Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Dnr: 131 97334-17/111

Skatterättsnämndens förhandsbesked den 8 februari 2017, dnr 28-16/D

Sammanfattning

3 § femte stycket lagen om fastighetsskatt (1984:1052), FSL, innebär inte att fastighetsskatten för taxeringsenhet med vindkraftverk ska beräknas till 0,5 procent av taxeringsvärdet. Fastighetsskatten ska alltså för sådana taxeringsenheter beräknas till 0,2 procent av taxeringsvärdet.

Referat

För taxeringsenhet med vindkraftverk är fastighetsskatten 0,2 procent av taxeringsvärdet. För övriga elproduktionsenheter, förutom vattenkraftverk, är fastighetsskatten 0,5 procent av taxeringsvärdet.

I 3 § femte stycket FSL anges att skillnaden mellan att beräkna skatten till 0,2 procent istället för till 0,5 procent av taxeringsvärdet kan utgöra ett stöd av mindre betydelse framgår av kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 av den 15 december 2006 om tillämpning av artiklarna 87 och 88 i fördraget på stöd av mindre betydelse (de minimis-förordningen).

Frågan i ärendet är den närmare innebörden och betydelsen av 3 § femte stycket FSL.

Skatterättsnämnden anför följande i sin bedömning

”Det är möjligt att den lägre fastighetsskatten för vindkraftverk uppfyller kriterierna för statligt stöd enligt artikel 107.1 EUF-fördraget och att anmälningsplikt därmed förelegat. Den frågan har dock ingen betydelse för Skatterättsnämndens bedömning av vilken procentsats för fastighetsskatt som de sökande bolagen ska erlägga.

Enligt Skatterättsnämndens mening framgår det klart av ordalydelsen i 3 § första stycket f att fastighetsskatten utgör 0,2 procent av taxeringsvärdet för elproduktionsenhet som utgörs av taxeringsenhet med vindkraftverk.

Bestämmelsen i paragrafens femte stycke medför ingen annan bedömning då bestämmelsen endast innehåller en upplysning om att den lägre fastighetsskatten för vindkraftverk kan utgöra ett sådant statligt stöd av mindre betydelse som får genomföras enligt de minimis-förordningen.”

En ledamot var skiljaktig och anförde att ansökan av förhandsbesked borde ha besvarats med att fastighetsskatten ska beräknas till 0,5 procent av taxeringsvärdet.

Skatteverkets kommentar

Skatteverket har överklagat förhandsbeskedet och yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen besvarar frågan med att fastighetsskatten i det här fallet ska beräknas till 0,5 procent av taxeringsvärdet, med stöd och tillämpning av bestämmelsen i 3 § femte stycket FSL.

Skatteverket vidhåller alltså sin uppfattning enligt ställningstagande 2015-03-24 Statsstöd i form av lägre fastighetsskatt för vindkraftverk (131 143176-15/111).

Skatteverket anser att den lägre skattesatsen för elproduktionsenhet kan vara ett statligt stöd enligt artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUS-fördraget). Fastighetsskatten får endast beräknas med 0,2 procent av taxeringsvärdet om takbeloppet (200 000 euro för en period om tre beskattningsår) inte överskrids enligt kommissionens förordning om stöd av mindre betydelse.

Om det stöd som ges i form av en lägre fastighetsskatt för elproduktionsenhet med vindkraftverk medför att takbeloppet kommer att överskridas, ska fastighetsskatten istället beräknas till 0,5 procent av taxeringsvärdet.

Referenser

3 § lag (1984:1052) om statlig fastighetsskatt