Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2010-03-11

Dnr: 131 19677-10/111

Nytt: 2013-02-27

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Krav på en särskild uppgift eller hänvisning i fakturan, mervärdesskatt, dnr 131 50563-13/111.

1 Sammanfattning

För vissa omsättningar finns det enligt 11 kap. 8 § 11 mervärdesskattelagen (1994:200, ML) krav på att en särskild notering görs i fakturan som förklaring till att mervärdesskatt inte har debiterats. Skatteverket anser att en sådan notering ska göras i det fall en omsättning som har skett inom landet är undantagen från mervärdesskatt enligt 3 kap. ML. Detta gäller dock endast om fakturerings-skyldighet föreligger enligt ML. En särskild notering ska också göras i fakturan i det fall en omsättning ska beskattas här i landet enligt reglerna för omvänd skattskyldighet. I avsnitt 4.1.3 anges några exempel på lämpliga noteringar i fakturan i sådana fall.

I det fall omsättningen har skett utomlands och mervärdesskatten ska redovisas av en köpare som är etablerad utomlands är det den berörda myndigheten i köparens hemland (annat EU-land eller land utanför EU) som får bedöma vilka särskilda noteringar som är lämpliga att göra i fakturan, utifrån det landets nationella mervärdesskatteregler. Skatteverket har dock i avsnitt 4.1.3 rekommenderat vissa noteringar som verket uppfattar är i överensstämmelse med de krav som ställs i artikel 226 i rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (mervärdesskattedirektivet).

Skatteverket anser att en särskild notering i form av en annan uppgift än en hänvisning till visst lagrum normalt kan anses vara tillräckligt tydlig även om den bara anger t.ex. omvänd skattskyldighet eller undantag från mervärdesskatteplikt.

Av 11 kap. 8 § 12 ML framgår att det vid leverans av nytt transportmedel till ett annat EU-land ska anges en uppgift på fakturan som klargör att det är fråga om ett nytt transportmedel. I avsnitt 4.2 anges vilka uppgifter som Skatteverket anser vara lämpliga att ange i fakturan i sådana fall.

Vid tillämpning av vinstmarginalsystemet för begagnade varor m.m. eller resebyråverksamhet finns det enligt 11 kap. 8 § 13 ML krav på att en särskild notering görs i fakturan som förklaring till att denna särskilda ordning har tillämpats. I avsnitt 4.3 anges vilka noteringar som Skatteverket anser vara lämpliga att göra i fakturan i sådana fall.

För vissa transaktioner får, enligt 11 kap. 9 § ML, bestämmelserna i 11 kap. 8 § ML frångås. Om en sådan s.k. förenklad faktura utfärdas finns det inte något krav på en särskild notering eller uppgift.

Detta ställningstagande ersätter svaren på fråga 5 i Skatteverkets ställningstagande från 2004-01-28, dnr 130 151294-04/113, och fråga 2 i Skatteverkets ställningstagande från 2004-02-23, dnr 130 205830-04/113. Nämnda svar upphör därför att gälla. Det nya ställningstagandet innebär en ändring avseende räckvidden av de svenska faktureringsreglerna. Det innebär också en ändring avseende vilka krav som ställs på den uppgift som ska anges i fakturan vid skattebefrielse eller omvänd skattskyldighet i det fall hänvisning inte sker till tillämpligt lagrum.

2 Bakgrund och frågeställning

Av 11 kap. 8 § ML framgår att fakturan i vissa fall ska innehålla en särskild notering som förklaring till att mervärdesskatt inte har debiterats (punkten 11). Förklaring ska också lämnas i det fall ett nytt transportmedel har tillhandahållits inom unionen (punkten 12) samt i det fall reglerna om vinstmarginal har tillämpats (punkten 13).

Fråga har uppkommit om i vilka fall dessa noteringar ska göras och vad som i sådant fall ska anges i fakturan.

3 Gällande rätt m.m.

Enligt 11 kap. 1 § första stycket ML ska varje näringsidkare säkerställa att faktura utfärdas av honom själv eller i hans namn och för hans räkning av köparen eller en tredje person, för omsättning av varor eller tjänster som görs till en annan näringsidkare eller till en juridisk person som inte är näringsidkare.

I 11 kap. 1 § andra stycket ML anges dessutom att varje näringsidkare ska säkerställa att en faktura utfärdas vid omsättning av:

- nya transportmedel enligt 3 kap.30 a§ andra stycket ML till en privatperson,

- vara enligt 5 kap.2 a§ ML till en köpare i ett annat EG-land, eller

- bygg- eller anläggningstjänster till en privatperson och av varor som omsätts i samband med sådant tillhandahållande.

Av 11 kap. 2 § ML framgår att det inte föreligger skyldighet att utfärda faktura för omsättningar som avses i 3 kap. 2, 4, 8, 9, 10, 11 eller 11 a §, 19 § första stycket 1, 20 §, 23 § 2, 3 eller 5 eller 23 a §. Sådan skyldighet föreligger inte heller för personbefordran som avses i 5 kap. 9 § första stycket när tjänsten anses omsatt utomlands enligt 5 kap. 1 § första stycket.

Enligt 11 kap. 8 § ML ska en faktura som utfärdas i enlighet med 1 eller 7 § ML, om inte annat följer av 9 §, innehålla följande uppgifter:

1. datum för utfärdandet,

2. ett löpnummer baserat på en eller flera serier, som ensamt identifierar fakturan,

3. säljarens registreringsnummer till mervärdesskatt under vilket varorna eller tjänsterna har omsatts,

4. kundens registreringsnummer till mervärdesskatt under vilket han förvärvat varorna eller tjänsterna, om han är skattskyldig för förvärvet av varorna eller tjänsterna eller det är fråga om en gemenskapsintern varuförsäljning enligt 3 kap.30 aeller 30 b § ML,

5. säljarens och köparens namn och adress,

6. de omsatta varornas mängd och art eller de omsatta tjänsternas omfattning och art,

7. datum då omsättningen av varorna eller tjänsterna utförts eller slutförts eller det datum då sådan förskotts- eller à conto-betalning som avses i 11 kap. 3 § ML erlagts, om ett sådant datum kan fastställas och det skiljer sig från datumet för fakturans utfärdande,

8. beskattningsunderlaget för varje skattesats eller undantag, enhetspriset exklusive skatt enligt denna lag, samt eventuell prisnedsättning eller rabatt om dessa inte är inkluderade i enhetspriset,

9. tillämpad mervärdesskattesats,

10. det mervärdesskattebelopp som ska betalas, såvida inte en särskild ordning tillämpas för vilken denna lag utesluter en sådan uppgift,

11. vid befrielse från skatt eller när köparen i enlighet med 1 kap. 2 § första stycket 2, 3, 4,4 a , 4 b, 4 c eller 5 ML är skyldig att betala mervärdesskatt, en hänvisning till

  1. den relevanta bestämmelsen i denna lag,
  2. den relevanta bestämmelsen i mervärdesskattedirektivet, eller
  3. en annan uppgift om att omsättningen är skattebefriad eller att köparen är skyldig att betala mervärdesskatt,

12. vid leverans av ett nytt transportmedel till ett annat EG-land, de uppgifter i 1 kap.13 a§ ML som avgör att varan ska hänföras till ett sådant transportmedel,

13. vid tillämpning av vinstmarginalsystemet i9 a kap. eller 9 b kap. ML, en hänvisning till

  1. dessa bestämmelser,
  2. artikel 313, 326 eller 333 respektive artikel 306 i mervärdesskattedirektivet, eller
  3. en annan uppgift om att vinstmarginalsystemet tillämpas.

Bestämmelsen i 11 kap. 8 § ML motsvaras av artikel 226 i mervärdesskattedirektivet.

Av 11 kap. 9 § första stycket ML framgår att för fakturor som avser andra transaktioner inom landet än gemenskapintern handel får bestämmelserna i 8 § om fakturors innehåll frångås, dvs. en s.k. förenklad faktura utfärdas. Detta gäller om

1. fakturan är på mindre belopp, eller

2. handelsbruket inom den berörda verksamhetssektorn, administrativ praxis eller de tekniska förutsättningarna för utfärdandet av fakturan gör det svårt att följa alla de krav som anges i 8 §.

I 11 kap. 9 § andra stycket anges att en förenklad faktura alltid ska innehålla följande uppgifter

1. datum för utfärdandet,

2. identifiering av säljaren,

3. identifiering av vilken typ av varor som levererats eller tjänster som har tillhandahållits, och

4. den skatt som skall betalas eller uppgifter som gör det möjligt att beräkna denna.

4 Skatteverkets bedömning

Av 11 kap. 8 § ML framgår vilka uppgifter en faktura ska innehålla, såvida inte en s.k. förenklad faktura får utfärdas. I det följande kommenteras endast de krav på innehållet i en faktura som uppställs i punkterna 11, 12 och 13.

4.1 Befrielse från mervärdesskatt eller när köparen är skyldig att betala skatten (krav enligt punkten 11)

För vissa omsättningar finns det krav på att en särskild notering görs i fakturan som förklaring till att mervärdesskatt inte har debiterats. Detta krav gäller dels vid befrielse från mervärdesskatt, dels när köparen ska betala mervärdesskatten.

4.1.1 Befrielse från mervärdesskatt

Av 11 kap. 8 § 11 ML framgår att det vid befrielse från mervärdesskatt ska göras en hänvisning i fakturan till den relevanta bestämmelsen i ML eller motsvarande bestämmelse i mervärdesskattedirektivet eller till en annan uppgift om att leveransen är skattebefriad.

Det framgår inte vad som avses med begreppet befrielse från skatt av vare sig mervärdesskattelagen eller förarbetena. Detta begrepp användes i rådets sjätte direktiv (77/388/EEG). I mervärdesskattedirektivet har det dock ersatts med begreppet undantag från skatteplikt. Någon materiell ändring har dock inte varit avsedd. Härav kan den slutsatsen dras att begreppet befrielse från skatt inte ska tolkas vidare än att det endast omfattar omsättningar som är undantagna från mervärdesskatt, dvs. de undantag som anges i avdelning IX "Undantag från skatteplikt". Skatteverket anser att begreppet befrielse från skatt i ML ska ges motsvarande innebörd som begreppet undantag från skatteplikt i direktivet. Med begreppet befrielse från skatt ska därför förstås de fall då omsättningen skett inom landet men undantagits från skatteplikt enligt 3 kap. ML. Detta innebär att begreppet inte inbegriper de fall då omsättningen sker i ett annat EU-land eller i land utanför EU.

Det bör uppmärksammas att kravet på en särskild notering i fakturan inte gäller alla undantag enligt 3 kap. ML. Det begränsas till de undantag för vilka faktureringsskyldighet föreligger. Skyldighet att utfärda faktura föreligger inte för de undantag som uppräknas i 11 kap. 2 § ML. Kravet på en särskild notering i fakturan gäller således endast för de undantag från skatteplikt som anges i 3 kap. och som inte finns uppräknade i 11 kap. 2 § ML. De undantag som omfattas av faktureringsskyldighet har förtecknats i bifogad bilaga.

4.1.2 Köparen är skyldig att betala mervärdesskatt

Av 11 kap 8 § 11 ML framgår att i det fall köparen i enlighet med 1 kap. 2 § första stycket 2, 3, 4,4 a , 4 b, 4 c eller 5 ML är skyldig att betala mervärdesskatt, dvs. vid omvänd skattskyldighet, ska en hänvisning göras i fakturan till den relevanta bestämmelsen i ML eller motsvarande bestämmelse i mervärdesskattedirektivet eller till en annan uppgift om att kunden är skyldig att betala mervärdesskatten.

Bestämmelsen i 11 kap. 8 § 11 ML hänvisar till vissa punkter i 1 kap. 2 § ML som avser fall då omvänd skattskyldighet ska tillämpas enligt ML. Genom att hänvisa till bestämmelser som reglerar skyldigheten att betala mervärdesskatt för vissa omsättningar inom landet samt gemenskapsinterna förvärv av varor har tillämp-ningen av 11 kap. 8 § 11 ML begränsats till de fall då omvänd skattskyldighet ska tillämpas enligt ML, dvs. då mervärdesskatten ska betalas i Sverige. De krav som uppställs i punkten 11 gäller därför endast i det fall köparen ska redovisa mervärdesskatten i Sverige.

ML:s krav på en särskild notering i fakturan vid omvänd skattskyldighet gäller således inte i det fall den aktuella transaktionen är omsatt utomlands och skatten ska redovisas av en köpare som är etablerad utomlands. I sådana fall är det den berörda myndigheten i köparens hemland (annat EU-land eller land utanför EU) som får bedöma vilka särskilda noteringar som är lämpliga att göra i en faktura, utifrån det landets nationella mervärdesskatteregler.

4.1.3 Särskild notering i faktura enligt ML

I ovan angivna fall ska en faktura innehålla uppgift om hänvisning till

a) relevant bestämmelse i ML, eller

b) relevant bestämmelse i mervärdesskattedirektivet, eller

c) annan uppgift om att omsättningen är skattebefriad eller att köparen är skyldig att betala mervärdesskatt.

Det är säljaren som väljer vilken av ovan angivna uppgifter denne vill hänvisa till i fakturan. Säljaren kan således välja att ange en annan uppgift om att leveransen är undantagen från skatteplikt eller att köparen är skyldig att betala mervärdes-skatt, i stället för en hänvisning till en viss bestämmelse i ML eller motsvarande bestämmelse i mervärdesskattedirektivet. Av prop. 2003/04:26 s. 74 framgår att i det fall säljaren väljer att ange en annan uppgift så ska den uppgiften tydligt framgå av fakturan. Enligt 11 kap. 8 § 6 ML ska uppgift om mängd och art respektive omfattning och art framgå av fakturan. Skatteverket anser därför att en sådan annan uppgift normalt kan anses vara tillräckligt tydlig även om den bara anger t.ex. att omvänd skattskyldighet eller undantag från mervärdesskatteplikt gäller.

Exempel

Nedan anges exempel på sådana noteringar som Skatteverket anser vara lämpliga. Uppgifterna b och c har angivits både på svenska och engelska.

Investeringsguld

Från skatteplikt undantas viss omsättning av investeringsguld. Exemplen omfattar inte sådana omsättningar som ska beskattas hos köparen enligt reglerna för omvänd skattskyldighet.

a) 3 kap.10 a § ML,

b) Artiklarna 346-347 mervärdesskattedirektivet (eller) Articles 346-347 VAT directive,

c) Undantag från mervärdesskatteplikt (eller) VAT-exempt.

Periodiska publikationer

Från skatteplikt undantas omsättning av framställningstjänst avseende skattefria periodiska medlemsblad och periodiska personaltidningar

a) 3 kap. 19 § första stycket 2 ML,

b) Artikel 111 b mervärdesskattedirektivet (eller) Article 111 (b) VAT directive,

c) Undantag från mervärdesskatteplikt (eller) VAT-exempt.

Gemenskapsintern omsättning av varor

a) 3 kap.30 a § ML,

b) Artikel 138 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 138 VAT directive,

c) Gemenskapsintern omsättning (eller) Intra-Community supply.

Tjänster till näringsidkare i Sverige - omvänd skattskyldighet

Exemplen avser tjänster som en utländsk företagare tillhandahåller näringsidkare i Sverige och som anses omsatta här i landet enligt 5 kap. 5 § ML. Beskattning ska ske hos köparen enligt reglerna för omvänd skattskyldighet.

a) 1 kap. 2 § första stycket 2 ML,

b) Artikel 196 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 196 VAT directive,

c) Omvänd skattskyldighet (eller) Reverse charge.

Investeringsguld - omvänd skattskyldighet

Exemplen avser viss omsättning av investeringsguld som ska beskattas hos köparen enligt reglerna för omvänd skattskyldighet.

a) 1 kap. 2 § första stycket 4 a ML,

b) Artikel 198 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 198 VAT directive,

c) Omvänd skattskyldighet (eller) Reverse charge.

Omvänd skattskyldighet inom byggsektorn

a) 1 kap. 2 § första stycket 4 b ML,

b) Artikel 199.1 a mervärdesskattedirektivet (eller) Article 199.1 (a) VAT directive,

c) Omvänd skattskyldighet (eller) Reverse charge.

Fastighetstjänster till mervärdesskatteregistrerad i Sverige - omvänd skattskyldighet

Exemplen avser utländska företagares omsättning inom landet av tjänster med anknytning till fastighet som avses i 5 kap. 8 § ML. Beskattning ska ske hos köparen enligt reglerna för omvänd skattskyldighet om denne är registrerad till mervärdesskatt, såvida inte säljaren har begärt att själv få bli skattskyldig för sin egen omsättning. Exemplen avser inte sådana tjänster som ska beskattas enligt reglerna för omvänd skattskyldighet inom byggsektorn. Exemplen avser inte heller uthyrning av fastighet.

a) 1 kap. 2 § första stycket 4 c ML,

b) Artikel 194 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 194 VAT directive,

c) Omvänd skattskyldighet (eller) Reverse charge.

Varor till mervärdesskatteregistrerad i Sverige - omvänd skattskyldighet

Exemplen avser utländska företagares omsättning av varor inom landet till en köpare som är registrerad till mervärdesskatt i Sverige. Beskattning ska ske hos köparen enligt reglerna för omvänd skattskyldighet, såvida inte säljaren har begärt att själv få bli skattskyldig för sin egen omsättning.

a) 1 kap. 2 § första stycket 4 c ML,

b) Artikel 194 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 194 VAT directive,

c) Omvänd skattskyldighet (eller) Reverse charge.

4.1.4 Särskild notering i faktura i övriga fall

Som nämnts i avsnitt 4.1.2 uppställer ML i vissa fall inte något krav på att fakturan ska innehålla en särskild notering om varför mervärdesskatt inte har debiterats. Detta gäller t.ex. vid omvänd skattskyldighet för tjänster som anses omsatta i annat EU-land. Frågan om vilka särskilda noteringar som är lämpliga att göra i fakturan i sådana fall får i stället bedömas av den berörda myndigheten i köparens hemland i enlighet med mervärdesskattereglerna i det landet. Samtliga medlemsländer inom unionen ska i sina nationella lagstiftningar ha infört en bestämmelse som motsvarar artikel 226 i mervärdesskattedirektivet (jfr artikel 5 i rådets direktiv 2001/115/EG). Av artikel 226 framgår att en särskild notering kan göras genom t.ex. en hänvisning till tillämplig artikel i mervärdesskattedirektivet. Dessa artiklar bör vara väl kända i samtliga medlemsländer. Skatteverket rekommenderar därför att hänvisning görs till tillämplig artikel i mervärdesskattedirektivet. Om ett företag därutöver vill ange en förklaring till att svensk mervärdesskatt inte har debiterats kan detta göras genom en hänvisning till tillämplig bestämmelse i ML eller en kort upplysning om att t.ex. tjänsten är omsatt utomlands.

En särskild notering i fakturan som förklaring till varför svensk mervärdesskatt inte har debiterats underlättar också skattekontrollen för Skatteverket.

Exempel

Nedan anges exempel på hänvisningar till mervärdesskattedirektivet.

Tjänster till näringsidkare i annat EU-land - omvänd skattskyldighet

Exemplet avser tjänster som en svensk företagare tillhandahåller näringsidkare i annat EU-land och som anses omsatta utomlands enligt 5 kap. 1 § ML. Beskattning ska ske hos köparen, dvs. näringsidkaren i annat EU-land, enligt det landets regler för omvänd skattskyldighet.

- Artikel 196 Mervärdesskattedirektivet (eller) Article 196 VAT directive.

Tjänster som avser fartyg eller luftfartyg

Exemplet avser tjänster som avser fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik som anses omsatta utomlands enligt 5 kap. 19 § ML.

- Artikel 148 Mervärdesskattedirektivet (eller) Article 148 VAT directive.

Stödtjänster

Exemplet avser tjänster som avser lastning, lossning, transport eller andra tjänster i samband med export eller import av varor som anges i 9 c kap. 1 § ML och som anses omsatta utomlands enligt 5 kap. 19 § ML.

- Artikel 146.1 e Mervärdesskattedirektivet (eller) Article 146.1 (e) VAT directive.

Arbete på lös egendom

Exemplet avser tjänster på lös egendom om egendomen förvärvats eller importerats för att undergå sådant arbete inom EU och egendomen därefter transporteras ut ur EU. Tjänsterna anses omsatta utomlands enligt 5 kap. 19 § ML.

- Artikel 146.1 d Mervärdesskattedirektivet (eller) Article 146.1 (d) VAT directive.

Förmedling av varor och tjänster

Exemplet avser förmedling av varor och tjänster för någon annans räkning i dennes namn när varorna eller tjänsterna anses omsatta utanför EU. Förmedlingstjänsten anses omsatt utomlands enligt 5 kap. 19 § ML.

- Artikel 153 Mervärdesskattedirektivet (eller) Article 153 VAT directive.

Nyttjande i land utanför EU

Varutransporttjänst och tjänster med anknytning till transportverksamhet såsom lastning, lossning, godshantering och liknande tjänster anses omsatta utomlands enligt 5 kap. 19 § ML om de uteslutande nyttjas eller på annat sätt tillgodogörs utanför EU. Motsvarande gäller tjänster i form av värdering av eller arbeten på lös egendom.

- Artikel 59 a a Mervärdesskattedirektivet (eller) Article 59 a (a) VAT directive.

Export av varor

Exemplet avser varor som levereras utanför EU och som därför anses omsatta utomlands enligt 5 kap.3 a § ML.

- Artikel 146 Mervärdesskattedirektivet (eller) Article 146 VAT directive.

Export av varor till fartyg eller luftfartyg

Exemplet avser varor som levereras till fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik för bruk ombord och som därför anses omsatta utomlands enligt 5 kap.3 a § ML.

- Artikel 148 Mervärdesskattedirektivet (eller) Article 148 VAT directive.

4.2 Nytt transportmedel (krav enligt punkten 12)

Enligt 11 kap. 8 § 12 ML ska vid leverans av nytt transportmedel till ett annat EU-land på fakturan anges de uppgifter i 1 kap.13 a § ML som avgör att varan ska hänföras till ett sådant transportmedel. Det ska således vara fråga om en uppgift som klargör att det är fråga om ett nytt transportmedel.

Skatteverket anser att det kan vara lämpligt att ange följande uppgifter i fakturan.

Personbil eller motorcykel

Vid försäljning av en ny personbil eller motorcykel kan det i fakturan anges när bilen eller motorcykeln första gången togs i bruk samt hur många kilometer eller mil den har körts.

Fartyg

Vid försäljning av ett nytt fartyg kan det i fakturan anges när fartyget första gången togs i bruk samt hur många timmar det har färdats.

Luftfartyg

Vid försäljning av ett nytt luftfartyg kan det i fakturan anges när det första gången tagits i bruk samt hur många timmar det har flugits.

4.3 Vinstmarginalsystemet (krav enligt punkten 13)

Vid tillämpning av vinstmarginalsystemet för begagnade varor m.m. eller resebyråverksamhet ska, enligt 11 kap. 8 § 13 ML, på fakturan anges en hänvisning till

a) bestämmelserna i 9 a kap. eller 9 b kap. ML,

b) artikel 313, 326 eller 333 respektive artikel 306 i mervärdesskattedirektivet, eller

c) en annan uppgift om att vinstmarginalsystemet tillämpas.

Det finns således ett krav på att en särskild notering ska göras i fakturan som förklarar att vinstmarginalsystemet för begagnade varor m.m. eller resebyråverksamhet har tillämpats. Enligt ML kan detta ske bl.a. genom en hänvisning till artikel 306, 313, 326 eller 333 i mervärdesskattedirektivet. Artikel 306 avser vinstmarginalbeskattning för resebyråverksamhet. Artikel 313 avser vinst-marginalbeskattning för begagnade varor, konstverk, samlarföremål och antikviteter. Artikel 326 avser en särskild beskattningsordning för begagnade transportmedel. Bestämmelsen ger de medlemsländer som tillämpade en sådan ordning den 31 december 1992 rätt att under en övergångstid fortsätta att tillämpa denna. Sverige har dock infört direktivets regler om vinstmarginalbeskattning även för begagnade transportmedel (jfr prop. 1994/95:202 s. 54-55). Enligt Skatteverkets uppfattning kan det därför aldrig vara aktuellt att hänvisa till artikel 326 om varan är omsatt i Sverige. Artikel 333 avser en särskild beskattningsordning för auktionsförrättare som i eget namn säljer begagnade varor m.m. på uppdrag av en återförsäljare. Denna särskilda ordning för auktionsförsäljning har inte införts i ML (jfr prop. 1994/95:202 s. 51-52). Enligt Skatteverkets uppfattning kan det därför aldrig vara aktuellt att hänvisa till artikel 333 om varan är omsatt i Sverige.

Nedan anges exempel på sådana noteringar som Skatteverket anser vara lämpliga. Uppgifterna b och c har angivits både på svenska och engelska.

Vinstmarginalbeskattning av begagnade varor

a) 9 a kap. ML,

b) Artikel 313 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 313 VAT directive,

c) Vinstmarginalbeskattning - begagnade varor (eller) Margin scheme - Secondhand goods.

Vinstmarginalbeskattning av konstverk

a) 9 a kap. ML,

b) Artikel 313 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 313 VAT directive,

c) Vinstmarginalbeskattning - konstverk (eller) Margin scheme - Works of art.

Vinstmarginalbeskattning av samlarföremål och antikviteter

a) 9 a kap. ML,

b) Artikel 313 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 313 VAT directive,

c) Vinstmarginalbeskattning - Samlarföremål och antikviteter (eller) Margin scheme - Collector´s items and antiques.

Vinstmarginalbeskattning av resebyråverksamhet

a) 9 b kap. ML,

b) Artikel 306 mervärdesskattedirektivet (eller) Article 306 VAT directive,

c) Vinstmarginalbeskattning för resebyråer (eller) Travel agents margin scheme.

Bilaga

En sådan särskild notering som avses i 11 kap. 8 § 11 ML ska anges i fakturan avseende följande omsättningar som är undantagna från skatteplikt enligt 3 kap. ML:

- Varor placerade i vissa lager, 3 kap.1 a § ML,

- Investeringsguld, 3 kap.10 a § ML,

- Vissa periodiska publikationer m.m.), 3 kap. 13-18 §§ ML,

- Vissa framställningstjänster, 3 kap. 19 § första stycket 2 ML,

- Varor och tjänster avseende fartyg och luftfartyg, 3 kap. 21-22 §§ ML,

- Sedlar och mynt som är gällande betalningsmedel, 3 kap. 23 § 1 ML,

- Flygbensin och flygfotogen, 3 kap. 23 § 4 ML,

- Tjänster avseende gravöppning eller gravskötsel, 3 kap. 23 § 6 ML,

- Guld som levereras till Sveriges riksbank, 3 kap. 23 § 7 ML,

- Överlåtelse av vissa tillgångar, 3 kap. 24 § ML,

- Överlåtelse av verksamhet, 3 kap. 25 § ML,

- Överlåtelse av motorfordon till utländska beskickningar, 3 kap.26 a § ML,

- Försäljning av varor till annat EU-land, 3 kap.30 a § ML,

- Tjänster avseende varutransporter till eller från Azorerna, Madeira eller mellan dessa öar, 3 kap. 30 e § ML,

- Transporttjänster som ett postbefordringsföretag tillhandahåller ett utländskt postbefordringsföretag, 3 kap.30 g § ML,

- Varor och tjänster till annat EU-land om dessa är avsedda för väpnade styrkor tillhörande någon annan stat som är part i Nato, 3 kap. 31 § ML, och

- Varor och tjänster till Storbritanniens väpnade styrkor stationerade på Cypern, 3 kap.31 a § ML.

- Vissa tjänster (bikostnader) som ingår i beskattningsunderlaget vid import, 3 kap. 32 § ML.