Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2011-01-25

Dnr: 131 38102-11/111

Nytt: 2016-05-26

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Beskattningsland vid tillträde till olika evenemang, mervärdesskatt, dnr 131 209264-16/111.

1 Sammanfattning

När en näringsidkare förvärvar rätten att få tillträde till eller delta i ett idrottsligt evenemang är tjänsten omsatt inom landet när det idrottsliga evenemanget äger rum i Sverige.

För andra tjänster som avser idrottsliga aktiviteter och som tillhandahålls en näringsidkare ska omsättningsland bedömas enligt huvudregeln. Det innebär att tjänsterna är omsatta inom landet om köparen har sitt säte eller ett fast etableringsstället här i landet till vilket tjänsterna tillhandahållits.

När köparen av en tjänst som avser en idrottslig aktivitet är någon som inte är näringsidkare är tjänsten omsatt inom landet om den idrottsliga aktiviteten äger rum i Sverige.

Detta ställningstagande gäller från den 1 januari 2011 och ersätter vid denna tidpunkt ställningstagandet "Omsättningsland — idrottstjänster" daterat 2009-12-07, dnr 131 755070-09/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär ändring i sak när köparen är en näringsidkare eftersom fler tjänster kommer att omfattas av huvudregeln.

2 Bakgrund och frågeställning

Bestämmelserna avseende omsättningsland för idrottsliga aktiviteter när köparen är en näringsidkare har ändrats från och med den 1 januari 2011. Därför görs en översyn av Skatteverkets ställningstagande om omsättningsland för idrottstjänster.

3 Gällande rätt m.m.

Enligt huvudregeln är en tjänst som tillhandahålls en näringsidkare som agerar i denna egenskap omsatt inom landet om näringsidkaren antingen har sitt säte här i landet eller här har ett fast etableringsställe till vilket tjänsten tillhandahålls. Om tjänsten tillhandahålls ett fast etableringsställe som näringsidkaren har i ett annat land är tjänsten omsatt utomlands ( 5 kap. 5 § första stycket mervärdesskattelagen [1994:200], ML, och artikel 44 i rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet).

En idrottslig aktivitet som tillhandahålls någon som inte är näringsidkare är omsatt inom landet om aktiviteten äger rum här i landet (5 kap. 11 § ML och artikel 54.1 mervärdesskattedirektivet).

Ett tillträde till ett idrottsligt evenemang är omsatt inom landet om evenemanget faktiskt äger rum i Sverige och köparen är en näringsidkare. Detsamma gäller för tjänster i anknytning till tillträdet (5 kap.11 a§ ML och artikel 53 mervärdesskattedirektivet).

De gemensamma dragen i artiklarna 53 och 54.1 i mervärdesskattedirektivet grundar sig på de berörda tillhandahållandenas sammansatta natur, i tillhandahållanden som omfattar flera olika tjänster, och i det faktum att dessa tillhandahållanden normalt sker till en mängd olika mottagare. Mottagarna är samtliga de personer som i olika egenskaper deltar i kulturella, konstnärliga, idrottsliga, vetenskapliga, pedagogiska eller underhållningsmässiga aktiviteter. De olika kategorier av tillhandahållanden som avses kännetecknas av att de tillhandahålls vid i tiden avgränsade arrangemang, och den plats där dessa tillhandahållanden av sammansatt natur fysiskt utförs är principiellt sett lätt att fastställa då dessa arrangemang äger rum på ett visst ställe (C-114/05, Gillan Beach, punkterna 23-24).

Mervärdesskattekommittén beslutade nästan enhälligt att med tillträde till olika evenemang avses rätten att få tillträda ett arrangemang i utbyte mot en biljett eller betalning. Endast tjänster vars väsentliga drag består i beviljandet av ett sådant tillträde ska omfattas av bestämmelsen. Vidare beslutades nästan enhälligt att följande tjänster skulle anses ingå i begreppet tillträde till ett evenemang.

a. Tillträde till föreställningar, teater, cirkus, mässor, underhållning, konserter, utställningar och liknande evenemang även om sådant inträde omfattas av säsongsbiljetter.

b. Tillträde till sportevenemang såsom matcher eller tävlingar även om ett sådant inträde omfattas av säsongsbiljetter.

c. Tillträde till pedagogiska eller vetenskapliga evenemang som t.ex. konferenser och seminarier (riktlinje från mervärdesskattekommitténs 91:a möte den 10-12 maj 2010).

4 Skatteverkets bedömning

När en näringsidkare köper tillträde till ett idrottsligt evenemang ska tjänsten anses omsatt inom landet när det idrottsliga evenemanget äger rum i Sverige.

Vid bedömningen av om det kan vara ett idrottsligt evenemang anser Skatteverket att det ska vara en specifik händelse som på något sätt innebär att både köparen och säljaren finns på plats för att utförandet av tjänsten ska kunna ske. Dessutom äger evenemanget rum på en klart identifierbar plats och avslutas efter det att det fysiskt utförts. Det ska således vara fråga om tjänster som utförs på en plats vid en eller flera specificerade tidpunkter.

Bestämmelsen om att tjänsten är omsatt där evenemanget faktiskt äger rum omfattar en näringsidkares tillträde till ett idrottsligt evenemang, t.ex. entré till en fotbollsmatch. Skatteverket anser att med tillträde till ett idrottsligt evenemang avses även deltagande i den idrottsliga aktiviteten, t.ex. en förenings deltagaravgift i en fotbollscup eller ett skidlopp. I ett sådant fall får näringsidkaren genom sin deltagaravgift anses erhålla tillträde till det idrottsliga evenemanget genom möjligheten att delta.

För andra tjänster som avser idrottsliga aktiviteter och som tillhandahålls en näringsidkare ska omsättningsland bedömas enligt huvudregeln. Det innebär att tjänsterna är omsatta inom landet om köparen har sitt säte eller ett fast etableringsstället här i landet till vilket tjänsterna tillhandahållits.

När köparen av en tjänst som avser en idrottslig aktivitet är någon som inte är näringsidkare är tjänsten omsatt inom landet om den idrottsliga aktiviteten faktiskt äger rum i Sverige. Bestämmelsen omfattar de fall när köparen av tjänsten själv ska utöva den idrottsliga aktiviteten. Det kan också vara fråga om att någon får tillträde till ett idrottsevenemang (t.ex. entré till en fotbollsmatch) utan att själv aktivt delta i den idrottsliga aktiviteten.

Tjänster som avser idrottsliga aktiviteter utmärks bl.a. av att de utförs vid en eller flera specificerade tidpunkter och på en plats, t.ex. på ett gym, en skidanläggning, en fotbollsplan, ett ridhus eller en simhall. Det är således enkelt att avgöra var aktiviteten faktiskt äger rum.

Detta ställningstagande har tagits fram med anledning av att reglerna om beskattningsland för tjänster ändras från den 1 januari 2011. Ställningstagandet ersätter vid denna tidpunkt ställningstagandet "Omsättningsland — idrottstjänster" daterat 2009-12-07, dnr 131 755070-09/111, och innebär ändring i sak när köparen är en näringsidkare. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2011 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas.