I beslutet om slutlig skatt beräknar Skatteverket hur stor skatterna och avgifterna ska bli utifrån de olika underlag som ingår i den slutliga skatten.
Fysiska personer betalar statlig och kommunal inkomstskatt. Läs mer om hur du beräknar statlig och kommunal inkomstskatt för fysiska personer.
Juridiska personer betalar statlig inkomstskatt. Läs mer om hur du beräknar den beskattningsbara inkomsten för juridiska personer.
Nybyggda bostäder är befriade från avgift de första fem åren. De fem följande åren är avgiften halverad (3§ FAvL).
En förutsättning för att Skatteverket ska beräkna kommunal fastighetsavgift är att det finns en uppförd bygggnad på fastigheten. För fastigheter med byggnader under uppförande betalar ägaren istället statlig fastighetsskatt.
Skatteverket tar ut avgiften av den som äger fastigheten vid ingången av kalenderåret.
Läs mer om hur du beräknar underlaget för kommunal fastighetsavgift.
Fastighetsskatten beräknas till en viss procentsats av taxeringsvärdet. Procentsatsen beror på vilken typ av fastighet det är (3§ FSL). Läs mer om hur du beräknar underlaget för statlig fastighetsskatt.
Avkastningsskatt på pensionsmedel tas ut av dem som är skattskyldiga (2§ AvP). Avkastningsskatten ingår i den slutliga skatten för dem som ska betala slutlig skatt.
Den som utfäst en tjänstepension ska betala särskild löneskatt på pensionskostnader med 24,26% på ett särskilt beräknat underlag (1 § SLP).
Samma procentsats gäller för en enskild person eller ett dödsbo som har utgifter för pensionsförsäkringspremier eller inbetalningar till pensionssparkonto (3§ SLP).
Alla fysiska personer som är obegränsat skattskyldiga och som omfattas av svensk socialförsäkring APL ska betala Allmän pensionsavgift.
Avgiften tas ut med 7 procent av underlaget för allmän pensionsavgift.
Skattesatsen för uttag av särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster är 24,26 procent.
Skatten tas ut hos juridiska och fysiska personer för inkomster som inte är förmånsgrundande.
Begravningsavgifterna varierar över landet och beslutas genom föreskrift av Kammarkollegiet. 2015 års avgifter framgår av
KAMFS 2014:3.
Den allmänna löneavgiften uppgår för inkomster intjänade under 2015 till 10,15 procent av underlaget.
För dem som vid årets ingång inte har fyllt 26 år är avgiften bara en fjärdedel av en hel avgift. Från den 1 maj 2015 tas avgiften för dem som fyllt 23 men inte 25 år ut med en fjärdedel av procenttalet och anges med två decimaler (3 § lag om allmän löneavgift), (prop.2014/15:50 s 20).
Underlaget för avgiften till registrerat trossamfund är den beskattningsbara förvärvsinkomsten. Avgiften tas ut med en individuell avgift för respektive trossamfund. Trossamfunden kan efter ansökan få hjälp av Skatteverket att ta ut avgiften och den enskilde ska lämna sitt samtycke till att avgiften ska tas ut via skattsedeln.
För närvarande är det dessa trossamfund som beviljats hjälp att ta ut avgiften:
Trossamfunden bestämmer själva vilken avgift de vill ta ut. De flesta trossamfunden tar ut avgift med en procent.
Uttaget av kyrkoavgift för Svenska kyrkan regleras i kyrkolagen. Kyrkoavgiften tas också ut tillsammans med den slutliga skatten.
Den som har inkomster av annat förvärvsarbete skall själv betala sina socialavgifter som egenavgift.
I skatteuträkningsbroschyren SKV 425 hittar du tabeller och blanketter för att räkna ut skatternas och avgifternas storlek.