Datum: 2004-12-14

Dnr: 131 54552-15/111

1 Sammanfattning

Beslut enligt 10 kap. 11 § punkt 2 skattebetalningslagen (SBL) ska fattas i form av skriftligt dokument. Underrättelse om beslutet sker genom att själva beslutet expedieras. Beslut enligt 10 kap. 11 § punkt 1 och beslut om bifall enligt 10 kap. 1S § SBL behöver inte fattas i form av ett skriftligt dokument. Underrättelse om sådana beslut sker genom att ett registreringsbevis expedieras.

2 Frågeställning

Fråga har väckts om beslut enligt 10 kap. 11 § punkt 1 och punkt 2 samt 1S § SBL måste fattas i form av ett skriftligt dokument.

3 Gällande rätt m.m.

Av 10 kap. 31 § SBL framgår att den som bedriver en verksamhet där beskattningsunderlagen exklusive gemenskapsinterna förvärv och import för beskattningsåret beräknas sammanlagt uppgå till högst en miljon kronor och som är skyldig att lämna självdeklaration och som inte är handelsbolag eller grupphuvudman, ska redovisa mervärdesskatten i självdeklarationen, om Skatteverket inte beslutat annat enligt 10 kap. 11 §.

Enligt 10 kap. 11 § SBL ska Skatteverket besluta att mervärdesskatt som annars ska redovisas i självdeklaration enligt 10 kap. 31 § ska redovisas i en skattedeklaration, om den skattskyldige begär det (punkt 1) eller om det finns särskilda skäl (punkt 2). Ett beslut enligt punkten 1 ska gälla minst två på varandra följande beskattningsår.

Av 10 kap. 1S § SBL framgår att för en sådan skattskyldig som inte är skyldig att lämna självdeklaration och som därför ska redovisa mervärdesskatt i en skattedeklaration samt för handelsbolag, får Skatteverket besluta att redovisningsperioden för mervärdesskatt ska vara ett helt beskattningsår. Detta gäller endast om beskattningsunderlagen beräknas uppgå till högst 200 000 kronor.

Enligt 28 § skattebetalningsförordningen (SBF) får beslut enligt SBL fattas genom automatisk databehandling om skälen för beslutet enligt 20 § första stycket punkt 1 förvaltningslagen får utelämnas. Enligt sistnämnda lagrum får skälen utelämnas bl.a. när beslutet inte går parten emot eller det av någon annan anledning är uppenbart obehövligt att upplysa om skälen.

Av 7 § SBF framgår att Skatteverket ska utfärda bevis om beslutad registrering enligt fastställt formulär.

4 Bedömning

Beslut enligt 10 kap. 11 och 1S §§ SBL är per definition inte beskattningsbeslut (jfr 11 kap. SBL). Med hänsyn härtill och till att 28 § SBF är införd under rubriken "Beskattningsbeslut" kan det ifrågasättas om sistnämnda paragraf direkt är tillämplig såvitt avser beslut enligt SBL som inte är beskattningsbeslut. Oavsett vad som här vid gäller måste det anses ligga i sakens natur att registreringsbeslut och liknande beslut, som till sin karaktär får anses ha mindre långtgående rättsverkningar än beskattningsbeslut kan ha, måste få fattas genom automatisk databehandling eller på liknande sätt under samma förutsättningar som det är möjligt att fatta sådana beskattningsbeslut. Indirekt kan detta sägas framgå av t.ex. 3 kap. 1 § SBL jämförd med 7 § SBF. I sistnämnda paragraf sägs att Skatteverket ska utfärda ett bevis om beslutad registrering. Att det föreligger en skyldighet för Skatteverket att utfärda en skriftlig handling över den beslutade registreringen bör rimligen tolkas på sätt att ett registreringsbeslut kan fattas genom en registrering i beskattningsdatabasen. Ett sådant beslut kan sägas vara ett beslut genom automatiskt databehandling eller åtminstone kunna jämställas med ett sådant beslut.

Begär en skattskyldig att få redovisa mervärdesskatt i skattedeklaration får hans begäran anses innefatta att Skatteverket ska fatta beslut enligt gällande författning. Skatteverkets beslut att bifalla en sådan begäran går inte den skattskyldige emot. Beslutet behöver därför inte motiveras.

Om en skattskyldig i enlighet med 10 kap. 1S § SBL begär att få redovisa mervärdesskatt på årsbasis och Skatteverket bifaller en sådan begäran behöver beslutet inte motiveras.

Slutsatsen av det ovan sagda blir att beslut enligt 10 kap. 11 § punkt 1 och bifallsbeslut enligt 10 kap. 1S § SBL inte behöver fattas i form av ett skriftligt dokument. Underrättelse om beslutet sker genom att ett registreringsbevis expedieras. Ett beslut enligt 10 kap. 11 § punkt 2 SBL fattas på initiativ av Skatteverket och får anses gå den skattskyldige emot, oavsett hans inställning till beslutet. Ett sådant beslut behöver därför motiveras varför beslutet ska fattas i form av ett skriftligt dokument. Detsamma gäller om Skatteverket avslår en begäran om att få redovisa mervärdesskatt på årsbasis. I de sistnämnda fallen underrättas den skattskyldige om beslutet genom att det skriftliga beslutet expedieras.