Områden: Punktskatter och trafikskatter (Alkoholskatt)

Datum: 2010-12-21

Dnr: 131 830638-10/111

Nytt: 2013-09-02

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Upphävande av stöddokument om övergångsvis lösning avseende skattefrihet enligt 7 § första stycket 6 lagen (1994:1564) om alkoholskatt dnr 131 510887-13/111.

Den 1 december 2010 beslutade riksdagen om en ny alkohollag. Den nya alkohollagen träder i kraft den 1 januari 2011. Samtidigt upphör alkohollagen (1994:1738) och lagen (1961:181) om försäljning av teknisk sprit m.m. att gälla.

Denaturering förutsättning för skattefrihet enligt 7 § första stycket 6 LAS

Alkoholskatt ska inte betalas för varor som ingår i en vara som inte är avsedd att ätas eller drickas, under förutsättning att ingående alkohol är denaturerad i enlighet med någon EG-medlemsstats krav, 7 § första stycket 6 lagen (1994:1564) om alkoholskatt (LAS).

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om denaturering av teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat och i vilka fall denaturering får underlåtas, 6 kap. 10 § 3 alkohollagen (2010:1622).

I den proposition i vilken den nya alkohollagen förslås (prop. 2009/10:125) uttalas följande avseende relationen mellan föreskrifterna om denaturering och skatte­ befrielsen i LAS (sidan 125).

På samma sätt som i gällande system är det den företagare som vill åtnjuta skattebefrielse som har att visa att hans varor är denaturerade så att de uppfyller bestämmelserna i LAS. Ansvarig myndighet utfärdar föreskrifter om vilken denaturering som krävs för att varan ska få saluföras eller användas inom landet, och det kommer att ankomma på företagaren att visa att hans vara uppfyller kraven. En vara som uppfyller denatureringskraven i utfärdade föreskrifter, upp­ fyller också kravet i LAS. Skillnaden mot i dag blir att företagaren inte har ett tillstånd från Läkemedelsverket att visa upp, utan får istället använda sig av något annat dokument för att visa att rätt till skattebefrielse föreligger. Det må ankomma på Skatteverket att närmare utarbeta sina rutiner i detta avseende.

Än finns inte några föreskrifter och kommer inte heller att finnas den 1 januari 2011. Detta innebär att det inte kommer att finnas föreskrifter om denaturering när den nya alkohollagen träder i kraft och således inte heller några svenska krav avseende denaturering.

Tillämpning i avvaktan på föreskrifter

I avvaktan på föreskrifter om denaturering bör Skatteverket utgå från följande. De varor för vilka Läkemedelsverket tidigare godkänt denatureringen anses även fortsättningsvis vara denaturerade enligt svenska krav. Detta under förutsättning att inga förändringar görs i förhållande till godkänd denaturering. Detta synsätt gäller bara övergångsvis i avvaktan på att föreskrifter med denatureringskrav utfärdas. När föreskrifter med sådan krav utfärdats är det denatureringskraven i dessa föreskrifter som ska vara uppfyllda för att kravet i LAS ska anses vara uppfyllt.

Nya varor som inte tidigare omfattats av tillstånd från Läkemedelsverket kan inte anses vara denaturerade i enlighet med svenska krav innan sådana krav fastställts i föreskrifter. Skattefrihet enligt 7 § första stycket 6 LAS förutsätter inte att den ingående alkoholen är denaturerad i enlighet med svenska krav, utan den ska vara denaturerad i enlighet med någon EU-medlemsstats krav. I avvaktan på att före­ skrifter om denaturering utfärdas är företagen alltså hänvisade till att visa att alkoholen är denaturerad i enlighet med någon annan EU-medlemsstats krav för skattefrihet enligt 7 § första stycket 6 LAS.