a § ML. Denna bestämmelse motsvaras av artikel 13 A.1 m i sjätte direktivet och enligt fast praxis i EG-domstolen ska undantagen från skatteplikt angivna i artikel 13 i sjätte direktivet tolkas restriktivt. Mot bakgrund av detta är Skatteverket av den uppfattningen att tillämpningen av den reducerade skattesatsen på tillhandahållande av idrottstjänster ska tolkas restriktivt.

Skatteverket gör följande bedömning.

De former av qigong som fokuserar på rörelse och styrka, s.k. aktiv/hård/krigisk qigong och där det förekommer tävlingsverksamhet får anses vara sådana aktiviteter som kan anses hänförliga till idrottsverksamhet. Det allmänna syftet med aktiviteten får anses vara att bedriva sport eller idrott. Hit hör sådan qigong som ingår i kampsporter såsom t.ex. Wushu. Mervärdesskatt ska därför tas ut med 6 % på sådana tillhandahållanden.

Även de former av qigong som fokuserar på meditation och hälsa, s.k. passiv/mjuk qigong (qigong för hälsan, medicinsk qigong), innehåller rörelser. Enligt Skatteverkets uppfattning är dock syftet med denna typ av qigong inte i första hand att bedriva sport eller idrottsverksamhet utan snarare att skapa ett mentalt välbefinnande hos deltagarna genom andningskontroll, koncentration och långsamma rörelser. I allmänhet kan därför s.k. passiv qigong inte betraktas som idrottslig verksamhet vilket innebär att mervärdesskatt i normalfallet ska tas ut med 25 % på sådana tillhandahållanden.