Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2014-11-21

Dnr: 131 639684-14/111

Nytt: 2017-11-20

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Upphävande av ställningstagandet ”Beskattningsbar person som agerar i denna egenskap vid import, mervärdesskatt”, dnr 202 458372-17/111.

1  Sammanfattning

Skatteverket anser att det kan presumeras att en juridisk person som meddelar sitt registreringsnummer till mervärdesskatt till Tullverket vid importen agerar i sin egenskap av beskattningsbar person. Meddelandet kan ske genom åberopande av ett EORI-nummer som är kopplat till importörens registreringsnummer till mervärdesskatt. Följden av åberopandet blir att mervärdesskatten vid importen ska redovisas till Skatteverket i mervärdesskattedeklarationen.

2  Frågeställning

Från och med den 1 januari 2015 ska beskattningsbara personer som agerar i denna egenskap och är registrerade till mervärdesskatt i Sverige redovisa och betala importmoms till Skatteverket i stället för till Tullverket.

Ställningstagandet behandlar hur begreppet ”beskattningsbara personer som agerar i denna egenskap” ska tolkas i detta sammanhang.

Detta ställningstagande har tagits fram i samarbete med Tullverket.

3  Gällande rätt m.m.

Bestämmelser om skyldighet att med anledning av import eller införsel som avses i 3 kap. 3 eller 3 a § betala annan skatt än tull finns i bland annat mervärdesskattelagen (1994:200), (5 kap. 11 § första stycket tullagen [2000:1281]).

Mervärdesskatt ska tas ut enligt skatteförfarandelagen i stället för tullagen om deklaranten eller, om deklaranten är ett ombud, den för vars räkning ombudet handlar,

1. är registrerad till mervärdesskatt i Sverige senast vid tidpunkten för tulltaxeringsbeslutet,

och

2. agerar i egenskap av beskattningsbar person enligt mervärdesskattelagen vid importen eller införseln (5 kap. 11 a § tullagen i dess lydelse enligt SFS 2014:51).

Bestämmelserna ska begränsas till att endast avse importer som görs av en beskattningsbar person som agerar i denna egenskap. Detta för att privatpersoner som bedriver enskild näringsverksamhet, som de är registrerad till mervärdesskatt för, inte ska tvingas redovisa mervärdesskatt för privat import i näringsverksamhetens mervärdesskattedeklaration. Utan begränsningen att importen ska göras av en beskattningsbar person som agerar i denna egenskap finns risk för att framförallt oavsiktliga fel uppkommer (prop. 2013/14:16 s. 19).

4  Bedömning

En juridisk person som är registrerad till mervärdesskatt och som importerar varor gör som regel detta i egenskap av beskattningsbar person. Det är enligt Skatteverkets bedömning endast i undantagsfall som en juridisk person som är registrerad till mervärdesskatt importerar varor i annan egenskap än som beskattningsbar person.

Skatteverket anser att samma bedömning inte kan göras när det gäller fysiska personer. Det framgår av förarbetena att begreppet ”beskattningsbara personer som agerar i denna egenskap” har införts för att fysiska personer, som är registrerade till mervärdesskatt på grund av att de bedriver enskild näringsverksamhet, ska kunna importera varor för privat bruk utan att behöva redovisa importen i den enskilda näringsverksamhetens mervärdesskattedeklaration.   

I samband med att en vara importeras uppger importören sitt s.k. EORI-nummer till Tullverket. Detta EORI-nummer är i sin tur kopplat till importörens registreringsnummer till mervärdesskatt om importören är registrerat till mervärdesskatt. När importören uppger sitt EORI-nummer har en mervärdesskatteregistrerad importör enligt Skatteverkets bedömning på något sätt meddelat sitt registreringsnummer till mervärdesskatt.

Skatteverket anser därför att det vid bestämmande av beskattningsmyndighet av förenklingsskäl kan presumeras att en juridisk person som på något sätt meddelar sitt registreringsnummer till mervärdesskatt till Tullverket vid importen agerar i sin egenskap av beskattningsbar person. Skatteverket presumeras därmed vara beskattningsmyndighet i samtliga fall när den juridiska personen uppger sitt registreringsnummer till mervärdesskatt till Tullverket. 

Presumtionen för en juridisk person som inte uppger vare sig sitt EORI-nummer eller sitt registreringsnummer till mervärdesskatt till Tullverket vid importen är att denne inte agerar i egenskap av beskattningsbar person.

Denna presumtion påverkar inte den juridiska personens rätt till avdrag för eller återbetalning av ingående skatt. En bedömning av avdrags- eller återbetalningsrätten ska ske enligt de allmänna reglerna i 8 och 10 kap. ML.