Områden: Inkomstskatt (Tjänst)

Datum: 2009-11-18

Dnr: 131 828576-09/111

1 Sammanfattning

Danskt studiemedel, SU, är inte skattepliktigt i Sverige enligt svensk intern rätt.

2 Bakgrund och frågeställning

I Danmark utbetalas studiemedel med stöd av lov om statens uddannelsesstøtte, SU-loven. Det är uppdelat i två delar, en bidragsdel "SU-stipendiet", vanligtvis kallat endast SU samt en lånedel. Bidragsdelen, SU, är skattepliktig i Danmark enligt dansk intern rätt.

När personer som studerar i Danmark och uppbär danskt SU bosätter sig i Sverige kan Danmark inte längre beskatta studiebidraget. Fråga har därmed uppkommit om SU, såsom utländskt studiebidrag, är skattefritt eller skattepliktigt i Sverige enligt svensk intern rätt för en person som beskattas som obegränsat skattskyldig här.

3 Gällande rätt m.m.

I 11 kap. inkomstskattelagen (1999:1229), IL, regleras vad som ska tas upp i inkomstslaget tjänst. 11 kap. 1 § anger att löner, arvoden, kostnadsersättningar, pensioner, förmåner och alla andra inkomster som erhålls på grund av tjänst ska tas upp som intäkt, om inte något annat anges i kapitlet eller i 8 kapitlet.

Under rubriken Studiestöd i 11 kap. 34 § IL, i den lydelse som trätt i kraft den 1 januari 2008, anges under punkterna 1 och 2 vilka ersättningar i samband med studier som ska tas upp till beskattning. Dessa är utbildningsbidrag till doktorander samt ersättning till deltagare i teckenspråksutbildning för vissa föräldrar. Härefter sägs att studiestöd enligt studiestödslagen (1999:1395) inte ska tas upp varefter det anges att detta också gäller vissa i paragrafen uppräknade statsbidrag.

Bestämmelser om skattefrihet för vissa bidrag enligt studiestödslagen (1973:349) infördes år 1975 genom ett tillägg i 19 § kommunalskattelagen (1928:370), KL. Paragrafen innehöll då en uppräkning av olika inkomster och ersättningar som inte ansågs som skattepliktiga och bestämmelsen angående bidragen ifråga utgjorde endast en utvidgning av paragrafen. I prop. 1975:98 s. 10 sägs att den åsyftade skattemässiga behandlingen av bidragen lämpligen kan åstadkommas genom att man i 19 § KL, genom en uppräkning, anger de bidrag som anses som skattefria samt att uppräkningen av skattefria bidrag i 19 § KL i förtydligande syfte bör kompletteras med vissa former av studiestöd som redan anses som skattefria även om det inte framgår direkt av lagrummet ifråga.

I 8 kap. 5 § IL anges att stipendier som är avsedda för mottagarens utbildning är skattefria. Vad som avses med "stipendium" är inte angivet i lagtexten men av prop. 1990/91:54 s. 180 framgår att man med stipendium avser ett bidrag till en fysisk person som utges för mottagarens utbildning. Vidare sägs följande.

"Begreppet "stipendier och liknande bidrag" omfattar inte vad som skattemässigt är gåva och inte heller ersättning för arbete för utgivarens räkning eller s.k. näringsbidrag. Stipendier och liknande bidrag härrör nästan uteslutande från staten, kommuner, stiftelser, föreningar och andra juridiska personer. Beträffande bidrag från sådana utgivare anses gåva normalt sett inte föreligga. När bidrag lämnas av staten eller av en kommun sker det för att fullfölja eller tillgodose allmänna intressen."

4 Skatteverkets bedömning

Huvudregeln i 11 kap. 1 § IL avseende skatteplikt omfattar endast inkomster som erhålls på grund av tjänst. Därmed innefattas inte ersättningar som utbetalas med anledning av studier.

11 kap. 34 § IL reglerar vilka ersättningar i samband med studier som bedöms som skattepliktiga samtidigt som vissa andra uppräknade ersättningar ska vara skattefria. De uppräknade ersättningarna är på ett eller annat sätt sådana som kan betecknas som statsunderstödda. Eftersom man i paragrafen hänvisar till studiestödslagen vad gäller skattefritt studiestöd innefattas inte utländska studiemedel när man i lagtexten talar om studiestöd. Då lagtexten anger såväl skattefria som skattepliktiga ersättningar får denna uppräkning anses som uttömmande.

Även om de danska studiebidragen, SU, betraktas som skattepliktiga i Danmark utgör de inte ersättning för arbete eller annan prestation utan kan närmast jämföras med stipendium utgivet för mottagarens utbildning. Jämför 8 kap. 5 § IL och ovanstående uttalande från prop. 1990/91:54 där man talar om "stipendier och liknande bidrag". Med hänsyn till ovanstående och att de danska studiebidragen, SU, är avsedda för mottagarens utbildning anser Skatteverket att de inte ska beskattas i Sverige.