Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2011-01-25

Dnr: 131 38072-11/111

Nytt: 2016-05-26

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Beskattningsland vid tillträde till olika evenemang, mervärdesskatt, dnr 131 209264-16/111.

1 Sammanfattning

En tjänst som innebär att en näringsidkare får tillträde till ett pedagogiskt evenemang är omsatt inom landet om evenemanget faktiskt äger rum här i Sverige. Detta gäller oavsett hur betalningen erläggs för det pedagogiska evenemanget.

Om det däremot är fråga om en annan pedagogisk tjänst än ett tillträde till ett pedagogiskt evenemang som tillhandahålls en näringsidkare så ska omsättningsland bedömas utifrån huvudregeln. Tjänsten är då omsatt inom landet om förvärvaren har sitt säte eller ett fast etableringsställe här i landet till vilket tjänsterna har förvärvats.

Samtliga tjänster som avser pedagogiska aktiviteter och som tillhandahålls någon som inte är näringsidkare är omsatta inom landet om aktiviteten faktiskt äger rum här i landet.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2011 och ersätter vid denna tidpunkt ställningstagandet med samma namn daterat 2009-12-07, dnr 131 755066-09/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär en ändring i sak när köparen är en näringsidkare.

2 Bakgrund och frågeställning

Från och med den 1 januari 2011 gäller en ny bestämmelse för omsättningsland för tillträde till olika evenemang när köparen är en näringsidkare.

Frågan är hur omsättningsland för tillhandahållande av pedagogiska aktiviteter ska bedömas utifrån den lagstiftning som gäller från och med den 1 januari 2011.

3 Gällande rätt m.m.

Enligt huvudregeln är en tjänst som tillhandahålls en näringsidkare som agerar i denna egenskap omsatt inom landet om näringsidkaren antingen har sitt säte här i landet eller här har ett fast etableringsställe till vilket tjänsten tillhandahålls. Om tjänsten tillhandahålls ett fast etableringsställe som näringsidkaren har i ett annat land är tjänsten omsatt utomlands (5 kap. 5 § första stycket mervärdesskattelagen [1994:200], ML, och artikel 44 i rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet).

Ett tillträde till ett pedagogiskt, kulturellt, vetenskapligt eller liknande evenemang är omsatt inom landet om evenemanget faktiskt äger rum i Sverige och köparen är en näringsidkare. Detsamma gäller för tjänster i anknytning till tillträdet (5 kap.11 a§ ML och artikel 53 mervärdesskattedirektivet).

En tjänst som tillhandahålls någon som inte är näringsidkare och som avser en pedagogisk aktivitet är omsatt inom landet om aktiviteten faktiskt äger rum i Sverige. Detsamma gäller underordnade tjänster till den pedagogiska aktiviteten och tjänster som tillhandahålls av den som organiserar aktiviteten (5 kap. 11 § ML och artikel 54.1 mervärdesskattedirektivet).

Av prop. 2009/10:15 avsnitt 6.8.6 framgår att begreppet pedagogisk aktivitet ska ges en unionsrättslig tolkning.

Från skatteplikt undantas tjänster som utgör

1. grundskole-, gymnasieskole- eller högskoleutbildning, om utbildningen anordnas av det allmänna eller en av det allmänna för utbildningen erkänd utbildningsanordnare, och

2. utbildning som berättigar studerande till studiestöd enligt studiestödslagen eller till sådant bidrag för korttidsstudier som fördelas av vissa särskilda organ (3 kap. 8 § första stycket ML).

Skolundervisning, universitetsutbildning, yrkesutbildning och fortbildning ska undantas från skatteplikt när tillhandahållaren är ett offentligrättsligt organ med detta syfte eller annat organ som blivit erkänt av medlemsstaten som organ med liknande syfte. Detta gäller också tillhandahållande av tjänster och leverans av varor med nära anknytning därtill. Från skatteplikt ska även undantas undervisning som ges privat av lärare och som avser skolundervisning eller universitetsutbildning (artikel 132.1 i och j mervärdesskattedirektivet).

Det är inte nödvändigt att exakt definiera begreppet "skolundervisning eller universitetsutbildning" i förhållande till mervärdesskattesystemet, utan det är tillräckligt att i förevarande fall påpeka att detta begrepp inte enbart avser utbildning som leder till en examen i syfte att erhålla en viss kvalifikation eller som gör det möjligt att erhålla en utbildning för utövande av en yrkesverksamhet. Begreppet omfattar även annan verksamhet som avser undervisning som ges i skolor eller på universitet i syfte att utveckla elevernas eller studenternas kunskaper och färdigheter, förutsatt att verksamheten inte enbart utgör en fritidsaktivitet (C-445/05, Haderer, punkt 26).

Mervärdesskattekommittén beslutade nästan enhälligt att med "tillträde till" olika evenemang avses rätten att få tillträda ett arrangemang i utbyte mot en biljett eller betalning. Endast tjänster vars väsentliga drag består i beviljandet av ett sådant tillträde ska omfattas av bestämmelsen. Vidare beslutades nästan enhälligt att följande tjänster skulle anses ingå i begreppet tillträde till ett evenemang.

a. Tillträde till föreställningar, teater, cirkus, mässor, underhållning, konserter, utställningar och liknande evenemang även om sådant inträde omfattas av säsongsbiljetter.

b. Tillträde till sportevenemang såsom matcher eller tävlingar även om ett sådant inträde omfattas av säsongsbiljetter.

c. Tillträde till pedagogiska eller vetenskapliga evenemang som t.ex. konferenser och seminarier (riktlinje från mervärdesskattekommitténs 91:a möte den 10-12 maj 2010).

4 Skatteverkets bedömning

EU-domstolens uttalanden i C-445/05, Haderer, ska ligga till grund för bedömningen vad som omfattas av begreppet utbildning enligt 3 kap. 8 § ML. Skatteverket gör den bedömningen att begreppet pedagogisk aktivitet i 5 kap. 11 § ML ska innefatta åtminstone utbildningstjänster. Av denna anledning kan EU-domstolens uttalanden i C-445/05, Haderer, även ligga till grund för vad som åtminstone utgör pedagogisk aktivitet enligt 5 kap. 11 § ML.

Vid bedömningen av tillhandahållande av en pedagogisk tjänst till en näringsidkare är det avgörande om det är fråga om tillträde till ett evenemang dvs. det faktiska deltagandet i det pedagogiska evenemanget. Ett evenemang äger rum under en begränsad tid på en bestämd plats.

Som exempel på vad ett tillträde till ett evenemang är kan anges ett företag som betalar för att personalen ska kunna delta i ett tvådagars pedagogiskt seminarium. Seminariet har karaktären av ett särskilt evenemang och betalningen avser deltagandet.

Om tillhandahållandet i stället avser en utbildning som varar under en längre tid så skulle detta vara ett tillhandahållande av en pedagogisk aktivitet som inte utgjorde ett särskilt evenemang.

Andra exempel på tillhandahållanden som inte kan omfattas av tillträde till det specifika evenemanget är underleverantörers tillhandahållande till arrangören av det pedagogiska evenemanget t.ex. föredragshållarens tillhandahållande till arrangören.

En tjänst som innebär att en näringsidkare får tillträde till ett pedagogiskt evenemang är omsatt inom landet om evenemanget faktiskt äger rum här i Sverige. Detta gäller oavsett hur betalningen erläggs för det pedagogiska evenemanget, dvs. oavsett om betalning sker i samband med tillträdet eller om betalning sker i förskott. Om det däremot är fråga om en annan tjänst som avser en pedagogisk aktivitet t.ex. föredragshållarens tillhandahållande till arrangören och som tillhandahålls en näringsidkare så ska omsättningsland bedömas utifrån huvudregeln. Tjänsten är då omsatt inom landet om förvärvaren har sitt säte eller ett fast etableringsställe här i landet till vilket tjänsterna har förvärvats.

Samtliga tjänster som avser pedagogiska aktiviteter och som tillhandahålls någon som inte är näringsidkare är omsatta inom landet om aktiviteten faktiskt äger rum här i landet.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2011 och ersätter vid denna tidpunkt ställningstagandet med samma namn daterat 2009-12-07, dnr 131 755066-09/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär en viss ändring i sak när köparen är en näringsidkare. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2011 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas.