Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2001-01-16

Dnr: 454-01/100

Nytt: 2001-01-16

Detta ställningstagande upphör att gälla genom ställningstagandet Upphävande av flera olika ställningstaganden, dnr 131 26976-16/111.

Sammanfattning

Från och med den 1 januari 2001 sänks skattesatsen från 12% till 6% på personbefordran. Riksskatteverket (RSV) redovisar i skrivelsen vad som enligt verkets uppfattning omfattas av begreppet personbefordran.

Skattesatser på personbefordran

Genom SFS 2000:1357 ska personbefordran från och med den 1 januari 2001 beläggas med 6% mervärdesskatt. Med anledning härav redogör RSV bl.a. för vad som avses med personbefordran. Lagändringen i sig innebär dock inte någon ändring i sak av begreppet personbefordran.

Med personbefordran ska enligt mervärdesskattelagen (ML) och i enlighet med sjätte mervärdesskatte-direktivet (77/388 EEG), förstås transport av passagerare och det bagage som dessa medför. Även motorfordon som passagerare medför ingår i persontransporten. Vidare ingår hyttplats eller sittplats i personbefordran.

Syftet med transporten är avgörande om transport av ett motorfordon ska beskattas som persontransport eller som varutransport. I de fall transporten av motorfordonet fyller ett eget syfte räknas transporten som en varutransport.

Som persontransport (6%) räknas: - transporter av passagerare inräknat hyttplats eller sittplats, - bagage, inräknat cyklar, som medföljer passagerare - motorfordon för privat bruk - bussar och taxi med passagerare.

Som varutransport (25 %) räknas övriga transporter av motorfordon i yrkesmässigt brukande.Att en förare medföljer sådant fordon medför inte att transporten av fordonet anses som personbefordran.

Övriga tillhandahållanden

Utanför transporttjänsterna hamnar serveringstjänster, kioskförsäljning, biografföreställningar, samt övriga tillhandahållanden ämnade för passagerarnas förströelse eller komfort.

Övergångsbestämmelser

Skattesatsen 6% för personbefordran ska enligt övergångsbestämmelserna tillämpas även i fråga om ersättning som erhålls den 15 december 2000 eller senare om ersättningen endast avser personbefordran som tillhandahålls i sin helhet den 1 januari 2001 eller senare.