Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2010-02-22

Dnr: 131 128749-10/111

Nytt: 2014-04-08

Detta ställningstagande upphör att gälla den 1 januari 2014. Genom SFS 2013:1108, som trädde i kraft den 1 januari 2014, är en upplåtelse till en mobiloperatör av plats för utrustning på en mast eller liknande konstruktion och tillhörande utrymme för teknisk utrustning obligatoriskt skattepliktig enligt 3 kap. 3 § första stycket 12 mervärdesskattelagen (1994:200).

För att kunna öka täckningsgraden och samtidigt utnyttja befintliga master hyr mobiloperatörer i vissa fall plats för egen utrustning (antenn) på mast som tillhör en annan operatör. I upplåtelsen kan ingå utrymme i s.k. teknikbod vid masten.

Upplåtelse av plats på mast, inklusive utrymme i s.k. teknikbod, är en från skatteplikt undantagen fastighetstjänst enligt 3 kap. 2 § mervärdesskattelagen (1994:200), ML.

Upplåtaren kan ansöka om frivillig skattskyldighet för upplåtelsen enligt bestämmelserna i 9 kap. ML.

Ansökan får omfatta hela masten, även om utrymme finns för ytterligare placering. Förutsatt att villkoren för frivillig skattskyldighet är uppfyllda fattar Skatteverket sedan beslut om att hela masten omfattas av frivillig skattskyldighet. Ny ansökan behöver inte göras vid nya inplaceringar eller förflyttningar av utrustning på masten. Skattskyldigheten upphör om ingen uthyrning längre förekommer.

Ansökan bör innehålla följande uppgifter:

1. Uppgift om sökanden

- Namn

- Person-/Organisationsnummer

2. Uppgift om anläggning som omfattas av ansökan

- Koordinater för anläggningen

- Fastighetsbeteckning

- Kommun

- Län

- Skattskyldighet begärs fr.o.m. 3. Hyresgäster som på anläggningen bedriver verksamhet som medför skattskyldighet/rätt till återbetalning enligt mervärdesskattelagen

- Namn

- Person-/Organisationsnummer

- Tillträdesdatum

Med hänsyn till de särskilda förhållandena som gäller vid upplåtelse av plats på mast får ett förenklat ansökningsförfarande enligt ovan tillämpas för ansökan.

Om det gäller ett stort antal master finns möjlighet att lämna ansökan elektroniskt.