Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2002-03-21

Dnr: 9920-01/120

Nytt: 2016-01-20

Detta ställningstagande upphör att gälla genom ställningstagandet Upphävande av flera olika ställningstaganden, dnr 131 26976-16/111.

Sammanfattning

Skrivelsen avser att belysa hanteringen av gemenskapsinterna förvärv och s.k. trepartshandel vid transaktioner mellan huvudkontor och filial i skilda länder.

Bolaget har till Riksskatteverket inkommit med en generell förfrågan hur vissa transaktioner mellan två geografiskt skilda enheter inom en och samma juridiska person skall behandlas mervärdesskatterättsligt, och särskilt om regler om s.k. trepartshandel är tillämpliga vid sådana transaktioner.

Som framgår av de i bolagets förfrågan nämnda uttalandena i Riksskatteverkets handledning för mervärdesskatt 2001 kan interna förfaranden mellan enheter inom en och samma juridiska person normalt inte konstituera omsättning av vara i mervärdesskattelagens (1994:200), ML:S, mening, eftersom det i ett sådant fall inte är fråga om överlåtelse av vara mot ersättning. Det saknar därvidlag i princip betydelse om förfarandena gäller enheter som är belägna i olika länder.

I vissa fall kan, som bolaget påtalar, en överföring av varor från ett annat EU-land till t.ex. en filial i Sverige mervärdebeskattas här som ett s.k. gemenskapsinternt förvärv, nämligen om bestämmelserna i 2a kap 7 § ML är tillämpliga.

Regler om ”trepartshandel” finns i 3 kap 30b § ML, och innebär att gemenskapsinterna förvärv enligt 2a kap 2 § 1 i vissa fall kan undantas från beskattning här, när förvärven görs av en utländsk företagare. Bestämmelserna är dock inte tillämpliga vid varuöverföringar av det slag som anges i 2a kap 7 § ML, dvs de är inte tillämpliga vad gäller förfaranden inom en och samma juridiska person.

Bolaget har lämnat 4 exempel på transaktioner, och efterfrågat RSV:s bedömning av dessa.

Exempel 1. BE i Belgien har en filial i Sverige. Filialen tar upp beställning på varor från SE i Sverige. Varorna skickas direkt från BE i Belgien till SE i Sverige. BE fakturerar filialen som sedan i sin tur fakturerar SE med svensk mervärdesskatt.

RSV: Varorna är inte omsatta inom landet, 5 kap 2 § ML. SE har gort ett gemenskapsinternt förvärv i Sverige i enlighet med 2a kap. 2 § ML. Den svenska filialen skall inte redovisa mervärdesskatt vare sig på varuomsättning i Sverige eller för gemenskapsinternt förvärv i Sverige.

Exempel 2. BE i Belgien har en filial i Sverige. Filialen tar upp beställning på varor från SE i Sverige. Varorna köper BE av DK i Danmark. Varorna skickas direkt från DK i Danmark till SE i Sverige. DK fakturerar BE som sedan i sin tur fakturerar filialen. Slutligen faktureras SE av filialen med svensk mervärdesskatt. Är det någon skillnad om också DK är filial till BE.

RSV: BE har i detta fall gjort ett gemenskapsinternt förvärv i Sverige enligt 2a kap. 2 § 1 ML. Om BE är att betrakta som utländsk företagare kan förvärvet undantas från beskattning i Sverige om SE (som förutsätts vara en mervärdesskatteregistrerad näringsidkare) är skattskyldig för den efterföljande omsättningen, jämför 3 kap. 30 b § och 1 kap. 2 § första stycket 4 ML. Om den svenska ”filialen” innebär att BE kan anses ha ett fast etableringsställe i Sverige är BE emellertid inte att anse som utländsk företagare, jämför 1 kap. 15 § ML, och 3 kap. 30 b § ML är då inte tillämplig. Det innebär att BE skall redovisa skatt för det gemenskapsinterna förvärvet i Sverige och för den efterföljande omsättningen till SE.

Om DK inte är en självständig juridisk person utan filial till BE har något varuförvärv för BE:s del inte förekommit. Beskattningskonsekvenserna i Sverige blir desamma som i exempel 1 ovan.

Exempel 3. BE i Belgien har en filial i Sverige. Filialen har ett varulager. BE tar upp beställning på varor från DK i Danmark. Varorna skickas direkt från filialen i Sverige till DK i Danmark. Filialen ”fakturerar” BE som sedan i sin tur fakturerar DK. Är detta en trepartshandel.

RSV: BE omsätter här varorna till DK. Omsättningen beskattas i Sverige. Förutsatt att DK är registrerad till mervärdesskatt i Danmark är omsättningen undantagen från skatteplikt i Sverige enligt 3 kap. 30 a § ML. Bestämmelserna i 3 kap. 30b § ML har ingen relevans. Den eventuella varuöverföring som (tidigare) kan ha skett från BE till varulagret hos filialen i Sverige beskattas normalt som ett gemenskapsinternt förvärv i Sverige, men förvärvsbeskattning behöver under vissa förutsättningar ej ske om överföringen till lagret skett med avsikt att omsätta varorna till Danmark eller annat EU-land, se vidare 2a kap 7 § andra stycket 5 ML.

Exempel 4. BE i Belgien har en filial i Sverige. Filialen tar upp beställning på varor från DK i Danmark. Varorna skickas från BE i Belgien direkt till DK i Danmark. BE ”fakturerar” filialen som sedan i sin tur fakturerar DK. Är detta en trepartshandel.

RSV: Något gemenskapsinternt förvärv förekommer inte i Sverige, eftersom varorna inte transporteras hit (2a kap. 2 § 1 ML) eller är förvärvade av någon med svensk momsregistrering (2a kap. 2 § 2 och 6 § ML). 3 kap. 30 b § ML är inte tillämplig. Någon ”trepartshandel”, inkluderande den svenska filialen, förekommer inte enligt svenskt synsätt. DK kan, med ett sådant synsätt, antas göra ett gemenskapsinternt förvärv i Danmark. RSV kan emellertid inte uttala sig över hur transaktionen beskattas i Danmark.