Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2005-02-08

Dnr: 130 715636-04/111

Nytt: 2007-12-06

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Skattesats på böcker m.m., dnr 131 419762-07/111.

1 Sammanfattning

Stick- och virkbeskrivningar, sömnadsmönster, bygg/monteringsbeskrivningar, matrecept och liknande trycksaker som i vissa fall inhandlas i samband med det material som ska användas vid tillverkningen omfattas inte av den s.k. bokmomsen. Mervärdesskatt ska därför utgå med 25 procent på dessa varor. Detta gäller även i de fall beskrivningarna sätts samman med ett gemensamt omslag av papp eller i en pärm.

Om det däremot är fråga om en bok eller en tidning ska mervärdesskatt utgå med 6 procent även om de i vissa fall till stor del innehåller beskrivningar, recept och mönster utöver redaktionell text.

2 Bakgrund och frågeställning

Den 1 januari 2002 infördes den reducerade skattesatsen på böcker m.m., den s.k. bokmomsen på 6 procent. Med anledning av lagändringen har frågan uppkommit om även stick- och sömnadsbeskrivningar omfattas av den reducerade skattesatsen. Frågeställningen har utvidgats till att även omfatta andra typer av liknande beskrivningar samt matrecept.

Fråga har också ställts om det blir någon skillnad om flera stick- och sömnadsbeskrivningar sammanställs i bokform.

3 Gällande rätt m.m.

Enligt 7 kap. 1 § tredje stycket 1 mervärdesskattelagen (1994:200), ML, ska skatt tas ut med 6 procent av beskattningsunderlaget för omsättning, gemenskapsinternt förvärv och import av bl.a. böcker, broschyrer, häften och liknande alster, även i form av enstaka blad, tidningar och tidskrifter, bilderböcker, ritböcker och målarböcker för barn om inte annat följer av 3 kap. 13 och 14 §§, under förutsättning att de inte helt eller huvudsakligen är ägnade åt reklam.

Den aktuella bestämmelsen infördes i syfte att av främst kulturpolitiska skäl förbättra villkoren för litteraturen och läsandet. En lägre mervärdesskattesats än den normala får tillämpas för de i bestämmelserna angivna varorna enligt artikel 12.3 a tredje stycket och punkt 6 i bilaga H till sjätte mervärdesskattedirektivet (77/388/EEG). I ingressen till bilaga H anges att medlemsstaterna får använda Kombinerade tull- och statistiknomenklaturen (EG:s tulltaxa, rådets förordning EEG nr 2658/87) för att fastställa vad den ifrågavarande varukategorin exakt omfattar.

I förarbetena, prop. 2001/02:45 s. 43, anges att tulltaxan lämpar sig väl att användas som ledning för att avgränsa de varor som ska beskattas med den reducerade skattesatsen. I sitt yttrande över förslaget uttalade Lagrådet att de kategorier av varor som uppräknas i 7 kap. 1 § tredje stycket 1 enligt vanlig lagtolkningsteknik normalt ska ges den innebörd de har i allmänt språkbruk och att det främst är i fall då innebörden är otydlig som tulltaxan behöver tillgripas som ett hjälpmedel vid tolkningen. Lagrådet tillade att det följer av normala metoder för lagtolkning att tulltaxan, som utgjort grunden för regleringen, bör tjäna till ledning vid tolkningen (prop. 2001/02:45 s. 76).

Av nämnda prop. s. 44 framgår att avsikten är att om varan ingår i tulltaxenummer (KN-nummer) 4901-4905 föreligger en presumtion för att varan omfattas av tillämpningsområdet för den lägre skattesatsen och motsatsvis, om varan ingår i ett annat tulltaxenummer så är presumtionen att den inte omfattas av tillämpningsområdet för denna punkt.

De KN-nummer som framförallt är aktuella på trycksakerna är 4901, 4902 och 4911.

KN-nummer 4901 omfattar i stort sett alla tryckalster som är avsedda att läsas. Dit hänförs bl.a. böcker och häften vilka i huvudsak består av text av något slag, tex. kan nämnas litterära verk av alla slag, läroböcker, uppslagsböcker och ordböcker. Däremot omfattas inte tryckalster som inte är avsedda för egentlig läsning, såsom tryckta kort med personliga hälsningar, meddelanden eller tillkännagivanden.

KN-nummer 4902 omfattar tidningar och tidskrifter. Av Tullverkets varuhandbok framgår att det karakteristiska för dessa publikationer är att de i löpande följd och under samma namn publiceras med jämna mellanrum. Vanligen består publikationerna huvudsakligen av text men de kan också vara rikt illustrerade eller t.o.m. huvudsakligen bestå av bilder. Bilagor, såsom bilder, mönster etc., vilka ges ut tillsammans med tidningar eller tidskrifter och normalt säljs tillsammans med dessa, anses utgöra delar av dessa publikationer.

Till KN-nummer 4911 hänförs andra tryckalster inbegripet tryckta bilder samt fotografier. Denna kategori omfattar alla tryckalster som inte omfattas av någon av de andra kategorierna.

Beskrivningar för tillverkning av korsstygnbroderier har klassificerats av Tullverket och anses ingå i KN-nummer 4911. Beskrivningarna består av en folder av papp eller broschyrer med omslag av papp och inre sidor av papper. Innehållet eller de inre sidorna består huvudsakligen av illustrationer av broderimönster och i mindre utsträckning av text med angivande av vilka garner och färger som ska användas samt allmänna förklaringar. Vidare framgår det att en klassificering enligt KN-nummer 4901 inte är befogad eftersom varorna i första hand inte är avsedda för läsning. (Tullens varuhandbok II kapitel 47-49.)

Regeringsrätten har i RÅ 2002 ref. 51, avseende en väggalmanacka med hälsoråd, ansett att den inte kan hänföras till sådana tryckalster som omfattas av skattesatsen 6 procent.

I ett förhandsbesked har Skatterättsnämnden 2002-03-05 ansett att en flerårsalmanacka med aforismer och illustrationer inte omfattas av den lägre skattesatsen.Skatterättsnämnden prövade också om förpackningar med kort med aforismer omfattas av den lägre skattesatsen. Nämnden ansåg inte att trycksakerna omfattades av den lägre skattesatsen.

I en skrivelse 2003-01-24, dnr 2907-02/120, har Riksskatteverket ansett att trycksaker om barnets första år s.k. babyalbum, kompisböcker, skolkalendrar och liknande trycksaker samt anteckningsböcker med förtryckt text inte omfattas av den lägre skattesatsen.

4 Skatteverkets bedömning

Avgörande för om en trycksak ska omfattas av den lägre skattesatsen, som gäller för de varor som uppräknas i 7 kap. 1 § tredje stycket 1 ML, är således om den enligt allmänt språkbruk eller med ledning av den klassificering som kan göras utifrån tulltaxan kan hänföras till någon av de varor som uppräknas i lagrummet.

Stick- och virkbeskrivningar, sömnadsmönster, byggbeskrivningar, matrecept och liknande trycksaker innehåller oftast en kortfattad skriftlig och ibland även en tecknad beskrivning samt eventuella mönsterdelar. Trycksakerna beskriver och instruerar användaren hur denne ska gå tillväga vid viss tillverkning/tillagning. Trycksakerna avseende tillverkning inhandlas ofta i samband med det material som ska användas vid tillverkningen av produkten.

Bedömningen av om en trycksak omfattas av den lägre skattesatsen ska inte enbart ske med utgångspunkt från trycksakens bindning, tjocklek osv. Skatteverket anser att de i frågeställningen aktuella trycksakerna på grund av sitt innehåll normalt sett inte är sådana trycksaker som enligt allmänt språkbruk avses med kategorin böcker, broschyrer, häften och liknande alster eller tidningar och tidskrifter.

Vid en tolkning som görs med ledning av Tullverkets tulltaxa är utgångspunkten att de varor som omfattas av den reducerade skattesatsen är hänförliga till kategorierna KN-nummer 4901-4905. Skatteverket anser inte att trycksakerna kan omfattas av kod 4901 eftersom de inte i första hand är avsedda för läsning. De består typiskt sett inte i huvudsak av redaktionell text utan en stor del utgör ritningar och teckningar som beskriver hur användaren praktiskt ska gå tillväga. Skatteverket anser att beskrivningarna inte är avsedda för läsning utan istället är instruktioner avseende viss tillverkning/tillagning till användaren. Jfr. Tullverkets bedömning av broderimönster. Någon av de andra KN-nummer 4902–4905 är inte heller aktuella utan trycksakerna är istället att hänföra till KN-nummer 4911.

Med anledning härav kan, enligt Skatteverkets uppfattning, trycksakerna inte omfattas av den lägre mervärdesskattesatsen.

Om flera beskrivningar endast sätts samman med ett gemensamt omslag av papp eller i en pärm förändrar det inte Skatteverkets inställning. En sådan sammansättning utgör inte ett litterärt verk och är inte heller avsedd att läsas utan innebär endast att flera beskrivningar sammanfogas i en gemensam trycksak.

Om tryckalstret däremot är en bok eller tidning med även viss redaktionell text anser Skatteverket att tryckalstret enligt allmänt språkbruk anses utgöra en bok eller tidning och därmed omfattas av den lägre skattesatsen. Ett sådant tryckalster utgör också enligt Tullverkets tulltaxa en bok/tidning. Detta gäller även om boken eller tidningen innehåller beskrivningar och teckningar som beskriver ett praktiskt tillvägagångssätt och enbart till viss del består av redaktionell text. Dessa kan läsas för att få kunskap om olika tillverkningsmetoder etc. och bilderna kan ge idéer och inspiration till bl.a. heminredning och matlagning. Skattesatsen ska i dessa fall vara 6 procent.